OPĆA POTRAGA

Opasnog vojnika traže blizu Bruxellesa, prije bijega napisao: ‘Ja sam državni neprijatelj broj 1‘

Već tjedan dana policija i vojska bezupsješno traže Jürgena Coningsa, za kojeg navode da je naoružan i opasan
Jürgen Conings, prizori potrage u Belgiji i prizori EU samita koji je održan u listopadu 2020.
 Profimedia/Afp

Drama kao u filmu, a zapravo jako tužna i opasna priča, nastavlja se u Belgiji. U toj zemlji i policija i vojska, uz pomoć dviju susjednih država, Njemačke i Nizozemske, ni nakon tjedan dana nisu uspjeli ući u trag odmetnutom profesionalnom vojniku kojeg državni tužitelj navodi kao "terorista".

Jürgen Conings (46) nestao je prije tjedan dana nakon što je završio svoju smjenu u kasarni. Poznat je kao simpatizer ekstremne desnice, a dva pisma koje je ostavio, jedno policiji i drugo svojoj partnerici, bili su dovoljan razlog za uzbunu i pokretanje do sad neviđene operacije potrage.

image
Policijski helikopter traži Jürgena Coningsa
Dirk Waem/Afp/Profimedia

Nakon gotovo tjedan dana potrage u šumama na graničnom pojasu prema Nizozemskoj i Njemačkoj, u regiji Limburg, policija i vojska su sada svoje napore usmjerili prema Bruxellesu. Dan prije održavanja summita EU, za koji se inače poduzimaju visoke sigurnosne mjere, belgijska je policija na par sati zatvorila i jedan od glavnih željezničkih kolodvora u Bruxellesu jer su imali dojavu da je Conings viđen u blizini te lokacije.

Odlikovanja na grobu roditelja

Conings je naoružan (inače je nekoliko puta odlikovan kao vrsni strijelac), a njegovo iskustvo je pozamašno - sudjelovao je u operacijama u BiH, Kosovu i Iraku. Da “nešto smjera” policija je naslutila kada se otkrilo da je sva vojna odlikovanja ostavio na grobu svojih roditelja.

Federalni tužitelj Belgije Frederic Van Leeuw jučer je tijekom obraćanja na flamanskoj televiziji poručio odbjeglom Coningsu da “kontaktira neku osobu od povjerenja”, potom izrazio zadovoljstvo što “još uvijek nitko nije stradao” te poželio da se sve ovo mirno okonča, bez žrtava.

image
Jürgen Conings
Handout/Afp/Profimedia

Zbog prijetnji smrću vodećem belgijskom virologu Marcu Van Ranstu te najavi napada na jednu džamiju u Limburgu, tužiteljstvo službeno vodi Conninga kao “osobu za koju se sumnja da je terorist".

Policija je naknadno utvrdila da je dan prije bijega dva sata bio u blizini kuće Marca van Ransta. Ovaj belgijski virolog je premješten na sigurnu lokaciju pod strogom zaštitom policije, zajedno sa svojom obitelji. Izjavio je kako ga ništa neće pokolebati od njegovog profesionalnog rada, ali dodao i da njegov 12-godišnji sin teško shvaća da ne može ići u školu.

Dijelovi pisma

Dnevni list Het Nieuwsblad objavio je pak odlomke oproštajnog pisma koje je Conings ostavio svojoj partnerici.

- Želim da znaš da sam sve učinio da do ovoga ne dođe, ali nisam uspio. Ne mogu više ovako nastaviti. Ne mogu živjeti s lažima koje odlučuju o našim životima, o tome kako trebamo živjeti. Takozvana politička elita, sada uz potporu virologa, odlučuju kako ćemo ti i ja živjeti. Oni su posijali sjeme mržnje i frustracija više nego ikad do sad. Znam da ću odjednom postati državni neprijatelj broj jedan. Tražit će me, a jednom će me i pronaći. Spreman sam na to. Polako, ali sigurno, stvari dolaze na svoje mjesto i počeo sam s pripremama. Nije važno hoću li ću poginuti ili ne. Ako poginem, bit će to na moj način. Živjet ću svoje zadnje dane onako kako ja želim, napisao je Conings on prije nestanka.

image
Belgijski vojnici tijekom potrage za Jürgenom Coningsom
Nicolas Maeterlinck/Afp/Profimedia

Jedan od glavnih zapovjednika belgijske vojske, general Marc Thys, je izrazio razočarenje što među vojnicima ima onih koji podržavaju Jürgena Coningsa. Čak 25 tisuća korisnika na Facebooku, prema pisanju belgijskih medija, pružilo je potporu odbjeglom vojniku.

General Thys upozorava da ovo nije "filmska priča" i da tu nema heroja:

- Conings je, bez obzira na njegovu prošlost u vojsci, svojim činom prekršio svoju prisegu i njegov postupak se ne može ničim opravdati - rekao je Thys.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:54