OSTAJU NEUTRALNI

Omiljena baza oligarha: Švicarska neće zamrznuti ni jedan ruski bankovni račun, čak i pod sankcijama

U Bernu su održane demonstracije, kojima se zahtijeva da se blokiraju računi ruskim oligarsima...

Švicarska banka Credit Suisse

 Sebastien Bozon/AFP

Švicarska očito i dalje želi uživati u svojoj ulozi neutralnog posrednika, pa i u slučaju rata koji je Rusija povela. Švicarska vlada odlučila je u četvrtak da neće zamrznuti niti jedan bankovni račun ruskih dužnosnika i ruskih firmi, čak i ako su pod sankcijama EU, prenosi njemački Spiegel.

Švicarski predsjednik i ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis oštro je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali napomenuvši da je Švicarska neutralna. Njegova će zemlja pooštriti mjere kako se Švicarska ne bi mogla koristiti kao platforma za zaobilaženje sankcija koje je uvela EU, obećao je švicarski predsjednik. Drugi dužnosnici su objasnili što znači pooštrenje mjera: ruski državljani s računima u Švicarskoj čija su sredstva zamrznuta u EU, u Švicarskoj mogu slobodno raspolagati i podizati svoj novac. No ako su pod sankcijama, neće moći uložiti nova sredstva na svoje švicarske račune.

Glavni tajnik švicarskih Zelenih Florian Irminger prije nekoliko je dana predložio da bi bilo posebno učinkovito zamrznuti imovinu ljudi bliskih Putinu. U Bernu su održane demonstracije, kojima se zahtijeva da se blokiraju računi ruskim oligarsima.

Čelnici EU planiraju financijske sankcije protiv Moskve, ciljajući 70 posto ruskog bankarskog tržišta, navodi Spiegel. Washington je nedavno zahtijevao od američkih banaka da u roku od 30 dana zatvore sve račune Sberbanke kojoj su prije dozvoljavali transakcije u američkim dolarima. Ta ruska banka je većim dijelom u državnom vlasništvu i smatra se najvećim vjerovnikom ruskog gospodarstva.

Švicarska vlada poručuje da su oni neutralni, a neutralnost znači da Švicarska ne sudjeluje u ratovima i da sve zaraćene strane tretira jednako u pogledu izvoza naoružanja. No činjenica je da u Švicarskoj brojne kompanije posluju s ruskom naftom i plinom. Portal Swissinfo, pozivajući se na rusko veleposlanstvo u Švicarskoj, objavio je da se 80 posto ruske robne trgovine odvijalo preko Švicarske. Švicarska je također najveće odredište ruskog privatnog kapitala - pet do deset milijardi dolara pritječe ovamo svake godine, navodi se u izvješću koje se poziva na rusku središnju banku. Čak i u posljednjih nekoliko godina, kada su bile na snazi ​​sankcije Rusiji zbog okupacije Krima, švicarski biznis s Rusijom je cvjetao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 15:36