KAOS

Opet državni udar u Maliju: Vojska uhitila predsjednika i premijera, odvela ih u logor

Šefovi prijelazne izvršne vlasti odvedeni su u Kati, središte vojnog aparata zemlje, potvrdio je jedan vladin dužnosnik
Moctar Ouane
 Raveendran/AFP

Vojnici Malija, nezadovoljni novom vladom koju je najavila prijelazna vlast, prisilno su odveli predsjednika i premijera u ponedjeljak u vojni logor Kati, nekoliko kilometara od Bamaka, tijekom udara koji je potresao zemlju utonulu u duboku krizu.

"Predsjednik i premijer su ovdje u Katiju zbog pitanja koja se na njih odnose", rekao je jedan visoki vojni dužnosnik, prenosi agencija France presse. Jedan neimenovani vladin dužnosnik je potvrdio da su šefovi prijelazne izvršne vlasti, predsjednik Bah Ndaw i premijer Moctar Ouane odvedeni u Kati, središte vojnog aparata zemlje.

Tamo su izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keïtu prisilno odveli 18. kolovoza 2020. pukovnici pučisti kako bi objavili njegovu ostavku. Čini se da su isti pukovnici devet mjeseci kasnije ponovo u akciji.

Njihove namjere nisu poznate. Godine 2012. premijer Modibo Diarra, kojeg su uhitili pučisti, bio je prisiljen na ostavku.

Nešto ranije je prijelazni premijer rekao da su ga vojnici u ponedjeljak prisilno odveli predsjedniku Bah Ndawu.

"Potvrđujem: Goitini ljudi su došli po mene i doveli me predsjedniku koji živi nedaleko moje rezidencije", rekao je Moctar Ouane u kratkom telefonskom razgovoru za agenciju France aludirajući na pukovnika Assimija Goitu, sadašnjeg prijelaznog potpredsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:25