RJEŠENJA NEMA NA VIDIKU

Opasno naoružavanje na Balkanu, ništa od diplomacije: ‘Gleda u mene i govori - kada, kada‘

Predsjednik Srbije izvijestio je o tijeku pregovora s Kosovom, naglašavajući da ne vidi prostora ni za kakav kompromis
Aleksandar Vučić
 Milos Miskov/Anadolu Agency via AFP

Najveći je problem što ja, kao predsjednik Srbije, ne vidim rješenje, ne vidim kako bi kompromis izgledao i ne vidim namjeru druge strane da razmišlja o kompromisu." Tako je Aleksandar Vučić sažeo trenutačno stanje pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa u govoru na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine. Vučić je iznenadio jer je pričao samo sat i 16 minuta, a uobičajeno i njegove konferencije za novinare traju dulje. No, nije iznenadio retorikom, ostao je vjeran sebi te je cijelo vrijeme poistovjećivao narod, državu i sebe uz ja kao jedan od ključnih toposa. I redovite digresije, prepričavanje razgovora s utjecajnim državnicima - bez spominjanja imena - koji ostaju bez riječi kad ih Vučić suoči s argumentima.

"Od toga kako će naša generacija rješavati pitanje Kosova i Metohije (termin koji redovito koriste srbijanska politika i mediji kao suprotnost Kosovu jer se ovim potonjim sugerira "Republika Kosovo") ovisi budućnost naše djece i naše države", istaknuo je Vučić. Rješenje treba tražiti na platformi odgovornosti, ozbiljnosti, dijaloga, potreban je rezultat kojim nitko neće biti zadovoljan. Takvu sliku nudi predsjednik Srbije koja kao aksiom podrazumijeva nepriznavanje neovisnosti Kosova.

Naoružavanje Kosova

"Jedina tema (na nedavnom sastanku s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Bruxellesu) bila je "kada ćete priznati neovisnost Kosova. Kurti se okrenuo prema meni i pitao pet puta kada, kada, kada, kada, kada?" Rekao sam mu: "Nikad", ispričao je Vučić. I dodao da Kurti, kao ni kosovska predsjednica Vjosa Osmani, nije ozbiljan, odgovoran ni realan. Riječ je, naveo je, o neodgovornim ljudima koji će ugroziti mir i stabilnost u regiji.

"Ne treba nam zamrznuti konflikt na Kosovu, Srbima ondje nije do toga jer ako ne dođemo do kompromisnog rješenja, možemo se naći u situaciji da netko odmrzne taj konflikt", poručio je predsjednik Srbije. Pod odmrzavanjem konflikta Vučić podrazumijeva mogući sukob pa je naglasio kako se Priština ubrzano naoružava, a glavni su dobavljači oružja, tvrdi, SAD, Turska i Njemačka. I onda anegdota: "Kad pitam zapadne sile o tome, oni mi odgovaraju: "A zašto se vi naoružavate?" Zato što možemo, mi smo suverena, neovisna država, a oni (Kosovo) na to nemaju pravo."

Vrijeme ne pomaže

Otvorio je i na pitanje kosovskih najava da će podići tužbu za genocid protiv Srbije te u tom kontekstu usporedio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i Kurtija. "U Beogradu čujem kako je bitno samo da što više prolazi vrijeme kad je riječ o Kosovu jer ćemo mi biti sve jači, a Kosovo sve slabije. Ekonomski, to je točno, ali je li i politički, to je pitanje. Zapadne sile neće promijeniti stav što god da se dogodi i dalje će se zalagati za neovisno Kosovo ili odcjepljenje Kosova od Srbije po svaku cijenu", rekao je Vučić.

"Mi se zalažemo za teritorijalni integritet BiH uz poštovanje Republike Srpske (RS) kao ustavne, daytonske institucije, a kada Srbi iz RS-a pitaju strance na temelju kojih ste međunarodnih argumenata Albancima dali pravo na opredjeljenje, a Srbi nemaju pravo na to u BiH usprkos sporazumu, uslijedi muk", ispričao je Vučić.

I opet anegdota: "A što da kažem tim ljudima (iz RSa), jedan od vodećih državnika mi je rekao: "U svemu si u pravu, ali je situacija takva i moraš imati pragmatičan pristup". Citirao je i latinsku izreku quod licet Iovi, non licet bovi (što je dopušteno Jupiteru, nije volu) te parafrazirao da smo za zapadne sile "mi volovi koji nemaju ista prava kao Albanci na Kosovu". Ekspoze nije mogao proći bez formulaičnog spominjanja Jasenovca te standardne fraze da se "Srbima više nikad neće dogoditi Bljesak ili Oluja". Da bi zatim rekao da je nužan pijetet prema albanskim i bošnjačkim žrtvama (hrvatske nije spomenuo).

"Ne smijemo odustati od istine, moramo pokazati gorko kajanje jer su neki pripadnici našeg naroda počinili ratne zločine, neće biti u redu ako ne budemo poštovali žrtve drugih", poručio je Vučić. I zaključio kako od Zapada traži da pomogne Srbiji da učini ono što može. Kompromis za koji ne zna što je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:52