PRIJETE POPLAVE

Opasan uragan kreće se prema jugu Amerike: ‘Udarit će u nedjelju, imate vremena do ponoći da se pripremite‘

Posljednje informacije predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4, uz vjetrove jače od 200 km/h.
Uragan Ida
 Handout/NOAA/GOES/AFP

Uragan Ida, koji se u subotu ujutro udaljavao od kubanske obale, kretao se prema Louisiani koju bi treba pogoditi krajem nedjelje snagom "velikog i krajnje opasnog uragana", upozorile su američke meteorološke službe.

"Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu", preporučio je u subotu guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na "teške posljedice".

Vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat će obalama Louisiane u subotu navečer, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine "što prije".

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćane "poplavama zbog opasno jakih plima", upozorava centar, uz moguće "katastrofalne štete izazvane vjetrom".

Posljednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

Joe Biden odobrio je u petak proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja "savezne pomoći" za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Na pacifičkoj obali, oluja Nora koja se tijekom noći pretvorila u uragan trebala bi zahvatiti kopno u meksičkim državama Jalisco i Nayarit.

Očekuje se da će se Nora kretati meksičkom obalom i pomicati prema sjeveru uz jake kiše, koje bi mogle izazvati opasne poplave i bujice blata, upozorava NHC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 04:11