ANTHONY FAUCI

‘Omikron je manje opasan, ali prijeti povećanje broja hospitalizacija zbog velikog broja zaraženih‘

Procjenjuje se da je omikron varijanta koronavirusa odgovorna za 58,6 posto slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u

Dr. Anthony Fauci

 Mandel Ngan/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci upozorio je u nedjelju da još uvijek postoji opasnost od velikog povećanja broja hospitalizacija zbog velikog broja zaraženih koronavirusom iako prvi podaci pokazuju da je omikron varijanta virusa manje opasna.

"Jedini problem je u tome što ako imate toliko slučajeva zaraze, čak i ako je stopa hospitalizacija niža kod omikrona nego kod delte, još uvijek postoji opasnost da ćete imati veliko povećanje broja hospitalizacija što bi moglo preopteretiti zdravstveni sustav", rekao je Fauci u intervjuu za CNN.

Procjenjuje se da je omikron varijanta koronavirusa odgovorna za 58,6 posto slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u na dan 25. prosinca, po podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Sigurno će biti puno više slučajeva zaraze jer je to puno zarazniji virus od delte", rekao je Fauci.

No, "izgleda zapravo da bi (omikron) mogao biti manje opasan, barem sudeći po podacima koje smo prikupili iz Južne Afrike, iz Ujedinjenog Kraljevstva i čak po nekim preliminarnim podacima ovdje u Sjedinjenim Državama", rekao je.

CDC je smanjio preporučeno razdoblje izolacije za ljude s asimptomatičnim covidom-19 s 10 na pet dana, bez obveze testiranja nakon isteka tog roka.

Američke vlasti potvrdile su u subotu još najmanje 346.869 zaraženih. Umrlo je još najmanje 377 ljudi, ukupno 828.562.

Francuska skraćuje vrijeme za docjepljivanje protiv covida na četiri mjeseca

Vrijeme primanja docjepne, tzv. booster doze protiv covida-19 skratit će se u Francuskoj od 15. veljače na najviše četiri mjeseca, umjesto dosadašnjih sedam, za produljenje valjanosti covid potvrde, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Trenutačno je na snazi propis da od 15. siječnja covid potvrda prestaje vrijediti nakon sedam mjeseci ako osoba ne primi docjepnu dozu, koja se često naziva trećom dozom.

"Od 15. veljače treba proći četiri - a ne više sedam mjeseci - nakon druge doze kako bi osoba bila potpuno cijepljena", istaknuo je Veran za tjednik Le Journal de Dimanche.

Podsjetio je da "preboljenje vrijedi kao i doza cjepiva. To znači da osoba koja je primila dvije doze a nije se docijepila, ali je nedavno bila zaražena virusom, ispunjava potrebne uvjete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 22:20