‘RATNICA PRAVOSLAVLJA‘

Omiljena pjevačica Kremlja nekoć je bila neustrašiva rockerica, a onda je misteriozno nestala...

- Predajte se! Isprat ćemo vaše grijehe u našim gulazima. Tada se čisti možete vratiti u naš ruski svijet, govori Čičerina

Julija Čičerina

 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia/Nikolay Vinokurov/alamy/alamy/profimedia

Nema lepršave uvojke, visok glas ili blistav osmjeh poput Vere Lynn, no za ruske patriote koji navijaju za Putinov rat s Ukrajinom, jednako je inspirativna: Julija Čičerina.

Njezine tamne kratke kovrče često su umotane u crnu balaklavu, a izvodi pjesme koje je sama napisala za vojnike u okupiranim ukrajinskim gradovima i na šumskim čistinama iza rovova.

Vojnici jure po njezin autogram

Na nedavnom improviziranom koncertu na ledenom proplanku, koji se diljem Rusije gledao putem videoveze, iscrpljeni vojnici penjali su se na oklopna vozila i pljeskali joj dok je pjevala ‘Ovo je naša zemlja i mi ćemo tu ostati‘, nakon čega su jurili po njezin autogram, piše Telegraph.

image
Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Čičerina (44) jedna je od najvećih zvijezda Z- kulture. Većina ruskih umjetnika i djelatnika u kulturi su osudili rat, mnogi su pobjegli u inozemstvo, a neki o ratu šute. No čini se da su mnogima od njih 100.000 poslodavci naredili da prisustvuju koncertu.

Ipak, diljem Rusije ima Z-pjevača, pjesnika, pisaca i ostalih koji su pronašli svoju oduševljenu publiku na događajima uživo i na društvenim mrežama, među građanima koji su uvjereni da Rusija ratuje za vlastiti opstanak. Oni dodaju emocionalnu težinu antizapadnjačkim porukama koje se emitiraju na TV-u, a tu su sada i obavezni satovi domoljublja u školama.

image
Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Čičerina je postigla uspjeh kao indie-rock umjetnica početkom 2000-ih, no zatim je nestala iz javnosti. Ponovno se pojavila 2014. godine, ubrzo nakon što je Rusija zauzela Krim, te postala revna propagandistica za proruske odcijepljene ‘narodne republike‘ Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini.

- Ovo je rat pravoslavlja protiv antikrista, kaže.

image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

‘Poznajem ruski mentalitet...‘

Takvu apokaliptičnu poruku ponavljaju svi umjetnici Z kulture.

- Iskreno govoreći, danas su takve zapadnjačke vrijednosti sotonizam, kaže za Telegraph pjesnik, pjevač i komičar Ivan Kondakov (39).

Kondakov inače tečno govori engleski, a opisuje London kao jedan od najdražih gradova. No njegove objave na aplikaciji Telegram, gdje ga prati više od 47.000 mladih, opisuju Zapad izopačenim.

Kao i kod Čičerine, Putinova aneksija Krima pobudila je njegov interes za politiku. Kasnije, tijekom karantene izazvane pandemijom Covida, uzeo je gitaru i počeo skladati.

- Poznajem ruski mentalitet. Znam što ljude brine i pokušavam ih malo nasmijati, kaže.

Na meti njegova humora su svi oni koji se protive ratu. Naziva ih izdajnicima, krivcima. Na svojim društvenim mrežama promovira sve što je rusko, poput donjeg rublja omiljenog među nacionalistima, čiji je slogan ‘Budi Rus od glave do pete‘.

- Mi smo na vlastitoj zemlji! Izvadi bič!, pjeva.

Na pitanje sponzorira li ga država, Ivan kaže da nije tako. Njegovi videi financiraju se od stanovništva, kaže, no pojavljuje se i na državnim medijima i zadovoljno kaže da ga sada prepoznaju i na ulici.

U međuvremenu, profesionalni pjevači koji podržavaju rat, poput Olega Gazmanova (71), dobro zarađuju od turneja koje organizira Kremlj.

Nemoguće je znati koliko Rusa podržava rat. Nezavisna organizacija za ispitivanje javnog mnijenja Levada Center procijenila je prošlog mjeseca podršku od 75 posto. No istraživanje socijalne antropologinje Saše Arkipove kaže da većina Rusa rat prihvaća, a ne podržava. Mnogi vjeruju u narativ Kremlja jer su alternativne informacije na internetu previše bolna za podnošenje u situaciji u kojoj se ne usuđuju prosvjedovati.

Među vojnicima se osjeća kao kod kuće

Mnogi se pak okreću vojnim blogerima i izvjestiteljima kao što je Aleksandar Kots, najpoznatiji ruski ratni izvjestitelj koji je često na prvoj crti bojišnice u Ukrajini.

- Ljudi možda neće vjerovati službenim izjavama na TV-u, ali će sigurno pratiti ratne izvjestitelje na Telegramu, kaže Kots, koji ima 670.000 pratitelja na Telegramu, a redovno ga intervjuiraju i na državnom radiju i televiziji.

S bradom i obrijanom glavom, Kots (44) se među vojnicima osjeća kao kod kuće. On izbjegava retoriku mnogih nacionalista, a otvoreno kaže da mu je cilj podizanje morala.

Govori o domoljublju i prijateljstvu na frontu.

- U jednoj su mi topničkoj postrojbi rekli da je neopisiv osjećaj kad pogode metu, to je eksplozija emocija. A njihov zapovjednik kaže da im u tom trenutku zasjaje oči, sretni su kao djeca, priča Kots, koji nije istraživao kako se osjećaju Ukrajinci. Oni su, kaže, ti koji čine zločine, a ne Rusi.

Z-zvijezda Julija Čičerina ima nekoliko savjeta za one koje naziva ‘Ukrops‘ (preziran izraz za Ukrajince).

- Predajte se! Isprat ćemo vaše grijehe u našim gulazima. Tada se čisti možete vratiti u naš ruski svijet, govori Čičerina, prenosi Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 19:50