WILLIAM BARR

'ON JE FATALNO SUKOBLJEN' Vođa demokrata u Senatu protivi se Trumpovom prijedlogu državnog odvjetnika

Donald Trump i Chuck Schumer
 REUTERS

Vođa demokrata u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je u četvrtak Donalda Trumpa da pronađe novog kandidata za mjesto glavnog državnog odvjetnika, rekavši da trenutni Trumpov kandidat ne može biti na čelu posebne istrage o navodnom ruskom utjecaju na američke izbore.

"Budući da gospodin Barr još nije formalno nominiran, predsjednik mora odmah razmotriti i pronaći novog kandidata koji nije u sukobima te će izvršavati službene obaveze nepristrano", rekao je Schumer.

Trump je ranije ovoga mjeseca rekao kako će nominirati Williama Barra za glavnog državnog odvjetnika, što je dužnost koju je Barr prije obnašao.

Nakon što je Jeff Sessions podnio ostavku prošli mjesec, naslijedio ga je Matthew Whitaker, kojeg su demokrati također kritizirali, a koji će biti glavni državni odvjetnik do novog izbora.

Schumer je kazao da je Barr diskvalificiran, nakon što je napisao memorandum u kojemu kritizira posebnog istražitelja Roberta Muellera i njegovu istragu o mogućem ruskom utjecaju na američke izbore. Naime, Barr bi u funkciji glavnog državnog odvjetnika nadgledao rad posebnog istražitelja.

Memorandum otkriva da je Barr "fatalno sukobljen", rekao je Schumer.

Ranije u četvrtak, CNN je prenio kako je Barr u lipnju 2018. napisao u memorandumu za više službenika američkog ministarstva pravosuđa da Mueller "ne bi trebao biti u mogućnosti zahtijevati da predsjednik bude ispitivan o navodnoj opstrukciji"

Barr je u memorandumu napisao da Trumpovi odnosi s bivšim ravnateljem FBI-a Jamesom Comeyem, kojega je Trump kasnije otpustio, neće predstavljati kršenje zakona, prenosi CNN, prema čijim su navodima zastupnici dobili memorandum kasno u srijedu.

Rusija je odbacila optužbe za uplitanje u američke izbore, a Trump je odbacio veze s Rusijom u kampanji te je više puta kritizirao Muellerovu istragu kao "lov na vještice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35