PIŠE INOSLAV BEŠKER

Omikron je veoma zarazan, ali nije pogibeljan: ‘Nemojte se alarmirati, simptomi su veoma laki‘

Simptomi su veoma blagi i isti su za jedne i druge, cijepljene i necijepljene, južnoafrička liječnica Angelique Coetzee
 Christof Stache/Afp/Profimedia

Povoljne vijesti o covidskom soju omikron stižu iz Italije. Novootkriveni soj zaista jest zarazniji od ostalih, ali simptomi te zaraze su veoma blagi. Nije smrtonosan, kazuju dosadašnji slučajevi.

Rimska la Repubblica jutros donosi intervju u kojemu Angelique Coetzee, južnoafrička liječnica koja je prva uočila i za javnost otkrila novi soj, kaže baš to: "Nemojte se alarmirati, simptomi su veoma laki."

I prvi Talijan koji je u Italiju donio zarazu sojem omikron, 40-godišnji inženjer naftaškog koncerna ENI koji se 11 studenoga vratio iz Mozambika, kaže u telefonskom intervjuu Radio Raiju: "Zadovoljan sam što sam cijepljen, jer je cjepivo u našem slučaju djelovalo izvrsno. S obzirom na blage simptome moje i moje obitelji, koja je zaražena i uključuje osobe od 8 do 81 godine, mogu reći da se infekcija manifestirala samo blago". On je, dodaje, u izolaciji i pomno nadziran sa strane liječnika i zdravstvenih vlasti. U izolaciji su mu i supruga, i dvoje djece, i punica, a i razredi koje djeca pohađaju – ali zasad nema većeg zla.

On je 15 studenoga letio iz Napulja za Milano te se ondje sljedeći dan testirao, kako zahtijeva procedura i za cijepljene, prije ukrcaja u Rimu za Mozambik. Dok je vozio najmljeni auto prema Rimu stiglo mu je liječničko upozorenje da je pozitivan. Umjesto do aerodroma u Fiumicinu proslijedio je doma u Casertu i ondje se odmah podvrgnuo režimu izolacije. U Milanu je, veli, spavao u hotelu u kojemu je i večerao, sam, a jedini je ini gost bio također sam, na drugom kraju sale. Sada se traže putnici iz aviona iz Napulja za Milano, a testiraju se i Enijevi dužnosnici s kojima je kontaktirao.

Vjerojatno je, dakle, da će broj zaraženih omikronom biti veći, barem dvoznamenkast, ali je vjerojatno i to da im ta zaraza neće nanijeti nevolje kakve su, osobito lani u Lombardiji, nanijele varijante alfa i beta, a za njima delta.

To u telefonskom intervjuu iz Pretorije za Repubblicu predviđa i doktorica Coetzee, predsjednica Južnoafričkoga liječničkog društva i članica vladine zdravstvene radne skupine:

"Nismo imali pacijenata s covidom oko osam tjedana. Sredinom studenoga stigao je 33-godišnjak. Imao je blage simptome, ali drugačije od svih koje sam do tada vidjela. Odlučila sam ga testirati jer smo u svakom slučaju bili suočeni s virusnom infekcijom. Kada je četvrti član njegove obitelji bio pozitivan, s istim laganim simptomima, upalila mi se žaruljica. Poslala sam sam poruku svojim kolegama u radnoj skupini, napisavši: 'Hej, ovdje se nešto događa. Nije delta soj. Drugačije je'."

Kaže dalje: "Naši znanstvenici su odmah potražili virusne sekvence. Potvrda je stigla u ponedjeljak, 22 studenoga: ovo je nova varijanta."

Po njezinim riječima, simptomi su: "umor, glavobolja, svrbež grla, mala hladnoća. Nisu se podudarali sa simptomima delte koje smo vidjeli deset tjedana ranije. Odlučili smo ih testirati jer su bili slični onima u virusne infekcije. Do sada nijedan pacijent zaražen omikronom nije hospitaliziran. Nikada nismo vidjeli ozbiljne posljedice. Zanimljivo je da su tada svi pacijenti s jakim bolovima u grlu bili negativni."

Šestogodišnja curica je, kaže Coetzee, "imala povišenu temperaturu i tahikardiju. Pitala sam se je li vrijeme da je hospitaliziram. Dva dana kasnije, kada sam je ponovo pregledala, više nije bilo potrebe jer je bila dobro".

I dalje: "Cjepivo je primilo manje od polovice testiranih. Ali simptomi su veoma blagi i isti su za jedne i druge, cijepljene i necijepljene."

Novinari su je pitali: što znači prisutnost velikog broja mutacija pronađenih u omikronu koje Svjetska zdravstvena organizacija definira kao "zabrinjavajuće"?

"To je upravo ono što naši znanstvenici pokušavaju razumjeti. Sad ne znamo. Nitko ne zna. U sljedeća dva tjedna vjerojatno ćemo imati neke odgovore."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23