NA RUBU INCIDENTA

OPASNOST NA 200 METARA IZNAD ZEMLJE U Londonu se umalo sudarili dron i putnički avion sa 180 putnika

 AFP

Neidentificirana bespilotna letjelica umalo se sudarila s putničkim zrakoplovom koji je slijetao na londonski aerodrom Heathrow, potvrdila je britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo.

Pilot Airbusa A320 prijavio je da je vidio dron u obliku helikoptera 22. srpnja u trenutku kad je avion u kojemu je bilo 180 putnika bio na 200 metara iznad zemlje.

Agencija za civilno zrakoplovstvo ovaj je incident rangirala najvišom oznakom 'A', što znači 'ozbiljnu opasnost od sudara'.

Istražitelji nisu uspjeli identificirati dron koji se nije pojavio ni na radaru Kontrole letenja i koji je nestao nakon susreta.

Britansko udruženje pilota upozorilo je na drastičan porast broja dronova kojima upravljaju amateri entuzijasti, a koji predstavljaju stvarni rizik za komercijalne avione.

- Rizik od udarca objekta koji je težak oko 10 kilograma je realan i piloti su veoma zabrinuti zbog toga. Također, mala letjelica može omesti pilota pri slijetanju i prouzročiti ozbiljnu štetu ako u nju udare - kazao je tajnik udruženja Jim McAuslan.

Prodaja dronova je u zadnje vrijeme rapidno porasla - u Velikoj Britaniji broj prodanih primjeraka kreće se između 1.000 i 2.000 svakog mjeseca. Male bespilotne letjelice vrlo su popularni božićni pokloni, a njihova cijena se kreće od 35 funti za manje modele, dok napredniji dronovi koji mogu nositi kamere visoke rezolucije koštaju i do 3.000 funti. Samo je malen broj ljudi koji upravljaju dronovima prošao obuku i naučio kako pravilno njima baratati.

Inače, dronovi se ne smiju udaljavati više od 120 metara od tla, kao niti više od 500 metara od osobe koja njome upravlja, a također moraju biti dalje od 50 metara od ljudi, vozila ili zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:28