STRAH U KOSTIMA

Opća mobilizacija protiv ultradesnice u Njemačkoj: ‘Ova žena je vuk u janjećoj koži! Ali fasada pada‘

AfD odbacuje optužbe da je sudjelovao u raspravama o masovnim deportacijama i tvrdi da se radi o kampanji klevete

Alice Weidel i drugi dopredsjednik AfD-a Tino Chrupalla

 /John Macdougall/afp/profimedia

Lars Klingbeil, dopredsjednik njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), najveće stranke u Bundestagu, optužio je čelnicu krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) da je "vuk u janjećoj koži", upozoravajući da planovi za masovne deportacije imigranata o kojoj se raspravljalo na tajnom sastanku radikalnih desnih skupina u studenome, na kojem su sudjelovali i članovi AfD-a, a što je naišlo na veliko negodovanje u društvu i izazvalo svakodnevne prosvjede protiv ekstremno desničarskih stranaka i politika.

Tijekom izvanredne parlamentarne rasprave o "jačanju demokracije", kao reakciji na krajnje desničarsko okupljanje koje se održalo u studenom u Potsdamu, Klingbeil je opisao AfD kao stranku "desničarskog ekstremizma". On je optužio dopredsjednicu te stranke, Alice Weidel, da je "vuk u janjećoj koži" zbog njezinog "srcedrapajućeg" opisa onoga što je nazvala "kampanjom klevete" protiv njezine stranke. "Vaša se fasada počinje urušavati", rekao je on. "Pravo lice AfD-a očito izlazi na vidjelo", dodao je.

Dok se iščekivalo da tisuće prosvjednika diljem zemlje započne prosvjed protiv AfD-a šestu večer zaredom, Klingbeil, koji je od 2021. sučelnik stranke kancelara Olafa Scholza, iznio je govorio je o saznanju da se održao sastanak o "remigraciji" i repatrijaciji, koji je, kako je rekao, utjerao je strah u srca mnogih njemačkih građana. "Za svojih kuhinjskim stolovima diljem Njemačke, njemački građani moraju jedni s drugima raspravljati trebaju li pobjeći iz vlastite zemlje", rekao je on. Optužio je AfD da želi "protjerati one koji nisu dovoljno bijeli (ili) imaju ‘krivo‘ prezime", prenosi The Guardian.

Izvještaji sa spornog sastanka istraživačkog medija Correctiv vjerojatno daju "samo manji uvid u stvari o kojima razgovaraju i planiraju", rekao je Klingbeil, fokusirajući svoj pogled na članove AfD-a, od kojih su neki sjedili i odmahivali glavama.

‘Oni su fašisti‘

Pozvao je tu stranku, koja je potvrdila sudjelovanje na sastanku svojih dvaju vodećih članova - ali je zanijekala svoju povezanost s organizatorima ili planovima o kojima se raspravljalo - da "imenuju istomišljenike koji zajedno s vama planiraju ovaj državni udar" koji su prisustvovali sastanku u Potsdamu i na još šest sličnih okupljanja koja su se navodno održala od jeseni 2021. godine.

Scholz je rekao da bi taj sastanak trebao preispitati ustavni sud, dok je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozvala konzervativnu Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) da se distancira od krajnje desnice.

image

Lars Klingbeil

Dts Nachrichtenagentur/Imago Stock&people/Profimedia/Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia

Ipak, nacionalne ankete objavljene u četvrtak pokazale su da je AfD ostala druga najjača politička stranka, bez naznaka da je njezin rejting narušen objavama o sastanku. AfD je na 21 posto podrške, u usporedbi s 30 posto koliko uživa savez sestrinskih stranaka CDU/CSU.

SPD, koji je na posljednjim saveznim izborima postao najveća stranka u Bundestagu, pao je na svega 15 posto, dok su njegova dva koalicijska partnera, Zeleni i liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP), prema istraživanjima javnog mnijenja, na 14, odnosno 4 posto, prema podacima Instituta Civey.

Ostali zastupnici bili su jednako glasni u raspravi, a Britta Haßelmann, parlamentarna čelnica Zelenih, optužila je AfD za "prezir" i "neprijateljstvo" zbog "barbarskih planova za barbarsku deportaciju", rekavši da svatko tko izražava "tako nasilne fantazije" nije demokrat.

Ona se narugala pokušajima čelnika AfD-a da se distanciraju od sastanka i odbace planove o kojima se tamo raspravljalo, citirajući objavu Renéa Springera iz AfD-a na X-u, bivšem Twitteru, nakon objave izvješća, u kojoj je s odobravanjem govorio o tim planovima. "Poslat ćemo milijune stranaca natrag u njihovu domovinu. To nije tajni plan, to je obećanje", napisao je on.

"Oni sebe nazivaju domoljubima, oni krše naš ustav i naš pravni sustav i preziru naše demokratsko, raznoliko ljudsko lice", rekla je Haßelmann. "Oni su fašisti", zaključila je.

image

Alice Weidel

Michele Tantussi/Afp

U burnoj raspravi koja je uslijedila, zastupnici AfD-a odbacivali su optužbe. Bernd Baumann, šef parlamentarne skupine stranke, opisao je sastanak u Potsdamu kao "okrugli stol poduzetnika i samozaposlenih osoba koji se redovito sastaju kako bi razmijenili mišljenja", koje je vladajuća koalicija oklevetala. Dodao je da su pozivi AfD-a na deportaciju osoba "kao što su odbijeni tražitelji azila", naprosto "provedba zakona i ustava". Također je rekao da su sadašnje vlade (središnja i pokrajinske) one koje krše pravila jer ih ne provode i ne deportiraju ljude.

‘Mi dolazimo, sviđalo vam se to ili ne‘

"Vjetar se okreće", rekao je, ukazujući na rezultate anketa za sve tri vladine stranke, posebno u pokrajini Saskoj, koje su, rekao je, u opasnosti da ne dosegnu prag od 5 posto za ulazak u parlament. "Njemačka će dobiti nešto novo. AfD dolazi za Njemačku - sviđalo se to vama ili ne".

Na jesen bi se trebali održati Izbori u Saskoj i još dvjema istočnonjemačkim pokrajinama. U sve tri savezne države AfD vodi ankete.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck ranije je upozorio da krajnje desni AfD planira i priprema se pretvoriti Njemačku u autoritarnu državu sličnu Rusiji, prešutno podupirući sve glasnije pozive dijela javnosti na zabranu stranke. Govoreći tjedan dana nakon što se doznalo da su članovi AfD-a sudjelovali na sastanku na kojem se raspravljalo o masovnim deportacijama, navodno uključujući i njemačke državljane, Habeck je rekao da je opasnost koju stranka predstavlja za demokraciju ozbiljno podcijenjena.

Istovremeno je naglasio rizik takvog poteza, odnosno mogućnost "opasnog povratnog djelovanja" ako bi inicijativa propala. "Šteta koju bi prouzročio neuspjeli pokušaj (zabrane) bila bi golema. Zato bi, ako se stvar pokrene, morala apsolutno 100 posto opstati na sudu. To je nešto što se mora vrlo pažljivo razmotriti", rekao je ovaj političar iz stranke Zelenih za list Stern.

Tko je Alice Weidel: Gay, partnerica joj je porijeklom iz Šri Lanke, živi u Švicarskoj, radila za Goldman Sachs

Alice Weidel se, kako je nedavno ocijenio The Economist u razgovoru s njom, čini paradoksalnom figurom za stranku kao što je AfD. Strankom dominiraju muškarci te je od devet zastupnika AfD-a u parlamentu samo jedna žena, u usporedbi sa 35 posto žena u ostalim strankama. Drugi dopredsjednik Tino Chrupalla, kak je rečeno, čini se karakterističnijim članom ove stranke - poput mnogih glasača AfD-a, on je istočni Nijemac i pripadnik radničke klase, koji utjelovljuje ogorčenost prema elitama.

Weidel, pak, dolazi iz dobrostojeće obitelji iz malog zapadnonjemačkog grada. Ima doktorat iz ekonomije i više voli kontroliranu atmosferu u dvorani za sastanke ili televizijskom studiju nego ‘bildanje‘ potpore u gomili. Radila je za globalnu investicijsku banku Goldman Sachs i osiguravajućeg diva Allianz, prije nego što je započela s privatnim savjetovanjem. Provela je nekoliko godina u Kini, ali je poslušala upozorenja da bi joj mogla biti velika pogreška u karijeri ako će je doživljavati kao ‘kineskog igrača‘.

Otvoreno je homoseksualna i većinom živi u Švicarskoj. Ona i njezina partnerica, švicarska redateljica podrijetlom iz Šri Lanke, odgajaju dva sina od sedam i deset godina. Weidel kaže da, iako njezina partnerica ima "vrlo, vrlo liberalne" stavove - i unatoč zadiranju njemačkih medija u njihovu privatnost - ona je snažno podržavala njezinu političku karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:51