VINCENZO LA PORTA

Opasni talijanski mafijaš bježao 11 godina, pao zbog strasti prema nogometu: ‘Nije mogao odoljeti slavlju‘

60-godišnjak, za kojeg se smatra da ima bliske veze s Camorrom, uočen je na balkonu tijekom slavlja prvenstva koje je u svibnju osvojio napolitanski klub

Vincenzo La Porta

 Carabinieri Napoli/Facebook

Jedan od najopasnijih i najtraženijih talijanskih bjegunaca, mafijaš Vincenzo La Porta, nakon 11 godina uspješnog skrivanja od policije uhvaćen je nakon što je snimljen kako strastveno slavi s drugim navijačima svog omiljenog nogometnog kluba - FC Napolija.

Taj 60-godišnjak, za kojeg se smatra da ima bliske veze s kriminalnom skupinom Camorra, uočen je na balkonu tijekom slavlja na jednoj od fotografija koje su spazili pedantni pripadnici napuljskih karabinijera.

To ga je odalo

"Ono što ga je odalo bila je njegova strast za nogometom i Napolijem", rekli su karabinijeri, navodeći da su fotografije nastale ranije ove godine kada je Napoli osvojio svoju prvu titulu u talijanskom prvenstvu nakon više od tri desetljeća.

"Zbog pobjede u prvenstvu La Porta jednostavno nije mogao odoljeti, a da ne izađe proslaviti", dodali su pripadnici snaga zakona.

Porezna utaja

La Porta je već prije u odsutnosti osuđen za kriminalno udruživanje, poreznu utaju i prevaru. Uhićen je u petak dok se vozio na mopedu po grčkom otoku Krfu te je trenutačno tamo u ekstradicijskom pritvoru i čeka izručenje Italiji.

Ako doista i bude izručen - a nema naznaka da bi to mogao izbjeći - čega ga zatvorska kazna od 14 godina i četiri mjeseca. La Portin odvjetnik rekao je agenciji AP da je "zasnovao novu obitelj u Grčkoj".

"Ima devetogodišnjeg sina i radi kao kuhar kako bi spojio kraj s krajem. Pati od srčanih bolesti. Ako bude izručen, on i njegova obitelj bit će uništeni."

Talijanske vlasti bile su vrlo uporne u svojoj potrazi za La Portom, pratile su njegove financijske i internetske kretnje te čekale da napravi pogrešku. Taj je trenutak napokon došao u svibnju kada je nakon duge 33 godine Napoli došao do toliko žuđenog "calcija". U skupini navijača Napolija na balkonu restorana na Krfu La Porta, noseći šiltericu, mahao je zastavom i veselio se, ali i imao nesreću da je netko taj trenutak snimio i podijelio na društvenim mrežama.

Karabinijeri su poslali svoje ljude u Grčku, prenosi BBC, i uz pomoć lokalnih kolega u petak uhitili La Portu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:25