OBJAVLJENA IMENA

ONI SU KRIVCI ZA TRAGEDIJU IZNAD UKRAJINE!? Nakon pet godina istražitelji imenovali odgovorne za ubojstvo 298 ljudi

 
 REUTERS

Međunarodna istražna komisija koja je pokrenula kriminalistički postupak protiv odgovornih za rušenje zrakoplova Malaysia Airlines najavila je napredak u istrazi, gotovo pet godina nakon što je avion srušen iznad zone konflikta u istočnoj Ukrajini, te danas objavila imena osumnjičenih osoba.

U Tragediji je poginulo svih 298 putnika i članova posade na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. srpnja 2014., kada je raketni projektil u zraku pogodio Boeing 777.

Za odgovornima je raspisana međunarodna tjeralica. Trojica su ruski državljani - Igor Girkin, Sergej Duninski i Oleg Pulatov, dok Leonid Kharchenko, ima ukrajinsko državljanstvo. Suđenje odgovornima bi trebalo početi u ožujku iduće godine.

Russian nationals Igor Girkin, Sergey Dubinskiy and Oleg Pulatov, as well as Ukrainian Leonid Kharchenko, accused of downing of flight MH17, are shown on screen as international investigators present their latest findings in the downing of Malaysia Airlines flight MH17, nearly five years after the crash that killed 298 passengers and crew, in Nieuwegein, Netherlands, June 19, 2019.  REUTERS/Eva Plevier       NO RESALES. NO ARCHIVES.
REUTERS

Među osumnjičenima je najzvučnije ime Igor Girkin jer je riječ o osobi koja je vodila pobunu na istoku Ukrajine kao predsjednik tzv. Donjecke Republike, prije nego li je bio vraćen u Rusiju gdje je nastavio biti aktivni političar. Sergej Dubinski i Oleg Pulatov pripadnici su ruske vojne obavještajne službe, a Leonid Karačenko je državljanin Ukrajine i bivši vojni zapovjednik.

Sva četvorica se smatraju odgovornim za transport raketnog sustava zemlja-zrak Buk koji je upotrebljen za rušenje aviona MH17.

Međunarodna istražna komisija je izvijestila kako će sva četvorica biti optuženi za ubojstvo 298 osoba. Na konferenciji za medije objavljene su fotografije osumnjičenih i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Istražitelji su poručili kako će od Rusije zatražiti izručenje osumnjičenih koji su tamo locirani, a od Ukrajine četvrte osobe ukrajinskog državljanstva. Suđenje će se voditi pred Kaznenim sudom u nizozemskom Schipholu.

S obzirom na to da se ruske osumnjičenike tereti u Nizozemskoj, pitanje je hoće li se ikad pojaviti na suđenju zato što ruski ustav zabranjuje izručenje ruskih državljana na suđenja u inozemstvu zbog zločina počinjenih u inozemstvu i može im se suditi samo u Rusiji.

Čekalo se pet godina…

Međunarodna istražna komisija sastavljena je od istražitelja i tužitelja iz Nizozemske, Malezije, Australije, Belgije i Ukrajine, prošle je godine izjavila kako je uvjeren da je za rušenje zrakoplova na letu MH17 korišten raketni sustav Buk zemlja-zrak iz 53. protuzračne brigade ruske vojske smještene u ruskom gradu Kursku.

Rusija je uvijek demantirala odgovornost za obaranje zrakoplova i prošle godine ustvrdila da je raketa Buk došla iz arsenala ukrajinske vojske. Nizozemska i Australija izjavile su kako drže Moskvu odgovornom za korištenje raketnog sustava Buk za rušenje zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:54