‘BUNA PROTIV MAFIJE‘

Opet prosvjed protiv gradske vlasti u Novome Sadu, skidali zastave i gradonačelniku vikali ‘Miloš nejaki‘

Demonstranti su u četvrtak navečer poručili gradskim vlastima ‘da ih se ne boje i da će se nastaviti boriti za svoj grad‘

prosvjednici skidaju zastavu Srbije

 Screenshot/TWITTER

Više od 2000 građana Novoga Sada prosvjedovalo je u četvrtak navečer protiv gradske vlasti koju vodi Srpska napredna stranka (SNS) čije su prostorije tijekom prosvjedne šetnje gađali kamenjem i bojom, javljaju u petak vojvođanski mediji.

Prosvjed “Buna protiv mafije” organiziran je zbog fizičkog nasilja nad demonstrantima privatnog osiguranja u vrijeme zasjedanja Skupštine grada prošloga tjedna na kojoj je, unatoč protivljenju građana, usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novoga Sada.

Demonstranti su, prenosi portal Autonomija.info, na prosvjedu u četvrtak navečer poručili gradskim vlastima "da ih se ne boje i da će se nastaviti boriti za svoj grad, a protiv onih koji ga u interesu krupnog kapitala žele dodatno uništiti".

"Policija je trebala braniti građane, a dopustila je da ih privatno osiguranje tuče", rekla je u obraćenju okupljenima supruga pretučenog Novosađanina.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i izvikivali "Miloš nejaki!", aludirajući na njegovo pogodovanje investitorima koji planiraju izgradnju takozvanog "Novoga Sada na vodi", pod uzoru na "Beograd na vodi".

Oni su poslije toga organizirali prosvjednu šetnju i uz zvuke bubnjeva i zviždaljki uzvikivali "Svi na ulice", prenose mediji.

Tijekom šetnje demonstranti su razbili jedan izlog na prostorijama SNS-a i zasuli te prostorije balonima punima različitih boja, prenijela je Autonomija.info.

Na izlogu SNS-a bile su velike fotografije predsjednika te stranke i Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novoga Sada i visokog dužnosnika SNS-a Miloša Vučevića.

Prije toga demonstranti su poskidali i odnijeli četiri zastave Srbije koje su bile izvješene na prostorijama SNS-a.

Gradonačelnik Novoga Sada je s time u vezi izjavio da to nije bio građanski skup, već da su ga organizirali politički aktivisti koji su došli napraviti incident.

Najsporniji projekt ‘Novi Sad na vodi‘

"Nije nikakav narod izašao na ulicu, izašla je skupina političkih aktivista koji se sele iz grada u grad kao putujući cirkus po potrebi, u zavisnosti gdje je neka politička tema. Tako su vidjeli priliku da naprave cirkus u vezi sa Skupštinom grada na kojoj se odlučivalo o nečemu što je potpuno redovno", rekao je Vučević za TV Pink.

Građane su na prosvjed pozvali Ekološka fronta Novi Sad, Pokret Obranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad - OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA i Udruga građana Futoška inicijativa.

Portal 021.rs ranije je objavio da gradska vlast usvajanjem GUP-a planira na prostoru "Brodogradilišta" dopustiti izgradnju desetak zgrada, među kojima su i one od 20 katova.

Najsporniji dio GUP-a odnosi se na izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi", čime bi bile devastirane prirodne oaze i zelene površine.

List Danas dodao je da građani i aktivisti okupljeni u više organizacija mjesecima negoduju zbog usvajanja toga dokumenta, jer tvrde da je izrađen po mjeri investitora, ističući da to vodi uništavanju grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 23:55