DRŽAVA U ŠOKU

'ON JE NAŠ PRVI SERIJSKI UBOJICA' Svi detalji horora u sredozemnom raju, klupko strave počelo se odmotavati nakon jezivog pronalaska njemačkog turista

 
 REUTERS

Cipar, otočna država na istoku Sredozemnog mora, mnogima je omiljeno turističko mjesto. Ima pješčane plaže i čisto more, ugodnu klimu te ono što je turistima često vrlo bitno – jedna je od najsigurnijih zemlja u Europi.

Prema statistikama Eurostata, Cipar godišnje bilježi jednu žrtvu ubojstva na 100 tisuća ljudi, dok je, primjerice, u Francuskoj godišnje dvije, a u Litvi čak šest žrtava.

Uistinu, Cipru ovakva statistika ide na ruku jer tko bi htio posjetiti zemlju koja je opasna za strance? Zato, kad je 2016. prijavljen nestanak mlade Ukrajinke, policija je pomislila kako je djevojka jednostavno otišla na sjeverni dio Cipra u posjet dečku.

Tijekom posljednje tri godine prijave o nestanku mladih strankinja koje su na Cipar došle potražiti sreću i početi novi život, postajale su sve brojnije. Međutim, policija je opet odmahnula rukom. To nisu bili prioriteti, čulo se poslije.

Nekažnjen

Život na Cipru je tako nastavio teći sve dok 14. travnja ove godine jedan njemački turist tijekom fotografiranja napuštenog rudnika jugozapadno od glavnoga grada Nicosije nije ugledao golo i raspadnuto tijelo. Iako to tada nije znao, otkrio je žrtvu prvog serijskog ubojice na otoku. Nakon toga sve se odvijalo brzo.

Ubojica je priznao sedam ubojstava, među kojima su pet odraslih žena filipinskog, rumunjskog i nepalskog podrijetla te dvije djevojčice. Policija je njihova tijela nalazila diljem otoka, uglavnom oko Nicosije, a Cipar je ostao u šoku.

A sve je počelo prije nekoliko godina. Vojni časnik Nacionalne garde Nikos Metaxas (35), otac dvoje djece koji se “otuđio” od njihove majke, zabavu je odlučio potražiti na online stranicama za upoznavanje. Pišući pod imenom “Orestes” (u grčkoj mitologiji Agamemnonov i Klitemnestrin sin koji je ubio svoju majku), upoznao je Filipinku Marry Rose Tiburcio (38).

Ona je na Cipar došla sa kćeri, Sierrom (6), te je radila kao kućna pomoćnica. Ubrzo su Metaxas i Tiburcio završili u vezi, a kad su ona i njezina kći nakon šest mjeseci misteriozno nestale, nitko se nije previše uzbuđivao. Nakon što je Metaxas shvatio da je prošao nekažnjeno, nastavio je ispočetka. Preko interneta je upoznao i ubio 28-godišnju Filipinku Arian Palanas Lozano, Rumunjku Liviju Florentinu Buneu (38) i njezinu osmogodišnju kćer Elenu, Nepalku Ashitu Khadku Bistu i 31-godišnju Filipinku Maricar Valtez Arquiolu.

I možda bi, da nije bilo slučajnog pronalaska prvog tijela, nastavio s ubojstvima. Policija ga je otkrila kad je konačno krenula istraživati nestanak i smrt Marry Rose Tiburcio. Pretražujući njezine online poruke, ubrzo su došli do Metaxasa. Priznao je prvo ubojstvo i policiju navodio u pronalasku tijela ostalih šest žrtava - dva je odbacio u toksično jezero Mitsero, dva u bunar napuštenog rudnika, jedno u bunar kod streljane i posljednje, tijelo najmlađe žrtve, Sierre, pronađeno je prije dva dana na dnu jezera Memi jugozapadno od Nicosije.

Priznanje

Šef vatrogasne postrojbe Marcos Tranglos rekao je za AP da su ostaci djevojčice pronađeni omotani u plahtu, vezani konopcem za komad betona, na dubini od šest metara jezera Memi koje je nekoć bilo dio rudnika bakrenog pirita.

Pronalazak je dugo trajao jer je jezero duboko 60 metara, a osim toga, Metaxas ih je prvi put krivo navodio. Tek kad su ga u srijedu ujutro policajci opet odveli do jezera, pokazao im je pravo mjesto.

Osim ciparske policije, u istrazi su sudjelovale i britanske policijske snage, robotske kamere i ronioci koji su s dna drugog jezera u kojem se rješavao žrtava, Mitsero, izvukli dva kovčega i ostatke žrtava. Metaxasove su žrtve bile isključivo žene i djevojčice, sve su bile migrantice i većina ih je radila kao kućne pomoćnice.

Čuvao je njihove fotografije i videe kao trofeje ili suvenire. Policiji je naposljetku predao rukom pisano priznanje na deset stranica. Priznao je da je s barem jednom ženom imao seksualni odnos nakon kojeg ju je zadavio. Na kraju je priznao da ih je sve zadavio.

Slabe točke

“Djecu sam ubio zato što su me vidjela. Nisam htio riskirati da me otkriju ili prepoznaju tko sam”, rekao je. Policija sumnja da je broj njegovih žrtava puno veći nakon što su otkrili da je održavao online kontakte s najmanje 30 žena. “Pronađite tijela i reći ću vam tko su”, navodno je rekao kad se prvi put našao na sudu početkom svibnja.

U medijima se može čuti kako je ovo prvi slučaj serijskih ubojstava na otoku, a Metaxasa se optužuje za najgori zločin protiv žena u povijesti Cipra. Može se pročitati i kako se radi o “seksističkom, mizoginom i rasističkom” ponašanju vlasti.

Kriminalog Andreas Kapardis s Cipra je za South China Morning Post rekao kako je ovaj događaj na svjetlo dana stavio mnoge slabe točke otoka: odnos prema ženama i migrantima te nebrigu policije. Objasnio je da je ubojica birao isključivo “imigrantice, koje su izolirane i ranjive”, jer je znao da ako “odabere” ženu koja je podrijetlom s Cipra, njezina obitelj i prijatelji bi prijavili nestanak.

Cipar je, blago rečeno, uznemiren. Nekoliko dana nakon pronalaska prve žrtve uslijedili su prosvjedi na kojima je policija optužena za rasizam i nesposobnost. Početkom svibnja smijenjen je načelnik policije, a ciparski ministar pravosuđa dao je ostavku. Rodbina dviju žrtava, Rumunjke i njezine kćeri, odlučila je pokrenuti postupak protiv Republike Cipar i Metaxasa. Osumnjičenik bi se danas trebao naći na sudu.

Turist je slučajno pronašao tijelo žrtve

14. travnja - turist je pronašao tijelo u oknu napuštenog rudnika Mitsero u blizini Nicosije

15. travnja - policija otkriva kako se radi o nestaloj Filipinki Marry Rose Tiburcio; nastavlja se potraga za njenom kćeri

18. travnja - uhićen je Nikos Metaxas

19. travnja - Metaxas priznaje ubojstvo

20. travnja - pronađeno je drugo tijelo u istom bunaru rudnika gdje je pronađena i prva žrtva

25. travnja - Metaxas priznaje ukupno sedam ubojstava

28. travnja - pronađen prvi kovčeg na dnu jezera, u njemu se nalazi raspadnuto tijelo

2. svibnja - ministar pravosuđa Ionas Nicolaou dao je ostavku; Metaxas daje policiji izjavu na deset stranica sa svim detaljima ubojstava

5. svibnja - pronađen i drugi kovčeg u kojem se nalaze ostaci djevojčice Elene

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:28