BIDEN POZNAJE REGIJU

On zna tko su ovdje dobri, a tko loši momci: ‘Ja sam pokrenuo uklanjanje inicijatora genocida, Miloševića‘

Bidenova politika suzbijanja srpske dominacije išla je na ruku i Hrvatskoj...
Joe Biden
 -

Iako je još davno Winston Churchill zaključio da u politici ne postoje vječna savezništva, nego isključivo interesi, Joe Biden može se nazvati racionalnim saveznikom Hrvatske, Kosova te Bosne i Hercegovine. Još početkom devedesetih, unatoč tadašnjem raširenom protivljenju intervencijama u regiji, Joe Biden je tvrdio da SAD ne mogu stajati po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i pokapani u masovne grobnice.

Prije 27 godina Biden je posjetio regiju kao izaslanik Senata SAD-a (i suradnik tadašnjeg predsjednika Billa Clintona). Rezultat njegove turneje bio je izvještaj u kojem je proročanski upozorio da, ako Zapad ne bude djelovao, Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, "postat će Guernica našeg doba", a u istom izvještaju Senatu predvidio je: "Ako ne budu spriječeni, Milošević i njegovi srpski poslušnici u Prištini započet će čišćenje Kosova protjerivanjem kosovskih Albanaca u Makedoniju i Albaniju".

Isto tako, nakon posjeta regiji 2001. Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da Balkan nije strateški sporedna predstava i da jugoistočna Europa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta, kao i za SAD. "Moramo se obavezati da ćemo biti angažirani na duge staze", poručio je. Bidenova politika suzbijanja srpske dominacije išla je na ruku i Hrvatskoj. "Ja sam tip koji je uložio velik napor u pokretanje akcije kojom je uklonjen inicijator genocida na Balkanu, Slobodan Milošević", rekao je lani u intervjuu za NBC.

Godine 1999. bio je inicijator rezolucije u Senatu kojom je Clintonovoj administraciji odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji. Posljedica te odluke bilo je nezavisno Kosovo i velik ugled kod tamošnjih Albanaca. Poslije se na Kosovu angažirao Bidenov sin Beau, koji je prije šest godina umro od raka. Vlada u Prištini odlučila je 2016. godine put Gnjilane - Uroševac nazvati po Beauu Bidenu, na prijedlog tadašnjeg premijera Ise Mustafe, što je Joe Biden spomenuo u Michiganu na jednom od posljednjih predizbornih skupova. U pismu od 20. listopada Biden je istaknuo kako je vršio pritisak na Srbiju zbog ratnih zločina i nestalih osoba te obećao da će "podržati sigurnost Albanije".

Kada je u srpnju obilježena 25. godišnjica masakra u Srebrenici, Joe i supruga Jill Biden poslali su otvoreno pismu u kojem su podsjetili da je "genocid u Srebrenici, najveći masakr u Europi u pola stoljeća, bio dio šire kampanje za uništavanje BiH kao multietničke države", uz zaključak: "Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH". Bidenova pobjeda bila bi dobra za regiju jer on zna tko su ovdje good, a tko bad guys.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:40