NOVI ŽIVOT

'OMG, SLANINA!' Mlada Saudijka koja je dobila azil u Kanadi uživa u posve običnim, ali donedavno za nju zabranjenim stvarima

 
 REUTERS

Saudijska tinejdžerka kojoj je odobren azil u Kanadi uživa u novopronađenoj slobodi u zapadnom svijetu – jede slaninu i pije kavu iz Starbucksa odjevena u odjeću koja joj otkriva noge. Te naizgled jednostavne stvari, posve su nezamislive i najstrože zabranjene u njezinoj domovini Saudijskoj Arabiji.

Rahaf Mohammed, koja je odbacila svoje prezime al-Qunun nakon što je se obitelj odrekla, zaokupila je pažnju svjetske javnosti nakon što se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku.

18-godišnja Rahaf je to učinila kako bi izbjegla da je vrate kući obitelji i jer se, kako je rekla, bojala za vlastiti život. Njezina obitelj odbacila je optužbe o zlostavljanju.

Otkako je prošlog vikenda stigla u Toronto, Rahaf se počela privikavati na novi život u Kanadi što uključuje nabavku nove odjeće i telefona.

Također, uživa u slobodi i nekim jednostavnim stvarima, nama posve uobičajenim ali najstrože zabranjenim u njezinoj rodnoj Saudijskoj Arabiji.

U utorak je tako na Snapchatu podijelila sliku tipičnog kanadskog doručka – jaja sa slaninom – te uz sliku napisala 'OMG, slanina!' i sliku ukrasila srcima i kanadskom zastavom.

Slikala se i sa šalicom jutarnje kave iz popularnog lanca Starbucks dok je na sebi nosila sivu vunenu haljinu koja joj je otkrivala listove nogu – također nešto što je u njezinoj zemlji najstrože zabranjeno.

Snapchat
Snapchat

No Rahafino uživanje u novom životu nije posve bezbrižno. Naime, kako otkriva agencija za pomoć izbjeglicama koja joj pomaže da se snađe u novoj sredini, uposleni su zaštitari koji brinu za djevojčinu sigurnost jer je već primila nekoliko ozbiljnih prijetnji.

Mario Calla, izvršni direktor agencije Costi Immigrant Services angažirane da pomogne Rahaf, kaže da je djevojka primila prijetnje putem interneta.

Calla je rekao da su prijetnje shvatili vrlo ozbiljno te da će zaštitari uvijek biti uz djevojku.

'Ona je vidjela te prijetnje. Odrekla se islama i napustila obitelj i jako je uplašena', kaže Calla.

Agencija joj je također osigurala privremeni smještaj i pomaže joj ishoditi zdravstveno osiguranje.

Na konferenciji za medije, Rahaf je zahvalila na pomoći kanadskim i tajlandskim vlastima, kao i Visokoj komisiju UN-a za izbjeglice.

'Ja sam jedna od onih sretnih koje su uspjele pobjeći. Znam za jako puno žena koje su očajne nakon što im bijeg nije uspio i koje nikako ne mogu promijeniti situaciju u kojoj se nalaze', rekla je Rahaf.

Rahaf Mohammed al-Qunun, an 18-year-old Saudi woman who fled her family, arrives to speak at the COSTI Corvetti Education Centre in Toronto, Ontario, Canada January 15, 2019.  REUTERS/Mark Blinch
REUTERS

Podsjetimo, Rahaf Mohammed je stigla u Kanadu nakon tjedan dana provedenih u svojevrsnom limbu na aerodromu u Bangkoku. Pobjegla je obitelji tijekom putovanja u Kuvajt, a prvotno je iz Tajlanda željela doći do Australije.

No nakon što joj je zabranjen ulazak u Tajland, zatvorila se u hotelsku sobu na aerodromu i počela na Twitteru objavljivati što joj se događa. Njezine su objave privukle veliku pažnju svjetske javnosti.

Tajlandske vlasti na koncu su joj odobrile ulazak u zemlju, a UN-ova agencija za izbjeglice počela joj je tražiti novi dom.

Rahaf je poslije rekla da je nakon što je stigla vijest da joj je odobren azil u Kanadi, u trenutku nestao sav stres kojem je bila izložena tijekom boravka u hotelskoj sobi na aerodromu.

Na konferenciji za medije održanoj u Torontu, Rahaf je rekla da se želi posvetiti borbi za slobodu žena i ženska prava diljem svijeta.

'Od danas ću se posvetiti borbi za slobodu žena, istu takvu slobodu kakvu sam iskusila kad sam stigla u Kanadu', rekla je Rahaf. Dodala je i kako joj je prioritet jako dobro naučiti engleski.

Kazala je i da želi biti neovisna, putovati i donositi vlastite odluke o obrazovanju, karijeri i braku.

'O takvim stvarima me se prije nije uopće pitalo. Danas mogu ponosno reći da sam sposobna donositi takve odluke', kazala je Rahaf.

REFILE - CORRECTING TYPO & ADDING INFORMATION   Rahaf Mohammed al-Qunun (C) accompanied by Canadian Minister of Foreign Affairs Chrystia Freeland (R) and Saba Abbas, general counsellor of COSTI refugee service agency, arrives at Toronto Pearson International Airport in Toronto, Ontario, Canada January 12, 2019.  REUTERS/Carlos Osorio
REUTERS

Njezin slučaj ponovno je svrnuo pažnju svjetske javnosti na stroga pravila koja vladaju u Saudijskoj Arabiji gdje je ženama najstrože zabranjeno bilo kuda ići bez muških pratitelja.

Rahaf je rekla da žene u Saudijskoj Arabiji uopće nisu neovisne i da moraju za sve tražiti dozvolu svojih muškaraca.

'Svaka žena koja namjerava pobjeći ili pobjegne, u velikoj je opasnosti od progona', rekla je Rahaf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:20