PANIKA U SAMOI

OPAKA SMRTONOSNA BOLEST POKOSILA NACIJU, DRŽAVA PROGLASILA IZVANREDNO STANJE 'Svi koji nisu cijepljeni neka objese crvenu zastavu ispred kuće'

 Ilustracija / AUBERT / BSIP / BSIP / Profimedia

U Samoi, otočnoj državi u Tihom oceanu koja broji svega 200.000 stanovnika, od ospica je dosad oboljelo njih 4000, a umrlo 60 - većinom su to bila djeca mlađa od pet godina, objavio je BBC.

Zbog smrtonosne epidemije, obitelji, čiji članovi nisu cijepljeni protiv ospica, zamoljene su da objese crvenu zastavu ispred svojih domova kako bi pomogle u borbi protiv opake bolesti.

- Zastave će pomoći medicinskim timovima koji hodaju od vrata do vrata i cijepe stanovništvo - objavile su samoanske vlasti.

Država je u studenome proglasila izvanredno stanje zbog epidemije, a cijepljenja su postala obvezna. Sve škole su zatvorene, dok su djeci mlađoj od 17 godina do daljnjega zabranjena sva javna okupljanja.

Samoanski dužnosnici kažu kako je stopa cijepljenja u međuvremenu porasla na 55%, ali premijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi neće biti zadovoljan sve dok taj broj ne bude veći od 90%.

UNICEF je osigurao 110.500 doza cjepiva za Samou, a Novi Zeland poslao im je lijekove, opremu i medicinske sestre.

Tonga i Fidži također su proglasili izvanredna stanja zbog epidemije ospica, prenio je BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:23