IZLAZNOST 50 POSTO

OPĆI IZBORI U BiH Čović pobjednik u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva

Za sudjelovanje na izborima prijavljeno je čak 50 političkih stranka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata
 Danijel Soldo / CROPIX

>>> NOVO 23:35 Dragan Čović je proglasio pobjedu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je kazao da su HDZ i HNS u općinama i kantonima gdje većinom žive Hrvati osvajali 60, 65, 75 pa i do 90 posto glasova.

23:32 Bakir Izetbegović (SDA) je proglasio pobjedu za bošnjačkog člana predsjednika. Na osnovu prebrojanih 75 posto glasova, prema informacijam kojima SDA raspolaže, Izetbegović je osvojio 225.000 glasova, odnosno 55.000 glasova više od sljedećeg kandidata.

23:10 Među ključnim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te za predsjednika Republike Srpske vodi se "mrtva utrka" a prebrojavanje glasova ukazuje kako će o pobjednicima odlučiti tek mali broj glasova, proistječe iz procjena što su ih u nedjelju navečer objavile političke stranke koje su istaknule kandidate za ove pozicije.

"O pobjednicima će odlučiti foto-finiš", izjavio je u nedjelju navečer u Banjoj Luci predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić čija stranka čini dio koalicije koja se bori za smjenu s vlasti Milorada Dodika.

Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je predsjednik Mladen Ivanić ujedno kandidat za člana Predsjedništva BiH objavila je tijekom večeri kako on vodi sa 116 tisuća glasova u odnosu na kandidatkinju Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željku Cvijanović koja je prema glasovima prebrojanim do 22 sata dobila potporu 104 tisuće birača.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je pak nešto prije 23 sata iznio podatak po kojemu je na temelju uzroka od 58 posto prebrojanih glasova Cvijanović u vodstvu s 54,5 posto osvojenih glasova dok je Ivanić dobio 46,5 posto.

Tijesna razlika od tek nekoliko postotnih bodova vodi se, prema stranačkim informacijama, i između Dodika i Ognjena Tadića, kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) za predsjednika RS.

Ranije je izborni stožer HDZ BiH objavio da je Dragan Čović, njihov kandidat za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, dobio potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji.

Dodano je da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi u utrci za novi mandat bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio je u nedjelju navečer glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić, iako je istodobno upozorio kako je riječ o razmjerno malom uzorku prebrojanih glasova.

SDA se prva oglasila o preliminarnim izbornim rezultatima a Socijaldemokratska partija BiH je istodobno iznijela niz prigovora na proces glasovanja.

22:30 Šef Izbornog štaba HDZ-a BiH Nevenko Herceg izjavio je da je Dragan Čović apsolutni pobjednik u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. - Mi večeras ovdje slavimo - rekao je Herceg. Još uvijek se očekuje dolazak lidera HDZ-a BiH u Mostaru

21:42 Izlaznost birača na općim izborima u Bosni i Hercegovini održanim u nedjelju blizu je onoj od prije četiri godine, kazao je u Sarajevu oko 21 sat predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić.

Na redovitoj konferenciji za novinare mogao je potvrditi kako je do tog vremena potvrđeno da je na glasačkim mjestima u zemlji svoje biračko pravo iskoristilo 50,10 posto upisanih birača no riječ je o podacima koji ne obuhvaćaju tri velike općine kao i glasove birača u inozemstvu.

"Mislim da će ovogodišnji odaziv u konačnici biti veći od onog prije četiri godine", kazao je Mikić podsjećajući kako je 2010. godine odaziv bio nešto iznad 56 posto.

Odaziv u Republici Srpskoj bio je oko 53 posto u Federaciji BiH oko 48 posto.

21:15 Pročelnik izbornog stožera HDZ BiH, Nevenko Herceg, izjavio je da kandidat za Hrvatskog člana predsjedništva, Dragan Čović uvjerljivo vodi u svim većinskim hrvatskim područjima. To vodstvo, kako je kazao Herceg, je negdje dvotrećinsko, a negdje preko 80 posto, kao što je to slučaj u Širokom Brijegu.

Dragan Čović pobijedio je u Prozoru Rami, koja se na neki način u bh. javnosti smatra utvrdom HDZ-a 1990. - Večeras ćemo slaviti ukoliko ne bude izbornog inžinjeringa, kao što je to bilo u prethodna dva izborna procesa - kazao je Herceg.

19:10 U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj je nešto manje od 3,3 milijuna registriranih glasača tijekom dana odlučivalo o novom sastavu vlasti koja će tu zemlju voditi u naredne četiri godine.

Glasovanje je produženo samo na manjem broju biračkih mjesta čije je otvaranje jutros kasnilo iz tehničkih razloga.

Na svim biračkim mjestima koja su zatvorena odmah nakon toga općinska su izborna povjerenstva počela prebrojavati glasačke listiće.

Podaci o izlaznosti birača što ih je tijekom glasovanja objavljivalo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ukazali su kako je ona bila na razini od prije četiri godine odnosno slična odazivu u posljednja tri izborna ciklusa koji se kretao između 55 i 56 posto.

Do 15 sati na birališta je izašlo 36,6 posto birača.

Konačne podatke o izlaznosti na ovogodišnjim izborima SIP će objaviti iza 21 sat, dok bi iza ponoći trebali biti poznati preliminarni rezultati glasovanja za članove Predsjedništva BiH.

Izbori u BiH su prema dostupnim procjenama brojnih promatrača protekli u redu i bez izgreda koji bi doveli u pitanje njihovu regularnost.

Bilo je manjih poteškoća s biračkim popisima i biračima koji su željeli glasovati a istekli su im identifikacijski dokumenti.

17:30 Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, do 15 sati ukupno je glasalo 1.181.278 birača, što je 36,6 posto, odnosno za 1,5 posto više nego 2010. U Federaciji je ukupno glasalo 692.326 birača(34,31% birača). U RS je ukupno glasalo 488.952 birača, odnosno 40,43 posto.

Najveća izlaznost zabilježena je na Palama (FBiH) - 65,85 posto, Banovićima – 62.98 posto, u Kalinoviku - 60,75 posto, u Gacku - 58.96 posto, a najmanja u Dobretićima - 16, 47 posto, Sanskom Mostu – 23,23 posto, Usori - 23, 26 posto, Velikoj Kladuši – 24,23 posto

12:48 Opći izbori u BiH protječu bez poteškoća, a promatrači su zabilježili tek manje nepravilnosti koje ne utječu na regularnost glasovanja na koje je do 11 sati izašlo 14 posto birača, objavili su u nedjelju Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i koalicija nevladinih organizacija "Pod lupom".

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je bilo manjih kašnjenja u otvaranju nekih biračkih mjesta, no do 10 sati otvoreno ih je svih 5401 i glasovanje se odvija bez poteškoća.

"Kašnjenja su prouzročili tehnički razlozi", kazao je Mikić pojašnjavajući kako je uglavnom riječ o kašnjenjima članova biračkih odbora, pripremama biračkih mjesta ili dodatnim prebrojavanjima glasačkih listića.

Prema podacima SIP-a, nema sigurnosnih smetnji u provedbi izbora i policija je izvjestila o manjim izgredima samo na dva glasačka mjesta.

Za sudjelovanje na izborima registrirano je nešto manje od 3,3 milijuna birača, a do 11 sati odaziv je bio 14,22 posto od čega u FBiH 13 posto, a u Republici Srpskoj 16,2 posto.

"U usporedbi s izborima 2010. godine došlo je do malog povećanja odaziva", kazao je Mikić.

Direktor koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović rekao je novinarima u Sarajevu da su tehničke pripreme za izbore provedene kvalitetno, uključujući i provjere glasačkih kutija prije otvaranja biračkkih mjesta.

"Izborni je dan na većini biračkih mjesta započeo i provodi se sukladno izbornom zakonu i propisima", kazao je Jovanović, čelnik organizacije koja je rasporedila oko tri tisuće promatrača.

Nepravilnosti se odnose uglavnom na agitiranje predstavnika političkih stranaka na biračkim mjestima što je zakonom zabranjeno.

Vehid Šehić, nekadašnji član SIP-a i sadašnji stručnjak koalicije "Pod lupom", rekao je kako će se do kraja voditi računa o svakom izbrojanom glasu, jer i male prednosti mogu biti ključne za formiranje budućih koalicija.

"Ovi izbori moraju biti slobodni i to je odgovornot članova biračkih odbora", istaknuo je Šehić.

------------------------

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini počelo je u nedjelju ujutro glasovanje na općim izborima na kojima nešto manje od 3,3 milijuna registriranih birača odlučuje o novom sastavu vlasti što će voditi zemlju u iduće četiri godine.

Na općim izborima bira se tročlano Predsjedništvo BiH i 42 zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Bira se i 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Građani odlučuju i o 289 zastupnika u skupštinama deset županija u Federaciji BiH, kao i o predsjedniku i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Za sudjelovanje na izborima prijavljeno je čak 50 političkih stranka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata, a na listama je ukupno 7748 imena.

Kako je uoči otvaranja birališta obijavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), izbore će nadzirati više od 50 tisuća promatrača, pri čemu je najviše onih koji zastupaju političke stranke i nešto manje od 300 promatrača OESS-a.

Prve službene rezultate izbora, one za državno predsjedništvo SIP će objaviti u ponoć, a rezultati glasovanja za ostala tijela vlasti očekuju se u ponedjeljak.

Rok za objavu potpunih i službenih rezultata je 11. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 07:28