DRAMATIČNO STANJE

Omikron postao dominantna varijanta covida u Sloveniji, mladi se masovno zarazili na dočeku Nove u Beogradu

U Nacionalnom laboratoriju za zdravlje, okoliš i hranu naveli su da je među njihovim pozitivnim PCR testovima udio omikrona već 63%

COVID odjel/Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Omikron varijanta koronavirusa postala je dominantna u Sloveniji, većinom se širi lokalno, no zabilježeno je i više uvezenih slučajeva među mladima koji su Novu godinu proslavili u Beogradu, a mediji javljaju da je omikron prodro i u jednu bolnicu.

Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 infekcija, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu, kazala je u petak na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Po podacima dva slovenska laboratorija ovlaštena za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je zadnjih dana postala dominantna.

U Nacionalnom laboratoriju za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH) naveli su u petak da je među njihovim pozitivnim PCR testovima udio omikrona već 63 posto.

Udio omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 posto, potvrdio je predstojnik te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenski mediji, najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prijenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima koji traže njihove kontakte navodi da ne znaju gdje su se zarazili ili da je vjerojatno riječ o zarazi unutar obitelji.

Kako je večeras objavila Slovenska televizija, potvrđeno je da je omikron varijanta prodrla i u bolnicu Jesenice, gdje njome zaraženo 11 zaposlenih i 11 bolesnika, a zbog tog je slučaja zatvoren odjel abdominalne kirurgije koji do daljnjega neće primati pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 16:08