ZVIJEZDE AKTIVIZMA

'ONA JE JEDINA PRIJATELJICA ZBOG KOJE BIH MARKIRALA' Društvene mreže se zapalile zbog susreta Grete i Malale

 
 Malala Yousafzai / Instagram

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg susrela se na britanskom Sveučilištu Oxford s 22-godišnjom Pakistankom Malalom Yousafzai, najmlađom dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Fotografiju susreta podijelile su na svojim društvenim mrežama. "Ona je jedina prijateljica zbog koje bih markirala", napisala je Malala u opisu njihove slike koju je objavila na Twitteru.

Malala i Greta o svom aktivizmu pričale su na ženskom koledžu Lady Margaret Hall koji je Greta posjetila zbog štrajka učenika za klimu koji se održao u Bristolu.

Podsjetimo, Greta Thunberg postala je poznata zbog "Školskog štrajka za klimu" koji je započela još u kolovozu 2018. izbivanjem iz škole petkom kako bi upozorila na klimatske promjene.

U prosincu prošle godine ju je časopis Time proglasio osobom godine te je nominirana za Nobelovu nagradu prošle i ove godine.

Malala Yousafzai 2014. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir te je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava.

Njoj su, naime, talibani su 10. listopada 2012. godine pokušali oduzeti život u atentatu zato što je hrabro istupila protiv njih i njihove namjere da ženama zabrane pristup obrazovanju.

Preživjela je hitac koji joj je u glavu ispalio maskirani taliban kako bi je kaznio jer je na svom blogu kritizirala talibanski režim koji ženama zabranjuje školovanje te se više od tri mjeseca oporavljala se od teških ozljeda i bila je podvrgnuta rekonstrukciji lubanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:19