UHIĆENI

OPASNA BRAĆA SU STRAH I TREPET POLA EUROPE Ćulumi su na čelu organizacije koju je Njemačka proglasila državnom opanosti...

OPASNA BRAĆA SU STRAH I TREPET POLA EUROPE Ćulumi su na čelu organizacije koju je Njemačka proglasila državnom opanosti, uz njihova imena vežu se brojne kriminalne radnje, godinama žive na viokoj nozi, a u fokus javnosti došli su kada je osramoćena nogometna zvijezda objavila fotografiju s njima: 'Jedan od njih bio je optužen za prostituciju i trgovanje ljudima, ali onda je stigao jedan telefonski poziv...'
Braća Nermin (lijevo) i Armin Ćulum (desno)
 Facebook

Zbog sumnje da su u Banja Luci ubili poduzetnika Slavišu Krunića uhićeni su, među ostalima, i braća Nermin i Armin Ćulum koji su nakon toga predani policiji Republike Srpske.

Mediji u BiH pišu kako su braća Ćulum na čelu bajkerske organizacije United Tribuns, a tu je organizaciju njemačka tajna služba proglasila državnom opasnosti.

Avaz.ba piše da su braća Ćulum postala poznata javnosti kad je nogometaš Ognjen Vranješ objavio fotografiju s njima na Instagramu, nakon afere o tome da je on u navodnoj ljubavnoj vezi s Jelenom Karleušom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

SNAGA UTF

Objavu dijeli Ognjen Vranjes (@ognjen_vranjes)

Čini se da braća Ćulum vode život na visokoj nozi, što se vidi s fotografija na društvenim mrežama, a bogatstvo navodno dolazi od lanca diskoteka i noćnih klubova u Njemačkoj.

Osim toga, braća su i policiji poznata od prije. 2016. godine je policija u potrazi za ilegalnim oružjem pretresla prostorije 'Udruženja Sportski klub UT' u vlasništvu Armina Ćuluma Bokija. Boki je, osim policiji u BiH, poznat i policiji diljem Europe. Njemačka je tajna služba njihovu bajkersku organizaciju United Tribuns, koju oni nazivaju 'bratstvo', proglasila za državnu opasnost, kao i za treću najveću opasnost u Europi, piše Faktor.ba.

Pisalo se tako da se ta grupa bavila raznim kriminalnim poslovima. Na području BiH, Austrije i Njemačke je krajem 2014. godine istraživala kriminalnu skupinu koja se bavila prostitucijom i trgovinom ljudi, a tom je prilikom pretresla i kuću Armina Ćuluma u Sanskom Mostu. Da je on pripadnik kriminalnog miljea, pisale su tada Nezavisne novine dodavši da je zbog utaje poreza i organiziranog kriminala njemačka policija za njih prije više godina raspisala i međunarodnu tjeralicu. Bio je optužen i za prostituciju i trgovanje ljudima, no zahvaljujući dojavi jednog njemačkog policajca, na vrijeme se sakrio pa nije u toj akciji 'pao'. Klix.ba piše kako je Armin Ćulum inače iz Prijedora, a za vrijeme rata je izbjegao u Njemačku.

Ta je kriminalna skupina, kojoj je navodno pripadao i Ćulum, zavodila djevojke, mladići su im obećavali brak, a zatim ih uvlačili u prostituciju i prijetili djevojkama nasiljem. Djelovali su i u Švicarskoj i u Austriji, a tamo su se bavili i trgovinom oružjem, drogom i ljudima.

Skupina United Tribuns poznata je i po čestim sukobima sa suprotstavljenim motorističkim bandama, a o tome je pisao i njemački Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:05