SUPER DOKTOR

On je danas najpopularniji Amerikanac i jedini čovjek kojeg se ni Trump ne usudi otpustiti!

Fauci je protivljenjem ranom otvaranju gospodarstva stekao neprijatelje među američkim konzervativcima
Anthony Fauci
 Chip Somodevilla

Bila je to redovita konferencija za novinare koju je u Bijeloj kući u jeku pandemije koronavirusa organizirao američki predsjednik Donald Trump. Kako je Trump svojim tweetovima o antimalarijskom lijeku hidroklorokinu kao panaceji u borbi s Covidom-19 podigao na noge cijeli svijet, novinari su se obratili članovima operativne grupe Bijele kuće za borbu s koronavirusom.

- Dokazi o učinkovitosti hidroklorokina protiv koronavirusa su anegdotalni. Bilo je slučajeva koji pokazuju da učinak može postojati, a postoje i drugi koji pokazuju da nema učinka - mirno je novinarima odgovorio dr. Anthony Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), dok je Trump stajao pokraj njega. I nije to bilo jedini put. Fauci je barem desetak puta dosad staloženo i uvjerljivo demantirao neutemeljene Trumpove tvrdnje oko pandemije. - Služio sam šest američkih predsjednika i nikad nisam učinio ništa drugo osim što sam iznosio egzaktne preporuke zasnovane na znanosti i dokazima - rekao je Fauci u travnju u Zastupničkom domu američkog Kongresa.
Iako je na čelu operativne grupe za borbu s koronavirusom liječnica i diplomatkinja dr. Deborah Birx, u javnosti se mnogo češće pojavljuje Anthony Fauci. Mnogi ljudi ga vole zbog izravnog i jednostavnog načina pojašnjavanja znanstvenih i epidemioloških činjenica oko koronavirusa pa je u dosadašnjim anketama javnog mnijenja u SAD-u uvjerljivo bio osoba kojoj su građani poklanjali najviše povjerenja. Faucijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faucija vjerujemo”, što je inačica nacionalnog mota SAD-a koji glasi “U Boga vjerujemo”. Njegov lik je i na šalicama za kavu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”, što je inačica slogana “Keep Calm and Carry On”, koji se pojavio 1939. na motivacijskom plakatu britanske vlade, nekoliko mjeseci prije početka Drugoga svjetskog rata, a svrha mu je bila podići moral britanske javnosti kojoj su prijetili masovni zračni napadi na velike gradove.

Odgoj u katoličkom duhu

Anthony Fauci (79) dobro je poznato ime u svijetu medicine, a već desetljećima vodi borbu s opasnim virusima kao što su HIV, SARS, MERS, H1N1 (virus “svinjske gripe”), Ebola i Zika. Rođen je i odrastao u Brooklynu u drugoj generaciji obitelji talijanskih emigranata iz Napulja i sa Sicilije. Njegovi roditelji Eugenia i Stephen bili su vlasnici ljekarne koja je, zbog blizine crkve svete Bernadette u Brooklynu, najveći promet bilježila nakon nedjeljne mise. Mali Tony redovito je pomagao roditeljima raznoseći lijekove na recept biciklom. Odgojen je u katoličkom duhu, a pohađao je katoličku osnovnu školu, a zatim i privatnu jezuitsku gimnaziju. No, sebe definira kao humanista, a ne kao katolika.

Priznaje da ga u djetinjstvu i ranoj mladosti više privlačio sport nego znanost, no završio je studij medicine na Sveučilištu Cornell, a zatim 1968. godine počeo raditi u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Od 1972. godine radi u Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) u Marylandu na čijem je čelu od 1984. godine. Na vodeću poziciju u NIAID-u došao je u jeku velike javnozdravstvene krize izazvane HIV/AIDS epidemijom. Kada su se 1981. godine u New Yorku i San Franciscu pojavili prvi slučajevi AIDS-a, Fauci je sa svojim timom odmah počeo istraživati novu bolest u nadi da će naći uzročnika i lijek. No, drugi su bili brži. Da je uzročnik nove bolesti HIV (virus humane imunodeficijencije), prvi su 1983. godine spoznali francuski znanstvenici Luc Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi koji su za to 2008. godine dobili Nobelovu nagradu za medicinu.
Potraga za učinkovitim lijekom protiv AIDS-a bila je još teži zadatak i Fauci je godinama gledao kako nova pošast odnosi brojne živote. Nije bio samo hladni i racionalni znanstvenik koji traga za lijekom nego i liječnik koji svakodnevno komunicira s oboljelima od AIDS-a. Liječeći jednog pacijenta iz Brazila, Fauci je upoznao medicinsku sestru, kasnije bioetičarku, Christine Grady, s kojom je u braku od 1985. godine, a imaju tri kćeri: Alison, Jennifer i Megan.

image
Chip Somodevilla

Kao čelnik NIAID-a Anthony Fauci se 11. listopada 1988. godine suočio s tisućama prosvjednika koji su optužili Reaganovu administraciju za indiferentnost prema oboljelima od AIDS-a, koji se u to doba mahom širio među američkim homoseksualcima i intravenoznim narkomanima. “Prestanite nas ubijati”, “J... se Fauci”, “Fauci, ubojice”, vikali su bijesni prosvjednici ispred njegova ureda. - Gledao sam ih i vidio ljude koji pate - prisjetio se Fauci toga događaja. Zamolio je policiju i F.B.I. da ne hapse posvjednike te je njihove vođe pozvao na razgovor u svoj ured. Zatim je otputovao u San Francisco, u Castro District gdje je živjela brojna gay populacija teško pogođena AIDS-om.

- Bože, kako sam mrzio Faucija. Bio mi je tada najveće zlo na svijetu. No, to je bio početak velike prekretnice. Dr. Fauci postao je jedini istinski i veliki junak u svemu tome, u vladi i sustavu - rekao je Larry Kramer, poznati američki gay i AIDS aktivist koji je nedavno preminuo u 84. godini od upale pluća.

Iako je karijeru proveo u vladinoj službi, Fauci nije izgubio osjećaj za obične ljude, što je možda ključ njegovog uspjeha kao komunikatora. Tijekom epidemije ebole u jesen 2014. godine mnogi su se Amerikanci uspaničili kada je medicinsku sestru zarazila pacijentica koju je njegovala, putnica iz zapadne Afrike. Kako bi ljude uvjerio da se medicinska sestra nakon liječenja uspješno oporavila, Fauci se s njom zagrlio pred TV kamerama.

Iako se u svojoj bogatoj karijeri borio s raznim zaraznim bolestima, Fauci se ove godine suočio s možda najvećim izazovom u karijeri. Poput mnogih eksperata za zarazne bolesti ni on početkom siječnja, kada se pokazalo da se novi koronavirus SARS CoV-2 širi međuljudskim kontaktima, nije vjerovao da će nova bolest doseći pandemijske razmjere. No, brzo je postao svjestan opasnosti pa je na CNN-u upozorio da bi koronavirus u SAD-u mogao odnijeti između 100.000 i 200.000 života. Prema podacima portala Worldometar u SAD-u je dosad zaraženo preko 2,2 milijuna ljudi, od čega je preminulih više od 119. 000.

Trumpov bijes

Iako zbog svoje dobi i sam spada u ugroženu populaciju, Fauci i dalje radi 16 sati dnevno. U dobroj je fizičkoj formi pa svakoga dana pretrči oko pet kilometara. Dakako, mediji su velikim dijelom fokusirani na njegovu suradnju s predsjednikom Trumpom. - Ostaješ potpuno apolitičan i i držiš se onoga što govoriš. Ja sam znanstvenik i liječnik. I to je to - tvrdi Fauci. U jednoj anketi sredinom travnja 78 posto Amerikanaca iskazalo mu je povjerenje dok je svoju vjeru u Trumpa izrazilo 48 posto ispitanika.
Kad je u travnju Fauci u razgovoru za CNN rekao da je Amerika mogla učiniti više kako bi prevenirala širenje koronavirusa, Trump je pobjesnio te je na Twitteru napisao “#FireFauci” (Otkaz Fauciju). No, na redovitoj konferenciji za novinare demantirao je tvrdnje da se želi riješiti najprepoznatljivijeg američkog borca protiv zaraznih bolesti. - Danas ulazim i čujem da ću ga otpustiti. Ne otpuštam ga. Mislim da je divan momak - rekao je Trump novinarima. - No, nisu svi zadovoljni Anthonyjem - dodao je Trump.

Rekao je istinu, jer Fauci je svojim protivljenjem ranom otvaranju gospodarstva niza teško pogođenih američkih država stekao brojne neprijatelje među američkim konzervativcima koji zastupaju stav da je smrtnost od Covida slična onoj kod gripe pa nema potrebe za strogim mjerama socijalne distance i “lockdownom”. Kada se u svibnju pokazalo da je jedan zaposlenik u Bijeloj kući s kojim je bio u kontaktu zaražen koronavirusom, Fauci se odlučio za dvotjednu samoizolaciju. No, srećom nije se zarazio. Tada je putem videolinka govorio i u Senatu te upozorio da cjepivo protiv koronavirusa neće biti spremno do početka nove školske godine. To je dodatno razbjesnilo Trumpa.

U razgovoru za Daily Beast prije nekoliko dana Fauci je priznao da se više od dva tjedna nije čuo s predsjednikom te upozorio da SAD još uvijek nije izašao iz prvog pandemijskog vala. Stoga je savjetovao ljudima da i dalje nose maske te poštuju mjere socijalne distance. Na pitanje hoće li prisustvovati predstojećim predizbornim skupovima Donalda Trumpa koji kreće u novi mandat, odgovorio je: “Naravno da neću. Imam 79 godina i spadam u ugroženu populaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:44