IZBORI .

Opći izbori u Srbiji raspisani za 26. travnja

Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspisao je u srijedu parlamentarne izbore za 26. travnja, dvanaeste od uspostave višepartijskog sustava u Srbiji 1990., a odluke o lokalnim i pokrajinskim izborima ranije su potpisali i predsjednici skupština Srbije i AP Vojvodine, Maja Gojković i Ištvan Pastor.

Vučić je svim sudionicima izbora poželio uspješnu, "borbenu, ali mirnu i demokratsku kampanju", poštivanje političkih protivnika kako bi birači mogli donijeti "najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba pridonijeti boljoj budućnosti zemlje".

"Izbori su važan čin za našu zemlju, zato što se ljudi opredjeljuju za život kakav žele živjeti. Želim dobru, pravu demokratsku utakmicu svim sudionicima", istaknuo je Vučić .

On je prethodno, na konferenciji za novinare, rekao da će kampanja trajati duže nego ranije, više od 50 dana i da će to biti dovoljno da svi sudionici predstave svoje programe.

Prema Zakonu o izboru narodnih zastupnika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Srbijanska vlada, koju je, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora 24. travnja 2016., predvodio Aleksandar Vučić, izabrana je u lipnju te godine, ali je Vučić 2017. izabran za predsjednika Republike pa je podnio ostavku na dužnost premijera.

Sadašnja srbijanska vlada, na čelu sa Anom Brnabić, izabrana je 29. lipnja 2017.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas izbore za vijećnike skupština gradova i općina u Srbiji, izuzev lokalnih uprava u kojima su u razdoblju od 2017. do 2019. održani izvanredni izbori.

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je 3. ožujka izbore za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine, takođe za nedelju, 26.travnja 2020.

Izbori su raspisani i za 17 općina Grada Beograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:27