POSLJEDICA KRIZE

OMV-ove crpke u Sloveniji bez premium dizela zbog "ekonomski neisplative" cijene

Vlada Janeza Janše reguliranim cijenama na 30 dana želi smiriti cijene motornih goriva nakon rasta cijena nafte
 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nakon što je slovenska vlada u utorak odredila maksimalnu cijenu naftnih derivata u idućih 30 dana, na crpkama OMV-a, drugog najvećeg distributera u Sloveniji nakon Petrola, više se ne prodaje premijsko dizel gorivo MaxxMotion.

Maloprodajna cijena bezolovnog 95-oktanskog benzina na benzinskim postajama u Sloveniji, temeljem uredbe vlade od utorka, ne smije biti viša od 1,503 eura za litru, dok je najviša cijena dizela fiksirana na 1,541 eura. Vlada Janeza Janše reguliranim cijenama na 30 dana želi smiriti cijene motornih goriva nakon rasta cijena nafte i derivata zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Iz OMV Slovenija su poručili da se radi o privremenom povlačenju premium dizela iz prodaje, jer je odluka vlade o reguliranju maloprodajnih cijena njegovu prodaju učinila ekonomski neisplativom.

U kompaniji kažu da će, kao i dosad, dosljedno poštovati važeće odluke i mjere vlade, ali da trenutno posluju u vrlo napetim uvjetima na strani i nabave i prodaje.

"Nastojimo osigurati nesmetanu opskrbu i zadovoljiti potražnju u cjelini. Neprestano pratimo prodaju u našoj mreži benzinskih postaja. Najvišu potražnju očekujemo na pograničnim i tranzitnim crpkama, jer je razlika u cijeni u odnosu na susjedne države velika", poručili su iz OMV-a Slovenija.

Nakon takve intervencije vlade u maloprodajne cijene, cijene goriva na slovenskim crpkama osjetno su niže nego u susjednoj Austriji i Italiji, ali i Hrvatskoj, no također i više u usporedbi s mađarskima, jer je u toj zemlji vlada cijene još strože regulirala u korist potrošača.

U Sloveniji zasad nema najava o mogućim ograničenjima kupnji goriva za strane vozače zbog razlike u cijenama, ali se takav potez neslužbeno ni ne isključuje.

Inače, 120 crpki austrijske OMV grupe u postupku su prijenosa vlasništva na mađarski MOL, koji je lani sklopio ugovor o preuzimanju potpunog udjela u tom drugom najvećem slovenskom trgovcu naftnim derivatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 15:23