DUGOVJEČNA VLADARICA

ONA JE NAPROSTO NEUNIŠTIVA: KAKO JE ELIZABETA II U DOBI OD 94 GODINE IZJAHALA IZ KARANTENE Ovo je tajna njezina zdravlja u desetoj dekadi života

Tajna zdravlja Elizabete II.: dvije šalice čaja dnevno, komadić tamne čokolade, puno ribe i čaša ječmene vode za savršen ten
 Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. (94), najdugovječnija vladarica Velike Britanije i najdugovječnija vladarica na globalnoj sceni, povukla se u izolaciju u dvorac Windsor kada se svijet suočio s pandemijom Covida-19.

S obzirom na poznu dob, ona i suprug Philip (98) nisu se željeli izlagati rizicima od zaraze, posebno nakon što je utvrđeno da je princ Charles pozitivan na koronavirus. Iako se od početka lockdowna naciji dvaput obratila preko televizije i jedanput preko radija te tako hrabrila podanike u vremenima pandemije i pokazala da je s njima, Britance (i brojne ljubitelje britanske kraljevske obitelji izvan Otoka) oduševile su prve nove fotografije vladarice od početka krize, snimljene prošle nedjelje i objavljene na profilu kraljevske obitelji na Instagramu.

Fotografije kraljice sa živopisnom šarenom maramom na glavi koja jaše 14-godišnjeg ponija imena Balmoral Fern te izgleda zdravo i zadovoljno, očito uživajući u sunčanom danu na otvorenom, izazvale su salve komentara u stilu kako je lijepo vidjeti ženu koja i u desetom desetljeću života nastoji biti aktivna dok neki u 30-ima jedva iznesu oprano rublje iz podruma ili se zadišu dok dođu do podzemne. Najviše je onih koji su sretni jer su dobili potvrdu da je mnogima najdraža pripadnica kraljevske obitelji dobro, da je zdrava. Objava fotografija bila je sjajan potez kraljevske palače.

“Strašne dijagnoze”

Zdravlje Elizabete II. već je dugo česta tema u medijima, posebno u tabloidima koji vole pisati o “zabrinutosti bližnjih” ili pak o strašnim dijagnozama monarhinje iz “izvora bliskih palači”.

Tako je, primjerice, portal Gossip Cop, koji se bavi razotkrivanjem laži u tabloidima, u prosincu 2018. godine demantirao američki žuti list Globe koji je tvrdio da je kraljica kolabirala tijekom “blagdana”, kada se cijela obitelj okupila u dvorcu Sandringham. Krivac je, pisali su, bila Meghan Markle (a tko bi drugi bio), kojoj je na obiteljskom okupljanju bilo “dosadno” pa je poželjela otići.

Onda se posvađala s Kate Middleton i to je izazvalo kraljičin kolaps. Dakako da u priči nije bilo ni zrnca istine - osim što je Globe objavio priču koja se događa “za vrijeme blagdana” četiri dana prije Božića, fotografije koje su iskoristili da potkrijepe priču bile su stare sedam godina. Nijedan pouzdani izvor nije mogao potvrditi ni djelić priče.

Zloglasni National Enquirer tvrdio je prije godinu dana da kraljica pati od demencije te da je zato odlučila preskočiti sina Charlesa i nasljednikom prijestolja imenovati najdražeg unuka, princa Williama. I opet, priča nema veze sa stvarnošću - kraljica, što se vidi po svim njezinim recentnim obraćanjima javnosti, jest lucidna, a kada je u pitanju nasljeđivanje, pravila su poznata. Njihova izmjena nije stvar hira i želja trenutnog vladara, nego je u rukama Parlamenta.

Isti je list prošle godine pisao da je kraljici dijagnosticirana leukemija, a njihova najnovija priča o Elizabeti II. je iz travnja, kada su pisali da je pretrpjela srčani udar te je hospitalizirana na odjelu za intenzivnu njegu, a liječnici joj daju još nekoliko mjeseci života. Sve to se, navodno, dogodilo nekoliko dana prije nego što se kraljica na televiziji obratila naciji. Bio bi to, doista, čudesan oporavak.

U stvarnom svijetu bez senzacionalističkih izmišljotina, Elizabeta II. toliko se dobro drži za svoju dob da bi svatko svojim vremešnim bližnjima poželio takve zlatne godine.

Njezin je zdravstveni karton prilično prazan - osim jedne, relativno davne operacije koljena i jednog odlaska u bolnicu zbog gastroenteroloških problema prije nekoliko godina, malo je tu zabilješki.

Majčini geni

Vrijeme je, kažu, milostivo prema njoj, a i genetski rulet joj je očito bio sklon jer se uvrgnula na majku, koja je doživjela 101 godinu. Kraljica je tim dobrim kartama dodala i ono podjednako bitno ili možda najbitnije - način života. Glavni aduti britanske vladarice za dug i zdrav život su njezine navike, umjerenost i samokontrola. Sve to ima jako malo veze s njezinim kraljevskim statusom, a puno s njezinom osobnošću.

Za početak, kraljica, koja je 21. travnja proslavila svoj 94. rođendan (prosječan životni vijek žena u Ujedinjenom Kraljevstvu je 82 godine), ima vrlo jednostavan pristup prehrani, koji bi čistom peticom ocijenili svi nutricionisti i liječnici. Jede više malih obroka više puta dnevno.

Nema “king size” obroka. Uz to, uvijek, gdje god bila, jede u isto vrijeme. Na tanjuru je malo namirnica bogatih škrobom, posebice za večeru. Također, inzistira na sezonskoj prehrani. Ma koliko voljela neke namirnice, neće ih niti taknuti ako nije njihovo doba godine. To je mudro i logično jer su tada najbogatije korisnim tvarima koje su dobre za tijelo.

Kilometarske šetnje

Svakoga dana, prema različitim izvorima, kraljica pojede komadić čokolade, i to one s visokim udjelom kakaa, iznad 60 posto. Time zadovoljava svoju slabost prema slatkom, ali bez pretjerivanja. Elizabeta II. jede mnogo ribe, više puta tjedno, a malo crvenog mesa.

Tipično britanski uživa u čaju, a najviše voli Earl Gray, crni čaj s dodatkom bergamota koji pije uz obrok u 17 sati. Ujutro najčešće pije zeleni čaj.

Kraljica svakodnevno pije i ječmenu vodu i njoj, navodno, duguje savršen ten. Taj napitak vole i drugi članovi obitelji, a kuha se po starom receptu od pola šalice namočenog ječma i dvije i pol litre vode. U procijeđenu vodu od kuhanja dodaju se dva limuna, šest naranči i pokoja žličica smeđeg šećera. Ječmena voda poznati je narodni lijek - dobra za bubrege i mjehur, bogata topivim i netopivim vlaknima, a kraljica ga pije od djetinjstva.

Umjerena je kada je alkohol u pitanju, a nikad nije pušila.

Drugi bitan element njezine vitalnosti je fizička aktivnost. U jahanju uživa od djetinjstva i jako je uključena u brigu o konjima, koje ima za uzgoj, jahanje i utrke. Koristi i svaku priliku za kilometarske šetnje, najčešće sa svojim psima.

Britain's Queen Elizabeth II rides Balmoral Fern, a 14-year-old Fell Pony, in Windsor Home Park, west of London, over the weekend of May 30 and May 31, 2020. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)
Steve Parsons / POOL / AFP

Kanadski liječnik dr. Michael Gordon, specijalist gerijatrije, koji je stažirao u Škotskoj i upoznao kraljicu majku te je autor niza knjiga o medicini starije dobi, prije nekoliko je godina analizirao način života i navike britanske kraljice. Ustvrdio je kako bi i Elizabeta II. mogla zaći duboko u stote godine života.

Ljubimci

Osim spomenute umjerenosti u jelu i piću te fizičke aktivnosti, Gordon je naveo još neke elemente recepta za dug život, a kraljica ih sve primjenjuje: to su vještina svladavanja stresa (kod nje kroz rad i staloženost), održavanje veza s ljudima (iznimno je aktivna u dužnostima i obiteljskom životu), kućni ljubimci (kraljica oduvijek ima svoje korgije, konje...), pomaganje drugima (uključena je u rad brojnih humanitarnih organizacija i nije samo formalni pokrovitelj) te duhovnost i duhovni fokus (kraljica je na čelu Anglikanske crkve, redovito odlazi na mise i više je puta istaknula da joj “Kristovo učenje i njezin osobni osjećaj odgovornosti prema Bogu osiguravaju okvir u kojem pokušava voditi svoj život”) te, na kraju, redoviti godišnji sistematski pregled (da bi se na vrijeme uočile bolesti koje je moguće prevenirati i liječiti ako se rano otkriju). Sve to, dakako, vrijedi za svakoga.

Kako se na Otoku priprema znatno ublažavanje pandemijskih mjera, u britanskim medijima naveliko se raspravlja kada će se i hoće li se Elizabeta II. vratiti svim svojim dosadašnjim dužnostima i kako će to uopće funkcionirati u svijetu nove realnosti. Obožavatelji kraljice nakon fotografija iz Windsora uvjereni su da će se, kao i svemu do sada, ona uspješno prilagoditi i nastaviti vladati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:17