‘SMIJENITI KRALJICU‘

Omiljeni otok bogatih i slavnih želi postati republika, bijes u Engleskoj: ‘Znamo tko je kriv‘

Kina već neko vrijeme koristi infrastrukturna ulaganja i dužničku diplomaciju kao sredstvo kontrole, kazao je Tom Tugendhat
Plaža na Barbadosu
 -/Panthermedia/Profimedia

Odluka Barbadosa da ukloni britansku kraljicu Elizabetu II. s čela države i postane republika, izazvana je upletanjem Kine, tvrdi predsjednik britanskog odbora za vanjske poslove Tom Tugendhat.

On je, naime, kazao da Peking aktivno nastoji potkopati povijesni status Londona kao ključnog partnera karipskih država.

- Kina već neko vrijeme koristi infrastrukturna ulaganja i dužničku diplomaciju kao sredstvo kontrole i sve nam se više približava.

Britanski partneri se već dugo suočavaju s izazovima naših rivala koji žele potkopati naš savez.

Danas to vidimo na Karibima. Neki otoci su blizu toga da zamijene simboličnu kraljicu u Windsoru zahtjevnim carem u Pekingu - kazao je Tugendhat za Times.

Buckinghamska palača izdala je priopćenje u kojem se navodi kako su namjere Barbadosa da smijeni kraljicu s čela države i postane republika "stvar" karipske nacije.

Guvernerka Barbadosa Andra Mason ranije je kazala da je došlo vrijeme da iza sebe ostave kolonijalnu prošlost i da na čelu države žele osobu s Barbadosa.

- Barbados će poduzeti logičan korak ka punoj suverenosti i postati republika do obilježavanja 55. godišnjice nezavisnosti - kazala je guvernerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:44