ZARAZA

OPASNOST OD EPIDEMIJE OSPICA U SLOVENIJI? Zbog dvojice zaraženih pacijenata upućen apel svima koji su s njima bili u kontaktu: 'Javite se liječnicima'

 
Ilustracija
 Valentin Flauraud / REUTERS

Zbog dvojice pacijenata koji su potkraj prošlog tjedna u Ljubljani nakon povratka iz inozemstva zatražili zdravstvenu pomoć, pa je utvrđeno da su su zaraženi ospicama, zdravstvene vlasti u Sloveniji pozvale su sve one koji su s njima bili u kontaktu da se jave svojim liječnicima kako ne bi došlo do širenja infekcije.

Kako javljaju slovenski mediji, ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC) čijoj su se hitnoj službi protekle subote javili oboljeli koji su prije toga boravili u Rusiji i Njemačkoj, te nacionalni institut za javno zdravlje ovih dana obavještavaju pacijente koji su s oboljelima bili u čekaonici, te članove njihovih obitelji da se jave svojim liječnicima.

Riječ je o oko 200 osoba koje su prije dijagnosticiranja bolesti u čekaonici bile u kontaktu s oboljelima i potencijalno se mogle zaraziti ako nisu bile cijepljene ili već preboljele ospice.

Obvezno cijepljenje u Sloveniji se provodi od 1968. godine, a od 2010. godine bilježe se samo rijetki povremeni slučajevi te bolesti, obično kod pacijenata koji su boravili u inozemstvu.

Navodno su oboljeli prilikom prijema nosili maske, a utvrđeno je da nisu bili visoko zarazni, no mjere predostrožnosti poduzete su jer su ospice vrlo zarazna bolest, a po tvrdnjama liječnika mogu se u bliskom kontaktu prenijeti na druge osobe u istoj prostoriji za samo desetak minuta.

Prema podacima javnih zdravstvenih službi, procijepljenost predškolske djece protiv ospica, mumpsa i rubele iznosila je prošle godine 93,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 20:17