PAD U NJEMAČKOJ

Omiljena destinacija gastarbajtera i migranata godinu završava s manje stanovnika nego lani

Najveći priljev stanovnika Njemačka je doživjela 2015. kada je broj stanovnika porastao za 700.000
 John Macdougall/AFP

Prvi put od 2010. broj stanovnika u Njemačkoj se smanjio, što je posljedica ograničenog useljavanja zbog pandemije koronavirusa, objavio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu u utorak.

"Krajem lipnja u Njemačkoj je živjelo 83,1 milijun osoba što je 40.000 manje nego krajem prošle godine", priopćio je Savezni statistički ured.

Posljednji put broj stanovnika u Njemačkoj se smanjio 2010. i od tada pa sve do ove godine bilježi stalni porast.

Najveći priljev stanovnika Njemačka je doživjela 2015. kada je broj stanovnika porastao za 700.000.

Pad broja stanovnika povezuje se sa znatnim usporavanjem stope useljavanja. Prije nekoliko tjedana su objavljene statistike po kojima je useljavanje u prvoj polovini ove godine zbog pandemije koronavirusa palo za 42 posto.

Osjetno se, za 39 posto, smanjio i priljev useljenika iz Hrvatske. I dok je u prvoj polovini 2019. u Njemačku iz Hrvatske doselila 21.869 osoba, u prvoj polovini ove godine taj broj je pao na 13.159.

Najveće razlike u kretanju broja stanovnika zabilježio je Berlin. Ovdje je broj stanovnika u prvoj polovini ove godine smanjen za 0,2 posto dok je u istom razdoblju prošle godine broj stanovnika za istu vrijednost povećan.

Statistički ured istodobno upozorava kako taj broj nije konačan jer mnoge državne ustanove zbog pandemije kasne s obrađivanjem prijava novouseljenih pa bi stvaran broj mogao biti vidljiv tek na kraju godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 05:16