SLAVNI ŠAHIST

'ON IGRA POKER DOK DRUGI IGRAJU ŠAH' Gari Kasparov: 'Putin je najopasniji čovjek na svijetu'

Uvjeren je da će Putin predstojeću zimu i ruske zalihe plina iskoristiti za ucjene
 AFP

SUNNYVALE - Šahovska legenda Gari Kasparov dao je intervju za Yahoo News and Finance u kojem javnost pokušava uvjeriti u opasnost po svjetski mir koju predstavlja predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U razgovoru s novinarkom Biannom Golodrygom, Kasparov je optužio Baracka Obamu za zakašnjelu reakciju prilikom ruske aneksije Krima. Još je oštriji prema europskim čelnicima koje uspoređuje s indiferentnim političarima zaslužnima za događaje koji su doveli do 2. svjetskog rata.

Militante Islamske države smatra diverzijom koja zaokuplja pažnju svijeta, a potporu zapadnih čelnika sirijskim snagama u borbi protiv džihadista naziva hipokrizijom, jer su istu takvu pomoć odbili pružiti Ukrajini.

Vjeruje kako će sankcije prema Rusiji uroditi plodom, ali samo ako potraju najmanje do proljeća sljedeće godine. Uvjeren je kako će Putin predstojeću zimu i ruske zalihe plina iskoristiti za ucjene i pokušaj ukidanja sankcija.

Također, smatra kako Putin uvjerava najbliži krug suradnika, od kojih su skoro svi najmoćniji i najbogatiji ljudi Rusije, da će Zapad prvi popustiti: 'On igra poker, dok svi drugi igraju šah', kaže Kasparov.

Upitan planira li se u budućnosti kandidirati na ruskim izborima, Kasparov upozorava: 'Zaboravite izbornu smjenu vlasti u Rusiji. Bojim se da će se smjena dogoditi na sumnjiv način koji će na kraju dovesti do potpunog kolapsa države'.

Slavni šahist vjeruje kako će Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se 2018. treba održati u Rusiji, biti premješteno u drugu državu te da su pred Rusijom teški dani dok god je Putin na vlasti.

Inače, prošli je mjesec Kasparov izgubio u utrci za predsjednika Svjetske šahovske federacije, FIDE. Pobijedio ga je dugogodišnji predsjednik FIDE, kontroverzni bogataš Kirsan Iljumžinov, nekoć dobar prijatelj Sadama Husseina i Moamera Gadafija.

Iljumžinov, između ostalog, smatra da su šah izmislili vanzemaljci te tvrdi kako ga je prije nekoliko godina oteo svemirski brod pri čemu je par sati proveo u svemiru, družeći se s vanzemaljcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:41