MARGRETHE VESTAGER

ONA JE STRAH I TREPET NAJMOĆNIJIH MULTINACIONALKI Dankinja zbog koje je Apple dužan 13 mlrd. €

 Eric Vidal / Reuters

- Države članice ne mogu dati porezne beneficije odabranim tvrtkama. To je ilegalno po pravilima EU o državnim potporama - jednostavno je objasnila Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje nakon što je objavila odluku da Apple mora uplatiti 13 milijardi eura u irski državni proračun na ime neplaćenih poreza, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Vestager je na čelu ofenzive Europske komisije na multinacionalne kompanije koje raznim shemama pokušavaju ili su pokušavale izbjeći plaćanje poreza u državama članicama EU, a među tvrtkama koje su se našle pod istragom su giganti kao što su Google, Starbucks, Amazon, Gazprom i sada Apple, koji si je osigurao poseban porezni aranžman prema kojemu je plaćao porez po stopi od samo jedan posto. Za Vestager povlaštenih nema.

Ova danska političarka navršila je 48 godina ovog proljeća, ali se u politici nalazi praktički od stjecanja punoljetnosti. Od ranih 20-ih godina bila je u vrhu Socijalno-liberalne stranke, kojoj je bila na čelu između 2007. i 2014. godine prije nego što je u Bruxellesu prihvatila odgovornu i moćnu poziciju u Europskoj komisiji.

U svojoj je Danskoj popularna političarka (na svojem Twitter profilu ima 160.000 pratitelja), usprkos tome što se u vrijeme kad je njezina stranka bila u opoziciji borila za povećanje dobi za umirovljenje sa 60 na 65 godina. Te 2011. Dancima to nije isprva leglo, ali je s vremenom njezin rejting i rejting njezine stranke samo rastao.

Štoviše, Vestager je ubrzo ušla u novu koalicijsku vladu gdje je zauzela važnu poziciju ministrice za gospodarstvo i unutrašnje poslove te postala inspiracija za lik Birgitte Nyborg, fiktivne danske premijerke u poznatoj seriji Borgen, što je priznao i sam scenarist serije Adam Price, navodi BBC. I dok se lik gospođe Nyborg suočio s raspadom braka zbog stresa u visokoj politici, Vestager je svoju obitelj sačuvala neokrznutom, čak i kad su se svi preselili u Bruxelles 2014. godine (izuzev kćeri koja studira u Danskoj).

Čim je počela raditi u Komisiji, energična je Dankinja brzo pokazala da ne misli odustati od svojih političkih ideala. Da ne bi bilo zabune, nije riječ o ekonomski lijevo orijentiranoj političarki, već o osobi liberalnih uvjerenja kad su u pitanju društvena pitanja kao gay brakovi te čvrstih, konzervativnijih stavova kada je u pitanju ekonomija, tržišno natjecanje ili socijalna pomoć. Ona ne cilja velik tvrtke jer su mega-uspješne, kao npr. Google, nego zato jer se često ne drže jasnih pravila igre koja je EU postavila za svoje jedinstveno tržište.

Tako je samo prošle godine u istom tjednu pokrenula istragu protiv američkog tehnološkog giganta Googlea (zbog ponašanja koje narušava tržišno natjecanje tako da promoviraju vlastite linkove za shopping) i ruskog energetskog diva Gazproma zbog zlouporabe položaja na tržištu plina u istočnim državama EU. Da je čvrstih principa, možda najbolje pokazuje otvaranje istraga protiv Fiata, Amazona i McDonald'sa koji su uživali ilegalne porezne povlastice u Luksemburgu kada je na čelu te države bio čovjek koji je Vestagerin današnji šef - Jean Claude Juncker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52