RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Opća skupština UN-a osudila rusku aneksiju: Samo četiri države stale na Putinovu stranu

Ključne događaje 231. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Ed Jones/Afp

Ključni događaji:

- 231. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Opća skupština UN-a osudila nezakonitu aneksiju ukrajinskog teritorija

- Saveznici najavili isporuku novih sustava protuzračne obrane Ukrajini

- Dužnosnik NATO-a: Nuklearni napad izazvao bi odgovor bez presedana

- Objavljen novi ukrajinski ‘popis želja‘

- Šef Gazproma: Nema jamstva da će Europa preživjeti zimu

- Poljski ministar za energetiku: Curenje na naftovodu Družba nije čin sabotaže


Opća skupština UN-a izglasala osudu ruske aneksije ukrajinskih regija

Opća skupština Ujedinjenih naroda osudila je ruski "pokušaj nezakonite aneksije" četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj Kremlja. Tri četvrtine Opće skupštine, koja broji 193 članice - točnije 143 zemlje - glasale su za rezoluciju, koja također potvrđuje suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, prenosi Sky News.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasovanju protiv rezolucije - Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Još 35 zemalja bilo je suzdržano pri glasanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale. Među 143 zemlje koje su osudile nezakonitu rusku aneksiju je i Srbija.

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakone o pripajanju četiri ukrajinske regije Rusiji, dovršavajući nezakonitu aneksiju okupiranih teritorija unatoč međunarodnom prosvjedu. To je uslijedilo nakon referenduma u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju, koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne i protivne međunarodnom pravu.

Zajedno s Krimom, koji je Rusija također nezakonito anektirala 2014. godine, Putin polaže pravo na 22 posto ukrajinskog teritorija, iako točne granice četiriju regija koje je anektirao još uvijek nisu posve jasne.


Francuska će isporučiti protuzračne sustave Ukrajini u ‘narednim tjednima‘

Francuska će isporučiti radarske i sustave protuzračne obrane Ukrajini sljedećih tjedana, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Govoreći u intervjuu za televiziju France 2, Macron nije otkrio pojedinosti o vrsti protuzračnih projektila niti koliko će ih biti isporučeno, prenosi Sky News.

Međutim, rekao je da će sustavi pomoći Ukrajini da se obrani napada bespilotnih letjelica. Francuska je ranije isporučila Ukrajini protuzračne rakete Mistral, koje se lansiraju s ramena.

Više pročitajte OVDJE.


Saveznici najavili isporuku novih sustava protuzračne obrane Ukrajini

Zapadni saveznici najavili su u srijedu da će Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

To je najavljeno na sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, koja je nakon ruskog napada na Ukrajinu osnovana na inicijativu Sjedinjenih Država i koja se okupila na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu. U Kontaktnoj skupini je više od 50 zemalja, među kojima je i 30 članica NATO-a. Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je isporuka ovih sustava koji mogu neutralizirati ruske projektile na ukrajinskom nebu "prioritet".

Ukrajinski ministar obrane Reznikov pozdravio je "novu eru protuzračne obrane" najavljenim dolaskom "sustava Iris-T iz Njemačke" i skorom isporukom "američkih NASAMS-a".

Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je na početku sastanka ruske napade na ukrajinske gradove, na ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu namjenu.

"Cijeli svijet je upravo još jednom vidio zlobu i okrutnost Putinovog rata, ukorijenjenog u agresiji i vođenog s dubokim prijezirom prema pravilima rata", rekao je Austin.

"Ali najnoviji ruski napadi samo su produbili odlučnost ukrajinskog naroda i dodatno ujedinili zemlje dobre volje iz svih dijelova svijeta.", dodao je.

Glavni zapovjednik američke vojske, Mark Milley, predstavio je i plan za obranu ukrajinskog neba. Više o tome doznajte OVDJE.


Zelenski: Veća financijska potpora pomogla bi bržem okončanju rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu navečer održao online govor na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu, pozvao je na veću financijsku pomoć Ukrajini. U svom obraćanju Zelenski je rekao da će povećana financijska potpora međunarodnih donatora pomoći bržem okončanju ruskog razornog rata u Ukrajini. "Što više pomoći Ukrajina sada dobije, to ćemo prije okončati ruski rat i to ćemo prije i pouzdanije jamčiti da se tako okrutni rat neće proširiti na druge zemlje", rekao je Zelenski, kako prenosi Sky News.

Zelenski je pozvao na dodjelu 38 milijardi dolara za zatvaranje procijenjenog proračunskog deficita za iduću godinu, 2 milijarde dolara u ciljanim kreditima za obnovu ukrajinske elektroenergetske infrastrukture, ne manje od 5 milijardi dolara kreditnih ograničenja za kupnju plina i ugljena te oformljavanje stalne radne skupine za pružanje financijske potpore Ukrajini.


Češka pooštrava pravila ulaska ruskih turista

Ruski turisti koji posjeduju vize za schengensku zonu izdane u bilo kojoj zemlji od 25. listopada neće moći ući u Češku. Posljednjih mjeseci zemlje koje graniče s Rusijom, poput baltičkih država, zajedno s Finskom i Poljskom, zabranile su ulazak ruskim turistima, prenosi Sky News.

Češka je odmah blokirala vize za Ruse - osim iz humanitarnih razloga - nakon invazije Moskve na Ukrajinu, ali je dopustila ulazak posjetitelja u zračne luke koji su imali vize izdane od drugih zemalja u schengenskoj putničkoj zoni EU-a. Pooštravanje pravila, koje je danas odobrila vlada, znači da čak i onima s EU vizama iz drugih država neće biti dopušten ulazak.

"Dok ruske rakete padaju na dječje igralište i ljude u Ukrajini, do 200 građana Ruske Federacije svaki dan putuje u Češku preko međunarodnih zračnih luka", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky. Zabrana će se odnositi za Ruse koji imaju turističke, sportske ili kulturne vize, dodao je Lipavsky.

Više pročitajte OVDJE.


Dužnosnik NATO-a: Nuklearni napad izazvao bi odgovor bez presedana

Ruski nuklearni napad bi "gotovo sigurno" izazvao "fizički odgovor" ukrajinskih saveznika i potencijalno NATO-a, rekao je jedan visoki dužnosnik NATO-a. Bilo kakva uporaba nuklearnog oružja od strane Moskve imala bi "posljedice bez presedana" za Rusiju, rekao je dužnosnik, prenosi The Guardian agencije Reuters.

To bi "gotovo sigurno izazvalo fizički odgovor mnogih saveznika, a potencijalno i samog NATO-a", rekao je dužnosnik​. Dodao je da Moskva koristi svoje nuklearne prijetnje uglavnom kako bi odvratila savez i druge zemlje od izravnog ulaska u rat Kremlja protiv Ukrajine.


Poznat je novi ukrajinski ‘popis želja‘

Ukrajinski popis želja za oružjem uključuje raketne sustave za višestruko lansiranje, topništvo i protuzračnu obranu kao trenutačno glavne prioritete što se naoružanja tiče, navodi se u popisu želja dostavljenom ministrima obrane članica NATO-a, koji sudjeluju na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u Bruxellesu, a čiji je domaćin američki ministar obrane Lloyd Austin. Ministri obrane iz više zemalja okupljaju se u Bruxellesu kako bi razgovarali o ukrajinskim zahtjevima za oružjem i o tome kako zemlje mogu nastaviti vojno podržavati Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, prenosi CNN.

Kada su u pitanju višecijevni raketni sustavi (MLRS), navodi se da Ukrajina treba "dodatne MLRS sustave i streljivo prema NATO standardima". Pod topništvom, u brošuri se navodi da Kijevu treba više streljiva za vučne haubice, samohodne haubice na gusjenicama i nestandardne haubice na kotačima, kao i velike količine "dodatnog streljiva od 155 mm, 152 mm i 122 mm".

Treći prioritet je protuzračna obrana, uključujući rakete za trenutačne ukrajinske sustave protuzračne obrane srednjeg dometa, S-300 i SA-11. U popisu se također navodi da je Ukrajini potreban "prijelaz na slojevite protuzračne obrambene sustave zapadnog podrijetla" te "dodatne zapadne i sustave SHORAD iz sovjetskog doba". Ukrajina je i ranije tražila više sustava protuzračne obrane, ali potreba je postala hitna nakon što je Rusija pojačaka svoju uporabu bespilotnih letjelica iranske proizvodnje. Ostali navedeni prioriteti uključuju radare, tenkove, sustave za obalnu obranu i opremu za elektroničko ratovanje.

Predstavnici više od 50 zemalja okupilo se u srijedu na sastanku u sjedištu NATO-a kako bi obećali više oružja, uključujući protuzračnu obranu, za Ukrajinu nakon što je Rusija pokrenula svoje najintenzivnije raketne napade diljem zemlje od početka rata.


Dužnosnik NATO-a: Rusija je potrošila velik dio precizno navođenih projektila

Ruske snage potrošile su značajan dio svog precizno navođenog streljiva, Kremlj ne može proizvoditi sve vrste streljiva i oružanih sustava zbog zapadnih sankcija, rekao je dužnosnik NATO-a. Dužnosnik je također sugerirao da bi Rusiji mogli trebati mjeseci da mobilizira boraca onoliko koliko namjerava.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ranije je sugerirao da će 300.000 ljudi s vojnim iskustvom biti pozvano da ojačaju ruske ratne napore u Ukrajini, iako Putinov dekret nije otkrio točan broj.

Dužnosnici dviju regija također su ovog tjedna rekli da su primili nove naredbe za mobilizaciju, što je izazvalo strah da bi drugi val muškaraca mogao biti pozvan da služi u vojsci.

Guverner ruske regije Rostov rekao je kako je dobio "novi zadatak za mobilizaciju", dok je zamjenik šefa regije Kursk rekao da su dobili "drugi" cilj kad je mobilizacija u pitanju.


Šef Gazproma: Nema jamstva da će Europa preživjeti zimu

Čelnik ruskog energetskog diva Gazproma upozorio je Europu na posljedice odustajanja od ruskog plina, rekavši kako "nema jamstva" da će Europa preživjeti zimu na temelju trenutačnog kapaciteta skladišta plina.

Govoreći na konferenciji Russia Energy Week u Moskvi, Aleksej Miler je rekao da će plina u njemačkom podzemnom skladištu biti dovoljno za između dva i dva i pol mjeseca, prenosi The Guardian.

Miler je također rekao da će popravci oštećenih plinovoda Sjevernog toka trajati najmanje godinu dana te da Rusiji još uvijek nije odobren pristup području oštećenja.

Njemačka i EU "trebale bi odgovoriti" ako su zainteresirane za obnovu plinovoda, rekao je.


Ukrajina: Oslobodili smo još pet sela u regiji Herson

Ukrajina tvrdi da su njezine snage nastavile napredovati u južnoj regiji Herson, oslobađajući još pet sela u sporom prodoru prema jugozapadu. "Oružane snage Ukrajine oslobodile su još pet naselja u regiji Herson: Novovasilivka, Novohrihorivka, Nova Kaminka, Trifonivka, Červone", rekao je u srijedu Jaroslav Januševič, šef administracije regije Herson, prenosi CNN.

Pet sela relativno su blizu jedno drugom u pretežno ruralnom dijelu regije.


Nuklearna elektrana Zaporižja ponovno spojena na eksterne agregate

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u srijedu da je Nuklearna elektrana Zaporižja ponovno spojena na eksterne agregate, piše The Guardian.

Nuklearka Zaporižja dva je puta u pet dana ostala bez pristupa agregatima.

Grossi je na Twitteru rekao da je kvar koji je uočen u srijedu rezultat raketiranja te ponovno pozvao da se elektrana zaštiti od ratnih zbivanja.


FSB-ovcima koji se nalaze u okupiranim dijelovima Ukrajine podijeljeni planovi za evakuaciju

Viši časnici Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) koji se nalaze u ukrajinskim oblastima koje kontrolira Rusija dobili informacije o rutama za evakuaciju koje trebaju koristiti i oni i članovi njihovih obitelji, piše Ukrajinska pravda.

Planove za evakuaciju dobili su svi časnici FSB-a koji se trenutno nalaze u oblastima koje kontroliraju Rusi. Najviše časnika FSB-a trenutno se nalazi na Krimu.

Obitelji lokalnih dužnosnika koje su Rusi postavili na vodeća mjesta u okupiranim oblastima, čelnici pojedinih okruga te vojni lideri već su počeli napuštati Ukrajinu.

Ukrajinske su snage zamolile vođe pokreta otpora u tim oblastima da vojsci dojave pozicije na kojima se nalaze ruski vojnici i njihova vojna vozila.


Putin na energetskom forumu u Moskvi: ‘Kvarovi na Sjevernom toku čin su međunarodnog terorizma‘

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je u srijedu da su kvarovi na plinovodu Sjeverni tok koji spaja Rusiju i Europi nakon koji je došlo do curenja plina "čin međunarodnog terorizma" koji je postavio "opasan presedan", piše The Guardian.

"Nema sumnje da je to bio čin međunarodnog terorizma. Htjela se potkopati energetska sigurnost cijelog kontinenta. Kalkulacije onih koji stoje iza njega bile su cinične, htjeli su blokirati i uništiti izvore jeftine energije i milijunima ljudi uskratiti pristup plinu, grijanju, struji i drugim resursima", rekao je Putin tijekom Ruskog energetskog tjedna, trodnevnog međunarodnog foruma koje se u Moskvi odvija od 12. do 14. listopada.

"To pokazuje da se bilo koji dio infrastrukture koja služi za komunikacije ili transport energije sada nalazi u problemima", dodao je ruski predsjednik.

Putin je za napad na Kerčki most na Krimu okrivio ukrajinske specijalne postrojbe.

Ruski je predsjednik rekao da je Rusija spremna preko funkcionalnog dijela plinovoda Sjeverni tok 2 ponovno svojim kupcima slati plin. Putin je rekao da će Europska unija mora odlučiti želi li da joj se plin dostavi ili ne.

"Rusija je spremna. Sve je na EU. Ako Unija želi, može samo otvoriti slavinu", rekao je Putin.

Ruski je predsjednik dodao da Rusija nema ništa s jako visokim cijenama energenata koje će Europljani plaćati ove zime. Putin smatra da je Europa kriva za poticanje globalne krize.

Putin je predložio da Moskva plin koji kola Sjevernim tokom preusmjeri na Crno more i od Turske napravi europski plinski hub.

Ruski je predsjednik rekao da je moguće popraviti oštećeni plinovod, ali da Rusija i Europa trebaju odlučivati o njegovoj sudbini.


Kremlj kritizira "provokativnu" nuklearnu retoriku zapada

Kremlj je u srijedu kritizirao zapadne čelnike zbog "provokativne" nuklearne retorike, nakon niza upozorenja o opasnostima eskalacije ukrajinskog sukoba u nuklearni rat.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 21. rujna upozorio je zapad da nije blefirao kada je rekao da će biti spreman koristiti nuklearno oružje da bi obranio Rusiju od, kako je rekao, "nuklearnih ucjena" velikih zapadnih sila.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je upozorio da se svijet suočava s najvećim rizikom nuklearne katastrofe od kubanske krize 1962., rekao je da sumnja da će Putin koristiti taktičko nuklearno naoružanje u Ukrajini.

"Svakodnevno izražavamo žaljenje što zapadni šefovi država, u Sjedinjenim Državama i Europi, koriste nuklearnu retoriku svaki dan", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o Bidenovom intervjuu CNN-u.

“To smatramo vrlo štetnom i provokativnom praksom”, rekao je Peskov.

NATO će sljedeći tjedan provesti godišnju vježbu nuklearne spremnosti "Steadfast Noon", kada zračne snage Saveza vježbaju korištenje američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Europi trenažnim letovima, bez bojnog oružja.

Peskov je rekao da izjava glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga o tome da će Putinova eventualna pobjeda u ratu biti poraz zapada, znači da se NATO bori na strani Ukrajine.

Upitan o mogućnosti susreta Biden-Putin, Peskov je rekao da ni s jedne strane nije bilo pokušaja da se takav sastanak dogovori.

"Koliko ja znam, nije bilo inicijativa ni s ruske ni s američke strane da se organiziraju kontakti na najvišoj razini", kazao je.

Peskov je također istaknuo da nema "novog vala" mobilizacije, bez obzira na izjave nekih regionalnih dužnosnika koji su rekli da su ovaj tjedan pojačavali napore mobilizacije.

"Ne postoji novi val", naglasio je Peskov, uputivši novinare da provjere s lokalnim guvernerima što su mislili svojim izjavama.

Dužnosnici iz dvije regije, Rostova i Kurska, rekli su ovaj tjedan da su primili nove naredbe da mobiliziraju vojnike, čime se pojavio strah da bi novi val muškaraca mogao biti pozvan u vojsku.


Guverner Zaporižje: Ubili smo 30 militanata koji su pokušali upasti u nuklearku

Ruske snage sigurnosti likvidirale su nekoliko desetaka ukrajinskih diverzanata koji su pokušali upasti na područje nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je Jevgenij Balicki, vršitelj dužnosti guvernera regije Zaporižja u eteru kanala Rossiya 24.

- Bilo je pokušaja prodora neprijatelja. Naše postrojbe ih zaustavljaju, djelomično potapaju njihove brodove. Oni koji su prodirali noću, uglavnom su potopljeni. Izbrojali smo oko 30 žrtava. neke brodove su uništili militanti. Ostali su se okrenuli i vratili, rekao je Balicki, a prenosi agencija RIA Novosti.


Guverner Donjecka: U napadu na Avdiivku sedmero poginulih

Najmanje sedmero ljudi je poginulo, a osmero ih je ozlijeđeno u ruskom napadu na tržnicu u gradu Avdiivka, rekao je guverner istočne ukrajinske oblasti Donjeck.

- U vrijeme napada na tržnici je bilo puno ljudi, rekao je Pavlo Kiriljenko dodajući da za takav napad "nema nikakve vojne logike".

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije napada na kojima su mrtva tijela i oštećeni štandovi na tržnici.


MOL: U Mađarsku i dalje stiže nafta preko Družbe

Nafta i dalje stiže iz Rusije u Mađarsku cjevovodom Družba, izvijestila je u srijedu mađarska naftna i plinska grupa MOL nakon vijesti o curenju na poljskom kraku naftovoda.

„Mogu potvrditi da nafta curi na sjevernom kraku Družbe i da ne utječe na južni (krak), tako da... nafta stiže u Mađarsku prema planu”, rekla je glasnogovornica MOL-a Priska Bakos.

Poljski operator PERN izvijestio je jutros o curenju nafte na cjevovodu Družba kojim pošiljke stižu iz Rusije u Europu.

Nafta curi na lokaciji oko 70 kilometara zapadno od grada Plocka, a druga linija naftovoda i ostali elementi PERN-ove infrastrukture rade normalno, dodao je operator.


Rusi objavili snimku tereta koji je izazvao eksploziju

Ruske snage sigurnosti objavile su rendgensku snimku tereta koji je izazvao eksploziju na Krimskom mostu protekloga vikenda, prenosi Guardian. Autentičnost fotografije nije provjerena kod neovisnog izvora.

FSB je objavio fotografiju u sklopu istrage koja je danas dovela do uhićenja osam osoba. Rusija tvrdi da su plan eksplozije na mostu osmisliti ukrajinski dužnosnici.

image

Snimka tereta koji je izazvao eksploziju

FSB

Energoatom: Rusi su zaustavili konvoj s dizelom za punjenje nuklearke

Energoatom, ukrajinska državna tvrtka koja upravlja nuklearkom Zaporižja, optužila je ruske snage da su zaustavile konvoj vozila s dizelom za punjenje generatora elektrane, koja je isključena iz vanjskog napajanja.

- Jutros u 8.29 sati, kao rezultat raketiranja ruskih trupa, oštećena je trafostanica Dniprovska u regiji Dnipropetrovsk. Posljedično je nuklearka Zaporižja ostala bez napona. Automatski su se uključili dizelski generatori. Energoatom je poslao još jednu seriju dizelskog goriva u nuklearku, ali od 10 sati ruska strana ne propušta konvoj vozila, navodi Energoatom.

- Rusko granatiranje i oštećenje infrastrukture nuklearne elektrane predstavlja istu manifestaciju nuklearnog terorizma kao direktno granatiranje nuklearke Zaporižja te dovodi do istih posljedica i prijetnji radijacijom, upozorio je Energoatom.

Ove tvrdnje nisu provjerene kod neovisnog izvora.


Peskov: Stoltenberg je potvrdio da se NATO bori na strani Ukrajine

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se komentari glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga mogu smatrati "potvrdom da se NATO bori na strani Ukrajine u sukobu Kijeva i Moskve".

Podsjetimo, Stoltenberg je jučer rekao da bi ruska pobjeda u Ukrajini bila ‘poraz za sve nas‘.

Tijekom jutrošnjeg briefinga Peskov je rekao da je retorika zapadnih čelnika o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja ‘štetna i provokativna‘.

- Svakodnevno izražavamo žaljenje što zapadni čelnici svaki dan koriste nuklearnu retoriku, rekao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja opovrgnuo je tvrdnje o novom valu djelomične mobilizacije u Rusiji.

Dan ranije, načelnik Rostovske oblasti Vasilijj Golubjev rekao je da je njegova regija dobila nalog iz Moskve da provede novu mobilizaciju i da su ga vlasti već počele provoditi.


Švedski ministar: EU mora pronaći način da razdvoji cijenu plina i struje

Europska unija mora pronaći način da razdvoji cijenu plina i električne energije, rekao je jutros švedski ministar energetike Khashayar Farmanbar, uoči sastanka ministara za energetsku infrastrukturu Europske unije.

- Možemo imati razne prijedloge, ali jedna stvar je jako važna vezano za ono što sada radimo: uplitanje tržišta mora biti kratkotrajno i ne smije biti prepreka za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i fosilnih goriva, istaknuo je.

Europska komisija trebala bi idući tjedan predstaviti nove mjere u pokušaju ograničavanja visokih cijena energije.

- Sljedeći tjedan Komisija će predložiti još jedan paket prijedloga, rekla je povjerenica EU-a za energetiku Kadri SImson po dolasku na sastanak u Pragu.


Ukrajinski ministar: Istraga FSB-a o eksploziji na Krimskom mostu je besmislica

Visoki ukrajinski dužnosnik tvrdi da je istraga ruskog FSB-a o eksploziji na Krimskom mostu ‘besmislica‘.

- Cijela aktivnost FSB-a i Istražnog odbora je glupost, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Andrij Jusov vezano za optužbe Moskve o eksploziji na Krimskom mostu.

Reuters prenosi izjavu Jusova koji smatra da su FSB i Istražni odbor ‘lažne strukture koje služe Putinovu režimu". Poručio je da Ukrajina neće komentirati njihova buduća priopćenja.

image

Požar nakon eksplozije na Krimskom mostu

Handout/Afp

Čelnik IAEA-e: Razvoj događaja u NE je duboko zabrinjavajući

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju opisao je razvoj događaja u nuklearki Zaporižja, koja je izgubila vanjsko napajanje, "duboko zabrinjavajućim".

- Naš tim u nuklearnoj elektrani Zaporižja me obavijestio da je elektrana izgubila vanjsko napajanje po drugi put u pet dana. Pomoćni generatori na dizel osiguravaju električnu energiju za nuklearnu sigurnost. Ovakav razvoj događaja naglašava hitnu potrebu za nuklearnom sigurnošću i zaštitnom zonom oko lokacije, upozorio je Rafael Grossi na Twitteru.

Podsjetimo, nuklearka Zaporižja je pod okupacijom ruskih snaga, ali njome upravlja ukrajinsko osoblje.

Čelnik regije Zaporižja Jevgenij Balicki, kojega su postavile ruske vlasti, rekao je da se "nuklearna sigurnosna zona oko NE Zaporižja ne može uspostaviti se dok se linija bojišnice ne pomakne najmanje 100 kilometara".

image

Nuklearka Zaporižja

Stringer/Afp

Poljski ministar za energetiku: Curenje na naftovodu Družba nije čin sabotaže

Mateusz Berger, najviši poljski dužnosnik zadužen za energetsku infrastrukturu, rekao je da nema razloga vjerovati da je curenje u poljskom dijelu naftovoda Družba djelo sabotaže.

- Ovdje možemo govoriti o slučajnom oštećenju, rekao je polsjki ministar za Reuters.


Ruski Transneft: I dalje pumpamo naftu prema Poljskoj

Ruska energetska kompanija Transneft izvijestila je u srijedu da je primila obavijest od poljskog Perna o curenju na jednom kraku naftovoda Družba, prenosi Reuters, pozivajući se na ruski Interfax.

Transneft navodi da se nafta i dalje pumpa prema Poljskoj, te da Pern nije naveo koliko će dugo trajati sanacija naftovoda.

Naftovod je izgrađen u vrijeme Sovjetskog saveza 1960. godine radi distribucije nafte prema državama satelitima Sovjetskog bloka, a sada prevozi naftu do Ukrajine, Bjelorusije, Poljske, Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije i Njemačke.


Gazprom: Isporučit ćemo redovitih 42,4 milijuna kubičnih metara prirodnog plina Europi

Ruski Gazprom priopćio je jutros da će isporučiti 42,4 milijuna kubičnih metara prirodnog plina u Europu preko Ukrajine, što je u skladu s brojkama isporučenog plina proteklih dana.

Gazprom je planirao smanjiti dotok prirodnog plina u Europu tijekom ljeta, smanjivši kapacitet plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 20%.


‘Rusi su napali ukrajinske gradove iranskim dronovima, ali nisu postigli željeni učinak‘

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je najnovije obrambene obavještajne podatke o situaciji u Ukrajini.

- Rusija od kolovoza u Ukrajini koristi iranske bespilotne letjelice, uključujući Šahed-136 za jednosmjerni napad. Upravo su varijantu Šahed koristili u valu napada na ukrajinske gradove 10. listopada 2022. Ranije je ukrajinski Glavni stožer izvijestio da je Rusija lansirala ukupno 86 Šahed-136 letjelica i ustvrdio da ih je 60% uništeno u zraku. One su spore i lete na malim visinama što ih čini lakim ciljevima za konvencionalnu protuzračnu obranu. Postoji realna mogućnost da je Rusija postigla određeni uspjeh napadom s nekoliko bespilotnih letjelica u isto vrijeme,

Ministarstvo upozorava da unatoč dometu od 2500 kilometara, Šahed ima mali eksplozivni teret. "Malo je vjerojatno da će na zadovoljavajući način ostvariti duboki udar, kako je Rusija vjerojatno željela", napominju u izvješću.


FSB: Spriječili smo terorističku akciju na moskovsku regiju

Federalna služba sigurnosti Rusije osujetila je plan ukrajinskih specijalnih službi koje su navodno planirale u moskovskoj regiji provesti divezantsko-terorističku akciju iz pomoć sustava protuzračne obrane Igla, izvijestio je u srijedu FSB.

U priopćenju navode da je uhićen državljanin Ukrajine rođen 1972. godine.

Prema navedenim podacima, uhićeni Ukrajinac je, prema nalogu Službe sigurnosti Ukrajine, u skrivenom prostoru u automobilu iz Kijeva preko Estonije u Rusiju prevezao sustav Igla za pripremu terorističkih akcija.

- Okrivljeni se pokajao zbog kaznenog djela i surađuje u istrazi, navodi FSB. Oduzeta su mu dva sustava Igla i sredstva za komunikaciju koja dokazuju njegove kriminalne radnje, navodi FSB, a prenosi agencija RIA Novosti.


Iz Poljske prijavili curenje na naftovodu Družba

Poljski operater naftovoda Pern otkrio je curenje u utorak na večer na jednom kraku naftovoda Družba, koji prevozi naftu iz Rusije u Europu.

Pern je priopćio da su u ovom trenutku uzroci curenja nepoznati. Curenje je locirano u dijelu cijevi koja se nalazi 70 kilometara od grada Plocka u središnjoj Poljskoj. Drugi krak naftovoda, kao i drugi elementi infrastrukture Perna funkcioniraju normalno, navodi Pern.

- U ovom trenutku sve službe Perna (tehničke, operativne, vatrogasne i zaštite okoliša) poduzimaju mjere u skladu s protokolima predviđenima za ovakvu situaciju, prenosi Reuters priopćenje operatera.


Rusi: Znamo tko stoji iza napada na Krimski most, uhitili smo osmero ljudi

Osmero ljudi uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda, a ruske sigurnosne službe imenovale su visokog dužnosnika iz Ukrajine kao organizatora napada, javlja ruska državna agencija Tass.

- Federalna služba sigurnosti (FSB), zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, njezin šef Kirilo Budanov, djelatnici i agenti. Vezano za kriminalističku istragu priveli smo petero državljana Rusije te troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina, navodi se u priopćenju FSB-a.

FSB tvrdi da je eksploziv zbog kojega se srušio dio mosta poslan iz Odese kroz Bugarsku Gruziju i Armeniju.

Tass izvještava da je teret u kojemu su bili eksploziv poslan neregistriranoj tvrtki na Krimu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Eksplozije u Hersonu i Melitopolju, gradovima pod ruskom okupacijom

Pet eksplozija čulo se u gradu Hersonu u srijedu rano ujutro, objavili su ruski mediji te dodali da su prema neslužbenim informacijama aktivirani sustavi protuzračne obrane.

Herson, administrativni centar šire regije Hersona, jedan je od prvih gradova koji je pao u ruke ruskim snagama nakon što su počele invaziju u Ukrajini u veljači.

Ranije u srijedu Ivan Fjodorov, prognani gradonačelnik Melitopolja, grada pod ruskom kontrolom na jugu regije Zaporižje, rekao je putem aplikacije Telegram da je u gradu odjeknula snažna eksplozija.

RIA izvješćuje citirajući mjesnu policiju koju su postavili Rusi da je naprava eksplodirala pored glavne gradske tržnice. Žrtava nema, javlja RIA.

Reuters nije mogao provjeriti te informacije.


Kadirov pohvalio generala Armagedona na Telegramu

Čečenski vođa Ramzan Kadirov na Telegramu je pohvalio profesionalnost generala Sergeja Surovikina, koji je prije nekoliko dana imenovan novim zapovjednikom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Kadirov je uvjeren da će pod vodstvom Surovikina, koji ima nadimak general Armagedon, vojna operacija uspješno završiti.

- Nisam nikada posumnjao u njegovu odlučnost, profesionalnost i domoljublje. Potpuno sam siguran da će pod njegovim vodstvom specijalna vojna operacija završiti uspješno. Ako bude potrebno, pružit ćemo snažan otpor trupama NATO-a, u što uopće ne sumnjam, poručio je. Iskoristio je priliku i na Telegramu čestitao rođendan generalu Surovikinu, koji je 11. listopada napunio 56 godina.

Ramzan Kadirov dosad u nekoliko navrata je kritizirao poteze ruskog ministarstva obrane zbog neuspjeha na bojištu u Ukrajini.


Ukrajinci: U tijeku raketni napadi na Nikopol

Ukrajinski mediji javljaju o raketnim napadima na Nikopol u regiji Dnipropetrovsk. Dijele se snimke na društvenim mrežama koje svjedoče o napadu, kako tvrde mediji, zapaljivim streljivom.


Institut za proučavanje rata: Rusi prebacuju oružje iz Bjelorusije na jug i istok Ukrajine

Američki think tank, Institut za proučavanje rata iznio je procjenu da će Rusija vrlo vjerojatno premjestiti streljivo i drugi materijal iz bjeloruskih skladišta.

Podaci iz otvorenih izvora u suglasju su s ukrajinskim vojnim izvješćima da Rusija ukrcava vlakove oružjem, opremom, streljivom i drugim materijalima iz Bjelorusije kako bi ih premijestila u područje borbenih djelovanja na jugu i istoku, poručuje ISW.

Stručnjaci procjenjuju da je takva aktivnost nespojiva s pripremanjem uvjeta za "veliki ruski ili bjeloruski kopneni napad" protiv Ukrajine iz Bjelorusije.


Zelenski traži više oružja od Zapada: U raketnim napadima oštećeno je više od 10 gradova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da očekuje pozitivan odgovor zapadnih saveznika u Bruxellesu u srijedu na njegove zahtjeve da se Ukrajini hitno poveća vojna pomoć jer su ukrajinski gradovi suočeni s više ruskih raketnih napada.

image

Ukrajinska artiljerija u regiji Doneck

Anatolii Stepanov/Afp

Koalicija od pedesetak zemalja predvođena SAD-om, poznata kao Obrambena kontaktna skupina za Ukrajinu, sastat će se u srijedu u Bruxellesu na marginama sastanka ministara obrane NATO-a.

"Očekujem od naših partnera napredak po pitanju protuzračne i proturaketne obrane i dogovore o novim isporukama različitog oružja i streljiva koje nam je od vitalnog značaja", rekao je Zelenskij u utorak u večernjem obraćanju.

Ukrajinska vojska objavila je u utorak navečer da su ruski raketni napadi oštetili više od 10 gradova, uključujući Lavov, Bakhmut, Avdiivku i Zaporižju.

"U posljednja 24 sata okupatori su ponovno pribjegli masovnim raketnim napadima - više od 30 krstarećih projektila, sedam zračnih napada i 25 slučajeva granatiranja", objavile su ukrajinske oružane snage. Opširnije pročitajte OVDJE.


Biden: Putin je krivo procijenio rat u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak u intervjuu CNN-u da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpuno krivo procijenio svoj rat koji vodi protiv Ukrajine.

"Mislim da je (Putin) racionalan glumac koji je poprilično krivo procijenio", rekao je Biden u intervjuu CNN-u u utorak.

Američki predsjednik rekao je da, iako vjeruje da Putin djeluje racionalno, njegovi ciljevi u Ukrajini "nisu bili racionalni".

"Ako poslušate govor koji je održao nakon donošenja odluke (o invaziji na Ukrajinu), govorio je o cijeloj ideji - trebao je biti vođa Rusije koja je ujedinila sve govornike ruskog jezika", rekao je Biden.

Istaknuo je da čak i Putinove muklearne prijetnje imaju "destabilizirajući učinak" i upozorio na "potencijalne pogreške u prosudbi" koje bi mogle uslijediti. Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56