RIZIK SVE VEĆI

'OPASNOST JE VELIKA, SVI JE PODCJENJUJU' Svjetski uglednici uvjereni da Zemlji prijeti nuklearni rat

Potrebna je hitna globalna akcija kako bi se smanjio rizik od izbijanja nuklearnog rata, upozorava više od 120 vojnih, političkih i diplomatskih uglednika iz cijelog svijeta.

Svi su oni potpisali pismo u kojem ističu kako se opasnost od takvog sukoba 'podcjenjuje i nedovoljno razumije'. Inicijativa je pokrenuta na Bečkoj konferenciji o humanitarnim posljedicama nuklearnog oružja koja je započela danas.

Potpisnici pisma dolaze sa svih krajeva političkog spektra, a među njima je mnoštvo poznatih imena poput Davida Owena, generala Jamesa Cartwrighta, lorda Richardsa te drugih vojnih, političkih i diplomatskih lica.

'Napetosti između država i vojnih saveza s nuklearnim kapacitetom u euroatlantskoj zoni, u južnoj te istočnoj Aziji, plodno su tlo za potencijalne vojne greške i eskalaciju sukoba', stoji u pismu upućenom austrijskom ministru vanjskih poslova Sebastainu Kurzu.

'Po završetku Hladnog rata ostalo je previše nuklearnog oružja spremnog za lansiranje u bilo kojem trenutku, što znatno povećava opasnost od greške ili nuklearne nesreće.'

'Takav mehanizam ne daje dovoljno vremena čelnicima država da postupe razborito te da međusobno komuniciraju u slučaju neposredne, potencijalne opasnosti.'

Trebalo bi uvesti bolje krizno upravljanje u 'kriznim žarištima' te nove sigurnosne mjere, upozoravaju uglednici.

Također, zalihe nuklearnog oružja 'nedovoljno su sigurne, što ih čini potencijalnom metom terorista', zaključak je upozorenja odaslanog na adrese svjetskih moćnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:03