PRVI SLUČAJ

OPASNA ZARAZNA BOLEST STIGLA U SLOVENIJU Dijete se zarazilo u Srbiji i odmah po povratku hospitalizirano: širi se kapljično, zaraznost je vrlo visoka

 
 Arhiva / HANZA MEDIA, iStock

U Ljubljani je hospitalizirano i stavljeno u izolaciju dijete oboljelo od ospica kojima se zarazilo u Srbiji iz koje je u Sloveniju došlo prije nekoliko dana, potvrdili su za slovenski portal Siol.net u srijedu na ljubljanskoj klinici za zarazne bolesti, dodajući da bolest za sada protječe bez komplikacija.

Riječ je o prvom slučaju te zarazne bolesti u Sloveniji u ovoj godini.

Zdravstvene vlasti Slovenije upozorile su pred novogodišnje praznike domaće turiste koji su blagdane odlučili provesti u zemljama gdje je bilo više slučajeva ospica, među kojima je i Srbija, da se prije toga testiraju i cijepe u slučaju da ranije to nisu učinili.

Ospice su zarazna bolest koja se širi kapljično, a posebno opasne mogu biti za malu djecu koja još nisu cijepljena.

Ospice mogu u ekstremnim slučajevima izazvati teške zdravstvene posljedice pa i smrt, te stoga slovenski zdravstveni djelatnici zadnjih tjedana upozoravaju na opasnost "pomodnog trenda" koji se širi među roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu.

Opća procijepljenost stanovništva u Sloveniji smanjila se zbog toga s 95,9 posto 2007. na 92,3 posto 2016. čime je povećana mogućnost pojave bolesti jer se kolektivni imunitet na zarazne bolesti smanjuje.

Zbog uvjerenosti dijela roditelja da je cijepljenje štetno, da izaziva teške komplikacije ili čak autizam, Ljubljana ima stupanj procijepljenosti od samo 85 posto.

Glavni grad Slovenije ima velik priljev turista koji mogu biti i potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti.

Pogrešno je mišljenje da su ospice bezopasna bolest koju treba prirodno preboljeti, a zaraznost je vrlo visoka - njome se zarazi devet od deset ljudi koji su došli u kontakt s oboljelim prijenosnikom virusa, upozoravaju slovenske zdravstvene vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 12:29