‘GEOPOLITIČKA KRETANJA‘

OPEC očekuje slabiji rast potražnje za naftom u 2023., no razloga za optimizam - ima

Kartel je potvrdio da ove godine očekuje rast svjetskog gospodarstva za 3,5 posto

Ilustracija

 Justin Sullivan/Afp

Svjetska potražnja za naftom usporit će u 2023. godini, procijenila je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), predviđajući ipak da će svjetsko gospodarstvo poduprijeti "poboljšana geopolitička kretanja" i da će Kina suzbiti novi val covida 19.

Potražnja za naftom porast će iduće godine za 2,7 milijuna barela dnevno, izračunali su u OPEC-u. U ovoj godini trebala bi porasti za 3,36 milijuna dnevno.

Potrošnja nafte oporavila se nakon pada u 2020., prvoj godini pandemije, i ove bi godine trebala premašiti razine iz pretpandemijske 2019., unatoč ratu u Ukrajini, skoku cijena, inflaciji i strogim kineskim mjerama suzbijanja koronavirusa.

„Očekuje se da će potrošnju nafte u 2023. potaknuti zdravi rast svjetskog gospodarstva uslijed poboljšanja geopolitičkih kretanja i očekivana poboljšanja u obuzdavanju koronavirusa u Kini", stoji u izvješću OPEC-a

OPEC naglašava da njegove prognoze za 2023. polaze od pretpostavke da rat u Ukrajini neće eskalirati i da rizici poput inflacije neće uzeti veliki danak na globalnom gospodarskom rastu.

Prognoza je optimističnija od one Međunarodne agencije za energiju (IEA), ali i od prvih procjena OPEC-ovih delegata koji su predviđali znatnije posustajanje potražnje u idućoj godini, napominje Reuters.

Kartel je potvrdio da ove godine očekuje rast svjetskog gospodarstva za 3,5 posto. U 2023. aktivnost bi po njima trebala neznatno usporiti, na 3,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49