PANDEMIJA

OPET DRASTIČNO PORASTAO BROJ SMRTNIH SLUČAJEVA U ITALIJI, ALI NIJE SVE CRNO U protekla 24 sata preminule čak 743 osobe, broj novozaraženih u padu

 
Bolnica blizu Rima
 Alberto PIZZOLI / AFP

Još jedan crni dan u Italiji. U jednom danu umrle su 743 osobe, a do sada ukupno od koronavirusa 6820. Broj novozaraženih je 5.249, koji se pridodaju ukupnom broju zaraženih kojih je do sada zabilježeno 69.176.

Iako se osjeti blagi pad u broju novozaraženih, broj preminulih u posljednja 24 sata je i dalje bio kritičan.

U Palači Chigi na današnjem Vijeću ministara raspravljalo se o novim hitnim mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa. Na snagu stupa mjera koja predviđa kazne od 500 do 4000 eura za one koji se ne budu držali pravila karantene.

Određene regije moći će prihvatiti ili ukinuti mjere karantene na njihovom teritoriju ovisno o kretanjima zaraze. No u roku od 24 sata o tome će morati obavijestiti vladu premijera Giuseppea Contea. Novi prijedlog zakona nastojat će olakšati odnos lokalnih zajednica i vlasti u upravljanju mjerama zabrane, ali dati će i veću moć lokalnim vlastima da uvedu još restriktivnije mjere po potrebi.

Također, zakon predviđa da se zabrane poput obustave poslovanja trgovina koje nisu nužne (osim prehrane i ljekarni), zatvaranja škola, barova, restorana, nakon isteka mogu automatski produljiti i na dodatnih 30 dana.

Restrikcije bi se tako mogle produljivati i biti na snazi prema nacrtu zakona čak do 31. srpnja što znači da Italija predviđa unaprijed da se neće izvući iz krize koronavirusa još najmanje 3 mjeseca.

Jučer je policija pregledala 228.550 ljudi, a prijavljeno je 9.949 prekršitelja zabrane. Od kada su mjere kontrole 11. ožujka stupile na snagu sveukupno je bilo 102.316 prekršitelja mjera karantene, a policija je iskontrolirala preko 2 milijuna ljudi.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji talijanskog stožera civilne zaštite, predsjednik Nadzornog vijeća Franco Locatelli opovrgnuo je mogućnost trajanja restriktivnih mjera do kraja srpnja.

''Pojavile su se vijesti u nekim novinama koje sugeriraju mogućnost produžetka mjera do srpnja. Apsolutno ne. Trajanje trenutnih mjera je do 3. travnja. Sljedećih dana će se donijeti odgovarajuće odluke o produženu ili smanjenju'' – rekao je Locatelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:31