NZADOVOLJNI SITUACIJOM

'ONA NE FUNKCIONIRA POLITIČKI NITI GOSPODARSKI!' U Njemačkoj predstavljena prva stranka za izlazak iz u eurozone

 AP

OBERURSAL - Šest mjeseci prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj nova euroskeptična stranka održala je u ponedjeljak svoj prvi javni skup, obodrena nezadovoljstvom mnogih Nijemaca planovima za spašavanje eurozone.

Više njezinih osnivača izmijenili su se na pozornici polivalentne dvorane u Oberurselu, elitnom predgrađu Frankfurta , pred oko 1.200 ljudi, među kojima je bio velik broj novinara, kako bi održala govore protiv eura koji su dočekani burnim pljeskom.

"Mislimo da kancelarka Angela Merkel nije u pravu kada kaže da nema alternative planovima za financijsku pomoć partnerima u teškoćama", rekao je Konrad Adam, bivši novinar u konzervativnim dnevnim listovima Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Welt koji je sudjelovao u osnutku stranke "Alternativa za Njemačku".

"Želimo da svaka zemlja koja više ne želi ili ne može ostati u eurozoni može izaći", istaknuo je.

Povod za osnivanje pokreta, u kojemu je zapažen broj profesora ekonomije, bio je prvi europski plan za spašavanje Grčke u svibnju 2010. koji je označio raskid s odredbom "no bail out" iz europskih ugovora po kojima je svaka država odgovorna za svoj dug.

"Naše elite žele sakralizirati euro", ocijenio je Alexander Gauland, također njezin osnivač, bivši regionalni državni tajnik i esejist.

"To je pokušaj da se izvučemo iz onoga što ne funkcionira ni politički ni gospodarski", rekao je, na što su mu prisutni oduševljeno zapljeskali.

"Alternativa za Njemačku" koja se idućeg mjeseca u Berlinu treba službeno utemeljiti na saboru, želi se brzo organizirati kako bi mogla sudjelovati na parlamentarnim izborima u rujnu i poremetiti planove Angele Merkel koja trenutačno ima dobre izglede za pobjedu.

Po anketi koju je u ponedjeljak objavio tjednik Focus, svaki četvrti Nijemac može zamisliti da glasuje za stranku koja se zalaže za izlazak Njemačke iz eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:27