POLITIKA I GLAZBA

ONE SU DVA RAZLIČITA SVIJETA, ALI IPAK IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO Obje korejske prve dame nekad su bile profesionalne pjevačice

Kim Jong-un sa suprugom Ri Sol Ju i Moon Jae-in sa suprugom Kim Jung-sook
 REUTERS

Na prvi pogled dvije korejske prve dame, koje će u petak prisustvovati svečanoj večeri nakon povijesnoga sastanka između njihovih supruga, imaju vrlo malo toga zajedničkoga.

Žena Kim Jong-una, Ri Sol-ju (27), potječe iz izoliranog dijela Sjeverne Koreje, a supruga južnokorejskoga predsjednika Moon Jae-ina, Kim Jung-sook (63), rođena je na kapitalističkom jugu, no obje dijele strast prema glazbi.

Naime, obje su, prenose mediji, prije udaje bile profesionalne pjevačice.

Kimova supruga Ri Sol-ju navodno ima 27 godina i potječe iz obitelji liječnika iz Pjongjanga, koja je dio sjevernokorejske političke elite. Brojni izvori tvrde kako je cijeli život odgajana da mu bude supruga. Srednju školu završila je u Pjongjangu, a glazbu je studirala u Kini, što nije neobično s obzirom da je poznato kako je Kim velik obožavatelj plesa i pjesme, a u ženama vidi nekoga "čija je dužnost zabavljati ga".

Ri Sol-ju je navodno neko vrijeme bila dijelom orkestra Unhasu te je imala nekoliko javnih nastupa. Sjevernokorejske vlasti i policija proveli su stroge mjere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol-ju u toj fazi života jer je činjenica da je pjevala drugima postala neprimjerena. Brojni mediji u Južnoj Koreji pisali su da je, prije braka s Kimom, Ri bila pjevačica.

Prva dama ove osiromašene države navodno je sklona luksuzu te je 2012. primijećena s Diorovom torbicom vrijednom više od 1000 funti (8150 kuna). Par se vjenčao 2009., no Ri je službeno predstavljena kao Kimova supruga tek 2012. Pretpostavlja se da par ima troje djece.

I supruga južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, Kim Jung-sook, profesionalna je pevačica, a prije udaje pjevala je u Seulskome gradskom zboru.

S rastom suprugove političke važnosti, Kim je, prateći ga na važnim događanjima, pokazala da je vrlo otvorena i vesela osoba, za razliku od Moona, kojega često opisuju kao mirnog i blagog.

Svoje pjevačke sposobnosti pokazala je nekoliko puta tijekom javnih događaja, a za prošlogodišnjeg posjeta Filipinima pjevala je uz Psyjev "Gangnam Style", dok su druge prisutne prve dame samo mirno sjedile do svojih supruga.

Par se upoznao na Sveučilištu u Seulu, gdje je Kim studirala klasično pjevanje, a Moon pravo. On je bio prodemokratski aktivist koji se tad aktivno protivio vojnom diktatorstvu.

Moon je kasnije ispripovijedao kako ga je Kim u potpunosti osvojila dok se brinula o njemu nakon što je ostao bez svijesti tijekom prosvjeda na sveučilištu. Bila je uz njega i dok je služio zatvorsku kaznu zbog aktivizma.

Zanimljivo je i da je Kim zaprosila Moona, što je rijetkost u konzervativnoj Južnoj Koreji. Braku su se protivili njezini roditelji, nezadovoljni njegovim skromnim porijeklom. Moon je, naime, sin siromašnih sjevernokorejskih izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:47