PRIJETNJA ŠTRAJKOM

Oni su europski prvaci u cijepljenju, ali sada im prijeti neočekivani zastoj: ‘U očajnoj smo situaciji‘

Osamdeset posto farmaceuta tvrdi da vladini krediti nisu bili dovoljni da pokriju dodatne troškove koje im je donijela pandemija.
Cijepljenje
 Paul Ellis

Velika Britanija mogla bi izgubiti prednost u cijepljenju jer su se engleske ljekarne toliko zadužile da razmišljaju o štrajku.

U Engleskoj se cijepljenje obavlja i u većim ljekarnama, a farmaceuti prijete štrajkom ako im Ministarstvo financija ne otpiše dug od 370 milijuna funti (oko 420 milijuna eura). Toliko su dobili kredita iz vladina paketa potpore za preživljavanje pandemije. Taj novac je mnogima pomogao da organiziraju cijepljenje, piše Guardian.

Šef Nacionalnog ljekarničkog udruženja Andrew Lane pozvao je ministra financija Rishija Sunaka da intervenira. "Mnogi naši članovi u očajnoj su situaciji. Ali, nitko ne želi iznevjeriti pacijente, pa je štrajk zadnje što bi svaki ljekarnik htio napraviti", kaže Lane.

Kako su se mnoge ordinacije opće prakse u pandemiji prebacile na telefonske konzultacije, veće ljekarne u Engleskoj pretvorene su u centre za cijepljenje protiv koronavirusa. To je omogućeno svakoj ljekarni koja se može obavezati na 1000 cijepljenja tjedno, što mnoge ne mogu ispuniti.

Osamdeset posto farmaceuta tvrdi da vladini krediti nisu bili dovoljni da pokriju dodatne troškove koje im je donijela pandemija. Ljekarne nisu dobile nikakvu pomoć na koju su mogli računati drugi sektori gospodarstva, s obzirom na to da su tijekom pandemije radile bez zatvaranja. "Iako su drugi sektori dobili pomoć, ljekarne su do guše u dugovima jer smo ostali otvoreni kako bismo spašavali živote", žali se Lane.

U Velikoj Britaniji dosad je najmanje 12 milijuna ljudi primilo prvo dozu cjepiva protiv koronavirusa, a ta je zemlja prva u Europi po procijepljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43