TJERAJU LJUDE IZ DOMOVA

Opaki milijunaši iz Walesa kupili cijelo selo pa rentu digli za 60 posto: ‘Putuju svijetom, a seljani gladni‘

Ako stanarinu budem plaćao 595 funti mjesečno, za hranu i račune ostale bi mi 3 funte. Ne želim se seliti, tuguje jedan umirovljenik

Selo Aberllefenni na udaru je pohlepnih miljunaša

 Mark Boulton/Alamy/Alamy/Profimedia/Mark Boulton/alamy/alamy/profimedia

Stanodavci Lisa Walsh (30) i njezin suprug Chris (35) žive raskošnim životom i putuju svijetom, dok u Walesu velikim povećanjem stanarine tjeraju ljude iz svojih domova. Par je kupio cijelo povijesno velško rudarsko selo Aberllefenni za milijun funti, a njihova posljednja odluka bila je povećanje stanarine i do 60 posto, prenosi Daily Mail.

Majka dvoje djece Sara Lewis (55) u svom domu živi već 22 godine, spoznaja da će joj stanarina narasti 26 posto ju je rasplakala. Umirovljenik Brian Kügler (70) rekao je da su mu za život preostale samo 3 funte mjesečno nakon što su mu stanodavci povećali stanarinu za gotovo 60 posto, s 380 na 595 funti mjesečno.

- Ne mogu si priuštiti stanarinu. Ako stanarinu budem plaćao 595 funti mjesečno, za hranu, automobil i račune, ostale bi mi samo 3 funte. Volim živjeti ovdje. To je moj dom. Potrošio sam puno novca na preuređenje kuće i ne želim se seliti, rekao je umirovljenik.

Nakon što su Walsheovi zauzeli cijelo selo, nekoliko je stanara dobilo obavijesti o deložaciji. Nakon što je par kupio sve kuće u selu, Sari se stanarina povećala za 200 funti mjesečno.

- Kad sam primila telefonski poziv, plakala sam. Napravit će od mene beskućnika. Sjest ću i buniti se dok se to ne sredi ili dok ne umrem. Ne želim se maknuti iz kuće u kojoj živim 22 godine, rekla je Lewis.

Sada protestira sjedeći na klupi da pokaže svoju nesreću iako bi se od toga mogla ozbiljno razboljeti. Janice Taylor (61) podržava prosvjed svoje prijateljice.

- Imam sreće što moj muž radi puno radno vrijeme, a ja radim sezonski pa si možemo priuštiti povećanje, rekla je Taylor.

Nakon što su se 2017. vjenčali, Walsheovi su krenuli u kupnju svog carstva. Prošlog studenog, kupili su cijelo selo u Gwyneddu. Iako je tvrtka, koja je kupila svih 16 kuća u rudarskom selu, registrirana na adresi u Londonu, vlasnici su velšani.

Osim imovinskog carstva, Walsh vodi uspješni vrtić Hannah‘s House Day Nursery u Rhylu, a njen suprug je direktor građevinske tvrtke EMW Developments Ltd. Par je nedavno prodao vlastitu kuću u Treloganu vrijednu 360.000 funti i vjeruje se da su se preselili u mnogo skuplju nekretninu u blizini Chestera.

image

Ilustracija

Dragan Mihajlovic/Alamy/Alamy/Profimedia/Dragan Mihajlovic/alamy/alamy/profimedia

- Vjerujem da im je namjera podići stanarinu toliko visoko da stanari moraju iseliti. Svi u selu su zabrinuti zbog poskupljenja stanarina, neki ljudi koji žive u kućama vrlo su ranjivi i bit će im teško pronaći novac da plate razliku, rekao je vijećnik zajednice Aberllefenni John Pughe Roberts.

Chris Walsh rekao je za Daily Mail da ne žele da se itko iseli, smatra da su najamnine podigli na pošten iznos koji je, po njegovu mišljenju, još uvijek znatno ispod tržišne vrijednosti.

- Snizili smo najamnine u odnosu na ono što je prvobitno predložio agent, koji je nekada upravljao nekretninama, a sada, kad njima upravljamo interno, najamnine su povećane zbog naknada za upravljanje koje su nam naplaćene, rekao je Chris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:38