IZNENAĐENJE?

Opća skupština UN-a traži prekid vatre u Gazi, Amerikanci protiv, evo kako je ovaj put glasala Hrvatska

Sjedinjene Američke Države i ovaj put glasovale su protiv nacrta rezolucije, zajedno s Izraelom i još osam drugih zemalja

Rezultati glasovanja na Općoj skupštini UN-a

 X

Ujedinjeni narodi u utorak su zatražili trenutačan humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa. Više od tri četvrtine Opće skupštine, koja se sastoji od 193 člana, podržalo je taj potez, na koji su Sjedinjene Američke Države prošloga tjedna stavile veto u Vijeću sigurnosti. No Washington nema pravo veta u Generalnoj skupštini.

I ovaj put glasovali su protiv nacrta rezolucije, zajedno s Izraelom i još osam drugih zemalja. Tekst je dobio 153 glasa "za", a 23 zemlje bile su suzdržane.

No Hrvatska je glasovala za.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

- Postoje aspekti rezolucije koje SAD podržava, tu mislim na rješavanje strašne humanitarne krize u Gazi, zaštitu civila i oslobađanje talaca. Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi privremen u najboljem slučaju, a opasan u najgorem - opasan za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, ali opasan i za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, slobodnu od Hamasa - izjavila je Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD-a pri UN-u.

Prije glasovanja u UN-u, američki predsjednik Joe Biden rekao je da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnog bombardiranja".

SAD i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi to koristilo samo Hamasu. Washington umjesto toga podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje su palestinski militanti oteli 7. listopada.

- Prekid vatre znači samo jednu stvar - osiguranje opstanka Hamasa, osiguranje opstanka genocidnih terorista posvećenih uništenju Izraela i Židova. Glasovanjem za ovu rezoluciju podupirete opstanak terora i stalnu patnju ljudi u Gazi - rekao je uoči glasovanja izraelski veleposlanik pri UN-u, Gilad Erdan.

U listopadu je Opća skupština pozvala na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava" u rezoluciji usvojenoj sa 121 glasom za, 14 protiv (uključujući SAD i Hrvatsku) i 44 suzdržana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:25