ŠTO SE DOGAĐA

Opet kruže priče da je Kim u komi i da vlast preuzima njegova sestra: Evo što kažu insajderi

Glasine da je Kim u vegetativnom stanju nakon neuspjele operacije srca počele su kružiti u travnju
Kim Jong-un na sastanku Radničke partije Sjeverne Koreje krajem srpnja 2020. godine
 STR/KCNA VIA KNS/AFP

Chang Song-min, bivši pomoćnik pokojnog južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga, tvrdi da je vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un već mjesecima u komi te da su njegova nedavna javna pojavljivanja lažirana, prenosi New York Post.

Glasine da je Kim u vegetativnom stanju nakon neuspjele operacije srca počele su kružiti u travnju, a Chang tvrdi da je vrhovni vođa u komu pao prije više mjeseci te da su njegova pojavljivanja u javnosti zapravo ranije napravljene snimke.

- Procjenjujem da je u komi, ali da njegov život nije završio, rekao je Chang južnokorejskim medijima te dodao da bi Kimova mlađa sestra Kim Yo-jong trebala pomoći voditi zemlju. - Još uvijek nije uspostavljena struktura nasljeđivanja pa je Kim (Yo-jong) gurnuta naprijed jer vakuum nije održiv na duge staze.

Novinska agencija Yonhap izvještava da je glavna obavještajna agencija Južne Koreje tijekom sastanka s predstavnicima zakonodavne vlasti rekla da je došlo do prenošenja dijela moći kako bi se "smanjio Kimov stres" te kako bi se "izbjegla odgovornost u slučaju neuspješne politike".

Prošlog su se četvrtka pojavile fotografije na kojima se moglo vidjeti kako Kim prisustvuje sastanku vlade, međutim novinska agencija Reuters nije mogla utvrditi autentičnost fotografija. Južnokorejski portal The Daily NK, specijaliziran za vijesti iz Sjeverne Koreje, piše da su im njihovi izvori u Pjongjangu rekli da Kimova sestra svoju poziciju u režimu planira osigurati tako što će napadati Južnu Koreju.

- Kako ne može vladati zemljom preko vojske kao njezin brat, svoj utjecaj, poput oca Kim Jong-ila, širi preko ministarstva propagande i agitacije, rekao je izvor iz Sjeverne Koreje.

NK News, vjerojatno najugledniji portal posvećen Sjevernoj Koreji s najboljim insajderskim informacijama iz zatvorene države, piše pak da se delegiranje nekih poslova Kim Yo-jong ne treba tumačiti kao nešto posve novo, a ni kao znak da Kim gubi moć ili da mu se zdravlje pogoršava. Nezavisni stručnjak za sjevernokorejsku politiku Martin Weiser rekao je da sve te navodne rošade u koje je uključena Kimova sestra nisu ništa promijenile u smislu odlučivanja te da je Kimova i dalje zadnja. Istraživač Sang-sin Lee kaže da Kim pokušava balansirati između stranke, vlade i vojske, tri stupa sjevernokorejskog političkog sustava.

Što se tiče tvrdnji da je Kim u komi te da se zato na njegovu sestru prebacio dio ovlasti, one su rezultat glasina koje su se prvi put pojavile na proljeće, a koje je na Facebooku pokrenuo već spomenuti Chang Song-min, pozivajući se na "izvor u Kini". Kim se u javnosti pojavio nekoliko tjedana nakon što su glasine o njegovoj hospitalizaciji prvi puta objavljene. Istina, rjeđe se pojavljivao u javnosti od proljeća naovamo, međutim u srpnju su postale učestalije.

Chang sada tvrdi da su fotografije Kima koje su nastale u međuvremenu lažne. NK News piše da je Kim od sredine travnja do danas fotografiran 16 puta i to na 16 različitih događaja. Najrecentnije fotografije nastale su u kolovozu kada je izašao u inspekciju štete od poplava. Fotografije s tog događaja objavili su državni mediji pa je teško utvrditi njihovu autentičnost. Državni mediji često znaju dorađivati Kimove fotografije.

Pojavila se i teorija da je Kim koristio dublera, međutim analize fotografija pokazale su da se dubler i Kim praktički uopće ne razlikuju, što bi značilo da je dubler morao biti savršen. Niti Kimova sestra nije bila prisutna na svim događajima na kojima je nazočio njezin brat, međutim NK News kaže da je moguće da je umjesto nje išao netko drugi jer je dobila nova zaduženja, ali da je izostala jer je možda bila bolesna ili na inozemnom putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:39