LUSTRATOR DUDA

'ON NAS VODI U DIKTATURU!' Bivši poljski antikomunistički disident zgrožen novim šefom države koji bi društvo dubinski čistio od komunizma

Stranka novog predsjednika traži proces dubinskog čišćenja Poljske od komunista, za koji njihovi kritičari tvrde da je opasan za ljudska prava
 AFP

Novi šef poljske države s osvojenih 51,5 posto glasova 43-godišnji je euroskeptik i nacionalist Andrzej Duda, koji je svojim stavovima već podignuo mnoge obrve zabrinutih promatrača političkih zbivanja u Poljskoj. Primjerice, poznati nekadašnji aktivist Solidarnosti Adam Michnik, koji je u komunističkom režimu robijao zbog svojih aktivnosti, rekao je kako je Poljska na "baršunastom putu u diktaturu". Michnik je danas glavni urednik najtiražnijih poljskih novina Gazeta Wyborcza i smatra kako bi izborni uspjeh Stranke zakona i pravde mogao predstavljati prijetnju demokraciji u ovoj zemlji.

Dudina stranka zalaže se za čišćenje Poljske od korupcije i otrovnog naslijeđa komunističkog sustava koji, po njima, još uvijek mori zemlju, te žele stvoriti 'Četvrtu republiku'.

Stranka zakona i pravde smatra da je Poljska izbjegla pravu revoluciju padom komunizma 1989. te da je u ime društvene kohezije komunistima dopušteno da ostanu na svojim mjestima. Po njima, to je imalo loš učinak na zemlju i traže proces dubinskog čišćenja, za koji njihovi kritičari tvrde da je opasan za ljudska prava.

Tu su stranku osnovali braća blizanci Lech i Jaroslaw Kaczynski, koji su bili u zanimljivoj političkoj poziciji: Lech je bio predsjednik države, a Jaroslaw istodobno premijer. Lech Kaczynski zapamćen je po otežavanju odnosa Poljske i s Njemačkom i s Rusijom, a poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 2010. u zapadnoj Rusiji.

Duda sebe smatra njegovim duhovnim nasljednikom. Tijekom kampanje zazivao je pravo Poljske da se obraća EU "čvršćim glasom" te da povrati svoju snagu. Također, Duda je govorio o potrebi "rekalibriranja" čvrstih poljskih veza s Njemačkom te poručio da se moć iz Bruxellesa treba vratiti državama članicama Unije.

Duda je oštar i prema Rusiji: želi stalnu prisutnost NATO-a u Poljskoj kako bi se osigurala sigurnost istočne granice Saveza, te traži i od NATO-a i EU da usmjere pažnju na ono što on vidi prijetnjom Rusije.

Iako ovlasti predsjednika države u Poljskoj nisu velike, njegova uloga u vanjskoj politici mogla bi pomrsiti račune vladajućoj stranci desnog centra koja već osam godina radi na osnaživanju veza s Njemačkom i postavljanju Poljske u središte europskih procesa.

Inače, poraženi predsjednik Bronislaw Komorowski tijekom kampanje je svog protukandidata optuživao da želi kreirati vjersku republiku, argumentirajući to činjenicom da je Duda jedan od pisaca kontroverznog zakonskog prijedloga prema kojemu bi se parove koji požele dobiti dijete medicinski potpomognutom oplodnjom kažnjavalo zatvorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:51