NOVA AFERA

Opet nevolje u njemačkoj mesnoj industriji: Policija upala u dva velika pogona za obradu mesa

Ministar rada Hubertus Heil nakon brojnih skandala u mesnoj industriji inzistira na temeljitim promjenama. No malo toga se mijenja
Mesari/ilustracija
 Frankhoermann/sven Simon

Policija je u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina izvršila pretrese u pogonima za preradu mesa zbog sumnje u ilegalno zapošljavanje radnika s istoka Europe. Na udaru racije se nalaze dvije tvrtke za posredovanje radnika za koje se sumnja da su radnicima iz istočnoeuropskih zemalja poput Ukrajine izdavali lažne dokumente kojim su ih prikazivali kao državljane istočnoeuropskih EU zemalja poput Rumunjske, piše Deutsche Welle.

U središtu istrage se nalazi deset osoba među kojima su državljani Njemačke, Poljske i Ukrajine. Racija je bila fokusirana na dva velika pogona za obradu mesa u saveznim pokrajinama Saska-Anhalt i Donja Saska.

O kojim tvrtkama se radi, nadležno državno odvjetništvo nije htjelo priopćiti.

Povod za provođenje racije je sve češća pojava lažnih osobnih dokumenata s kojima se pogranična policija u Njemačkoj učestalo susreće. Nakon toga je osnovan interventni tim koji će se baviti ovim problemom. Ovaj tim je i pokrenuo današnje racije.

Leglo širenja koronavirusa

Tijekom koronakrize u središtu pozornosti javnosti su se našli neljudski radni uvjeti u mesoprerađivačkoj industriji u Njemačkoj. Zbog velikih propusta u nepridržavanju higijenskih uvjeta u pogonu najvećeg njemačkog prerađivača mesa, tvrtke Tönnies, zbog čega je prije nekoliko mjeseci u pogonima došlo do naglog izbijanja zaraze, protiv vlasnika ove kompanije se vodi istraga.

Njemačka mesoprerađivačka industrija već godinama u velikom broju preko kompanija za posredovanje radnika, upošljava mesare iz istočne Europe koji primaju mnogo manju satnicu od njemačkih kolega koji obavljaju isti posao, a u pravilu su smješteni u lošim i skučenim uvjetima što je pogodovalo širenju zaraze koronavirusom.

Niz skandala je bio povod da njemačka vlada pokrene reforme postojećih zakona o zapošljavanju radnika preko tvrtki za posredovanje radne snage. Zakon bi ubuduće mesnoj industriji branio upošljavanje radnika preko vanjskih tvrtki. Isto tako bi trebali biti poboljšani standardi pri smještaju radnika.

Mesna industrija se oštro protivi ovom zakonu koji bi na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine objašnjavajući da će to poskupjeti proizvodnju i podići cijene mesa u njemačkim samoposluživanjima, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 15:01