SMRTONOSNI ZAČIN

OPASNA POŠAST MEĐU MLADIMA KOJA JE I U HRVATSKOJ VEĆ UZIMALA ŽIVOTE Otkriven novi zastrašujući učinak sintetske droge: 'Krv im je curila iz očiju...'

Vlasti u američkoj državi Illinois izdale su novo upozorenje u vezi korištenja sintetičke marihune poznate pod nazivima "lažna trava", "K2" ili "spice", nakon što su dva muškarca umrla, a 56 ljudi je hospitalizirano s ozbiljnim krvarenjem iz ušiju, očiju i nosa. To je gotovo trostruko veći broj žrtava u odnosu na prošli tjedan, kada su zdravstveni dužnosnici prvi put upozorili na nove nuspojave opasne droge.

Sintetička marihuana sadrži mnoštvo umjetnih kemikalija koje djeluju na iste receptore u mozgu kao i THC u prirodnoj marihuani, no mogu imati drastično drugačije i opasne učinke, poput grčeva, mučnine, povraćanja, visokog krvnog tlaka, pa čak i nasilnog ponašanja. Korištenje takvog pripravka može čak izazvati poremećaj koji dovodi do nemogućnosti grušanja krvi i izrazitog krvarenja, kako piše Daily Mail.

Policija Illinoisa je u gradu Lawndaleu uhitila trojicu muškaraca u trgovini s namirnicama gdje je pronađeno gotovo 2 kilograma umjetne marihuane pošpricane otrovom za štakore.

Naime, do sada je u nekoliko slučajeva umjetna marihuana povezana s otrovnom tvari koja se koristi u otrovu za štakore. Taj otrov pak utječe na razinu vitamina K, potrebnom za zgrušavanje krvi.

Inače, "K2" ili "Spice" raširili su se i na hrvatskom tržištu, a prije nekoliko godina u Zagrebu je zabilježen i smrtni slučaj koji se povezivao s konzumacijom ove droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:24