KLJUČNIH 10 DANA

Operacija ‘London Bridge‘: Procurili detalji plana britanskih vlasti u slučaju smrti kraljice Elizabete

Operacija vezana uz njezinu smrt i pogreb naziva se Operacija Londonski most, a Charles kad postane kralj može promijeniti ime
Kraljica Elizabeta II 
 Jane Barlow/AFP

U trenutku kad umre britanska kraljica Elizabeta II, bit će pokrenut pažljivo pripremljen plan kodnog imena 'Operacija London Bridge' koji u nekom obliku postoji još od 1960-ih godina, piše Independent.

Iako su obrisi plana poznati već neko vrijeme, novi izvještaj otkriva detalje protokola koji će se odvijati u satima i danima nakon kraljičine smrti.

Kraljici je 95 godina i trenutno je dobrog zdravlja. Međutim, detalji o tome kako postupiti u trenutku njezine smrti, pogotovo kad je riječ o obavještavanju ključnih političkih figura i javnosti, moraju biti pažljivo isplanirani unaprijed.

U nizu dokumenata koje je na uvid dobio portal Politico, iscrtan je detaljan plan o tome kako će se vijest o kraljičinoj smrti prenijeti dalje te kako brzo će princ Charles preuzeti prijestolje.

Plan sadrži sve detalje o tome što će se događati deset dana nakon kraljičine smrti, uključujući i kretanje kovčega, kako će se premijer obratiti javnosti i kako će princ Charles provesti prve dane nakon što postane kralj.

Evo što se zasad zna.

Kako će ljudi saznati da je kraljica umrla?

Prema Politicu, sam dan kraljičine smrti bit će označen kao Dan-D, a svi dani nakon toga D+1, D+2, D+3 i tako dalje.

Nekoliko sati nakon smrti kraljice, uslijedit će pozivi kojim će o događaju biti obaviješteni premijer, tajnik kabineta te nekoliko ministara i vladinih dužnosnika. Premijeru će vijest prenijeti kraljičin osobni tajnik, kao i Ured tajnog vijeća.

Tajnici tog vijeća primit će svojevrsni scenarij po kojemu će obavještavati ostale ministre u vladi i u kojemu će pisati: 'Upravo smo primili vijest o smrti Njezinog veličanstva kraljice'. Ministrima će se također naložiti potpuna diskrecija.

Tajnik kabineta potom će poslati e-mail svim višim javnim djelatnicima u kojem će stajati: 'Dragi kolege, s velikom tugom vas obavještavam o smrti Njezinog veličanstva kraljice.'

Nakon toga, sve će zastave u Whitehallu, području u Londonu gdje su smještene najvažnije zgrade britanske vlade, biti spuštene na pola koplja.

Što se javnosti tiče, ona će biti obaviještena službenim priopćenjem Kraljevskog dvora, naznačeno je u dokumentu.

Piloti će o kraljičinoj smrti obavijestiti sve putnike, ako vijest stigne tijekom leta.

Kako će biti informirani mediji?

Povijesno gledano, BBC bi uvijek prije ostalih medija doznao o smrti nekog člana kraljevske obitelji.

Međutim, danas je uobičajeno da se takva vijest proslijedi svima istovremeno preko medijskih agencija poput Press Association, odnosno Udruženja novinara.

Neki mediji unaprijed uvježbavaju objavu kraljičine smrti kako bi bili spremni kad se to doista i dogodi.

I osmrtnice će biti pripremljene unaprijed, kao i brojni filmovi i dokumentarci.

Ako kraljičina smrt bude očekivana - primjerice ako joj dulje vrijeme ne bude dobro - vijest će prvo biti objavljena na prvom programu BBC-ja, a svi kanali BBC-ja prekinut će svoje emitiranje i prenosit će prvi program. I drugi neovisni kanali možda će učiniti isto.

Također, od velike je važnosti kako će televizijske kuće objaviti vijest, a javnost će se baviti i nasitnijim detaljima poput odjeće TV voditelja koji je vijest objavio.

U travnju je BBC zaprimio 109.741 pritužbu zbog načina na koji je pokrivena smrt vojvode od Edinburgha koji je umro u dobi od 99 godina i što je postao najkritiziraniji TV događaj u povijesti te TV kuće.

Naime, BBC je program u potpunosti posvetio smrti princa Philipa pa nije emitirao ni seriju Eastenders, ni finale MasterChefa što su im brojni gledatelji zamjerili.

'Razumijemo da neki gledatelji nisu bili sretni zbog količine emitiranog sadržaja i utjecaja koji je to imalo na ostatak programa. No takve izmjene programa radimo uzimajući u obzir da je BBC glavna nacionalna TV postaja i da se radi o događajima od nacionalne važnosti', poručili su tada iz BBC-ja.

To nije bilo prvi put da su BBC kritizirali zbog pokrivanja smrti nekoga iz kraljevske obitelji. 2002. godine voditelj Peter Sissons bio je suočen s vrlo oštrim kritikama jer je tijekom objave smrti Kraljice Majke nosio crvenu kravatu, dok bi po mišljenju javnosti, crna kravata bila primjerenija.

Kako će vlada reagirati?

Odmah po objavi smrti, sastat će se parlament Velike Britanije kao i oni Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Potom će izjavu dati premijer, dok ostali članovi vlade neće u tom prvom trenutku smjeti nastupati u javnosti.

Nakon toga će ih na audijenciju primiti novi vladar, kralj Charles (u slučaju da ne umre prije kraljice).

Članovi parlamenta odavat će počast kraljici u Donjem domu parlamenta dan nakon smrti, a parlament će prestati s radom na deset dana.

Na koje će još načine biti obilježen dan smrti?

Na Dan-D bit će održana nacionalna minuta šutnja. Ministarstvo obrane organizirat će odavanje počasti pred svim zgradama s naoružanim stražarima.

Kasnije istoga dana, navodi Politico, održat će se 'spontana' misa zadušnica u katedrali Svetog Pavla u Londonu na kojoj će prisustvovati premijer i nekoliko ministara.

Kad će princ Charles preuzeti prijestolje?

Prema Politicu, dan nakon kraljičine smrti, odnosno na Dan D+1, u palači St James će se sastati Pristupno vijeće koje će Charlesa proglasiti novim vladarom.

Tome će svjedočiti stotine ljudi, uključujući i premijera te neke ministre, koji će biti zamoljeni da nose crne frakove i crne kravate.

U 15:30, kako stoji u dokumentima, premijer i njegovi ministri doći će Charlesu na audijenciju.

Na Dan D+3, u Westminster Hallu primit će izraze sućuti.

Charles će tada krenuti na turneju Ujedinjenim kraljevstvom, a prvo odredište bit će parlament Škotske. Potom će, idućeg dana, posjetiti Sjevernu Irsku gdje će primiti izraze sućuti u dvorcu Hillsborough.

Nakon toga, otići će u Wales i prisustvovati svetoj misi u katedrali Liandaff u Cardiffu.

Što će se događati s kraljičinim lijesom?

To ovisi o tome gdje će kraljica umrijeti. Ako umre u svojoj rezidenciji u Norfolku u Sandringhamu, njezino će tijelo kraljevskim vlakom biti prevezeno na stanicu St. Pancras u Londonu, odakle će ga odnijeti u Buckinghamsku palaču.

Ako umre u dvorcu Balmoral u Škotskoj, njezino će tijelo vlakom prevesti u London u sklopu operacije poznate kao 'Jednorog'.

Ako to neće biti moguće, tijelo će biti prevezeno avionom.

U oba scenarija, lijes će dočekati premijer i visoki ministri.

Na Dan D+4 održat će se proba povorke lijesa od Buckinghamske palače do Westminsterske palače.

Stvarna povorka održat će se na Dan D+5, a nakon nje slijedi služba u Westminster Hallu.

Kraljica će nakon toga ležati tri dana na odru u Westminsterskoj palači, što se naziva Operacija Pero.

Kada će se održati sprovod?

Kraljevska obitelj objavit će planove za sprovod, koji će se najvjerojatnije održati 10 dana nakon kraljičine smrti.

Sprovod će se održati u Westminsterskoj opatiji, a toga dana točno u podne bit će održana nacionalna dvominutna šutnja.

Pogrebne povorke će se održati u Londonu i Windsoru, a sveta misa zadušnica će se održati u kapeli St George.

Kraljica će biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI u Windsoru.

Kako će se vijest odraziti na društvene mreže?

Prema Politicu, sve vladine stranice društvenih medija objavit će crni banner nakon kraljičine smrti i promijeniti svoje slike profila u grb te određene institucije.

Sav sadržaj koji se ne smatra hitnim, neće biti objavljen. Osim toga, retweetovi će biti zabranjeni ako ih ne odobri šef komunikacija središnje vlade.

Web stranica kraljevske obitelji također će se ažurirati crnom stranicom s kratkom izjavom koja potvrđuje kraljičinu smrt. Slično tome, vladina web stranica imat će crni banner na vrhu.

Kako će kraljičina smrt utjecati na poslovanje?

Na dan samog pogreba bit će zatvorena Londonska burza, kao i većina britanskih banaka.

Dan sprovoda i kasnije krunidba također će postati državni praznici.

Neki strahuju da će takve mjere britansko gospodarstvo koštati milijarde funti, međutim teško je unaprijed znati kakve će biti financijske posljedice takvog događaja.

Koji su kodni nazivi za ostale članove kraljevske obitelji?

Dok je kraljica poznata kao 'London Bridge', drugi članovi kraljevske obitelji također imaju šifrirana imena koja se koriste za pripremu planova u slučaju njihove smrti.

Šifrirana imena za slučajeve smrti članova kraljevske obitelji u početku su uvedena kako bi se spriječilo da vijest o smrti člana kraljevske obitelji procuri prije službene objave. Korištenje kodnih imena sprječava operatore centrale Buckinghamske palače da saznaju vijesti prije nego što su objavljene.

Međutim, većina kraljevskih pogrebnih planova postoji već tako dugo da su kodna imena postala općepoznata.

Aranžmani za pogreb Kraljice Majke - kodnog imena Tay Bridge - bili su stari 22 godine kad je ona umrla u 101. godini.

Smrt princa Philipa nazivana je 'operacijom Četvrti most'.

Kodno ime princa Charlesa je Menai Bridge.

Iako ne postoje službena kodna imena za slučajeve smrti drugih članova kraljevske obitelji, objavljeno je da su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea poznati kao 'Danny Collins' i 'Daphne Clark'. Inicijali DC predstavljaju njihove titule vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

Iako tehnički više nisu članovi kraljevske obitelji, Sussexovi su navodno bili poznati pod kodnim imenima 'David Stevens' i 'Davina Scott'.

Hoće li se ostalim članovima kraljevske obitelji promijeniti titule?

Osim što će princ Charles postati kralj Charles, i drugi članovi kraljevske obitelji mogu odlučiti promijeniti imena u slučaju kraljičine smrti.

Primjerice, vojvotkinja od Cornwalla postat će kraljica Camilla.

Također je vjerojatno da će vojvoda od Cambridgea tada postati princ od Walesa.

Osim toga, princ Charles će imati mogućnost da promijeni svoje ime po dolasku na prijestolje, jer članovi kraljevske obitelji mogu izabrati bilo koje od svojih nekoliko imena. To znači da bi mogao biti poznat kao kralj Arthur, Philip ili George.

(Priredila: Silvija Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:20