OBORILI 5 LETJELICA?

Opasna igra Kijeva moćnim oružjem iz SAD-a? Video snimka otkrila pozadinu smrtonosnog udara na rusku avijaciju

Udarni je tim ruskih zračnih snaga poletio iz baze na zapadu Rusije prema granici s Ukrajinom. Pogođeni su na ruskom teritoriju

Na ‘boku‘ moćnog protuzračnog američkog sustava ucrtano je rušenje pet ruskih letjelica u jednom danu

 Screenshot Twitter

Ukrajinci su jučer, na svoj "Dan protuzračne obrane", objavili video koji otkriva da uništenje dva ruska borbena zrakoplova i tri helikoptera iznad Brjanska, 13. svibnja, nije bio incident prijateljske vatre, nego precizno djelovanje raketa moćnog američkog protuzračnog sustava Patriot, piše Slobodna Dalmacija.

Na snimci objavljenoj 3. srpnja, vidi se da su na boku baterije Patriota ugravirana dva ruska lovca i tri ruska helikoptera, a ispod njih upisan datum rušenja - 13. svibnja. Bilo je to netom nakon što je sustav Patriot isporučen Ukrajini. Prije ovog obaranja letjelica, upisano je uništenje samo tri ruske balističke rakete.

image

Na ‘boku‘ moćnog protuzračnog američkog sustava ucrtano je rušenje pet ruskih letjelica u jednom danu

Screenshot Twitter

Toga 13. svibnja, udarni je tim ruskih zračnih snaga poletio iz baze na zapadu Rusije prema granici s Ukrajinom. U ruskome napadu su sudjelovali najmanje jedan lovac-bombarder Suhoj Su-34 Fullback, lovac Suhoj Su-35 Flanker-E i dva helikoptera Mi-8, od kojih je jedan nosio opremu za ometanje radara.

Dvije posade Suhoja letjele su na velikoj visini prema ukrajinskoj granici u namjeri da s ruskog teritorija ispale kliznu bombu UPAB-1500 na grad Černihiv u sjevernoj Ukrajini.

Lansirana s visine od 40.000 stopa, klizna bomba može putovati oko 40 kilometara, kolika je udaljenost od rusko-ukrajinske granice do Černihiva.

Ovaj je napad pokazao da ruski zrakoplovi nisu sigurni u svojoj zemlji, a već otprije znaju da im je zbog sustava zapadne proizvodnje - Patriota, Irisa i Nasamsa, iznimno riskantan prelazak ukrajinske granice.

Ruski su piloti očito bombom UPAB-1500 namjeravali iz Rusije riješiti problem bez da prelaze granicu, no nisu očekivali da će i ondje biti pogođeni. Samo nekoliko minuta nakon što su poletjeli, baterija raketa zemlja-zrak Patriot oborila je dva zrakoplova i najmanje dva helikoptera.

Čak jedanaest pilota poginulo je tada iznad Brjanske oblasti i to je, izuzmemo li šokantnu pobunu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i njegovo rušenje zrakoplova i helikoptera u pohodu prema Moskvi - bio jedan od najvećih dnevnih gubitaka ruskih zračnih snaga otkad su započeli rat u Ukrajini.

Popularni ruski kanal Fighterbomber na Telegramu tvrdio je da su se obaranja dogodila u razmaku od samo dvije minute!

Video snimka na ruskom proratnom portalu Vojenij Osvedomitelj, koji ima oko pola milijuna pratitelja, pokazala je kako je jedan od helikoptera eksplodirao visoko u zraku te se potom srušio u plamenu. Već prije objavljen je i video obaranja ruskog lovca toga dana.

Kad su se pojavile vijesti o tom incidentu, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga pukovnik Jurij Ignat sugerirao je da je zapravo treći helikopter oboren, ali da su Rusi slučajno srušili svoju letjelicu. Nije htio otkriti da su to učinili Ukrajinci gađajući ruski teritorij.

Prije ovoga proljeća samo je jedan ukrajinski sustav, riječ je o S-300, imao domet zaprijetiti ruskim zrakoplovima i helikopterima koji lete s ruske strane granice. Dolazak Patriot baterija, iz Sjedinjenih Država, Njemačke i Nizozemske, sve je promijenio.

PAC-2 varijanta Patriota kojom Ukrajina upravlja može pogoditi zrakoplove i rakete udaljene preko 150 kilometara.

Specijalizirani vojni portal The War Zone već je u svibnju ukazao na mogućnost da je jedan od američkih doniranih sustava protuzračne obrane mogao biti uključen u obaranje tih zrakoplova u Rusiji. Tada su naveli da bi takav potez unutar ruskog teritorija mogao ugroziti buduće isporuke oružja, a dužnosnici SAD-a i saveznika opetovano su tvrdili da je Patriot namijenjen samo za upotrebu unutar ukrajinskog teritorija.

Spekulacije da je u rušenje u Rusiji umiješan sustav Patriot, sad je pak potvrđeno ucrtanim oznakama ruskih letjelica na bateriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 10:56