NENAD KALUĐEROVIĆ

Opet vrije u Crnoj Gori: Tenzije ključaju zbog najave suđenja osumnjičenom za terorizam

Lani su Kaluđerovićevo uhićenje obilježili prosvjedi u rodnom mu Cetinju...
 Paun Paunovic/cropix

Opet vrije u Crnoj Gori. I opet je povod Srpska pravoslavna crkva, odnosno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju iz rujna prošle godine, zbog kojeg su umalo, a tako tvrde državne instance u susjednoj državi - pale glave, piše Slobodna Dalmacija.

Crnogorsko javno tužiteljstvo Nenada Nenu Kaluđerovića iz Cetinja, tereti za terorizam jer je s "dronom s kilogramom eksploziva" htio uništiti helikopter koji je prevozio velikodostojnike Srpske pravoslavne ckrve.

image
Paun Paunovic/cropix

Podgorička "Pobjeda" poziva se na uvid u izvještaj dvojice policajaca iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, a koju Uprava policije, ni operativni komandanti policijske akcije Miloš Rakonjac i Dragan Jokić nisu ni razmatrali petoga rujna, dan poslije nemilih događaja na Cetinju, jer su isto smatrali konstrukcijom, bolje rečeno pukom izmišljotinom.

No, u policijskoj kaznenoj prijavi protiv Kaluđerovića – na osnovu koje je i uhićen 7. listopada 2021., sumnjiči ga se za terorizam. Temeljem mjera tajnog nadzora, "osumnjičeni je imao namjeru ne dozvoliti ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru“, te je "u telefonskoj komunikaciji s više osoba od istih tražio da ne idu na glavni gradski trg i da se ne primiču helikopteru jer ima dron sa eksplozivom pa neće dozvoliti da se helikopter sa svećenicima spusti na Cetinje“.

image
Paun Paunovic/cropix

Lani su Kaluđerovićevo uhićenje obilježili prosvjedi u rodnom mu Cetinju. Njegovi su se sugrađani solidarizirali sa svim snagama u Crnoj Gori koji ovaj čin vide kao čistu namještaljku u režiji velikosrpske politike i njenih poklonika.

- Gospodo teroristi i gospođe teroristkinje. Dosta je nepravde. Uhapšen je samo jedan od nas. Je li samo Neno terorista ili smo svi mi? Ajde, napravimo nešto, pokažimo da smo svi jednako teroristi kao što smo bili 4. i 5. rujna. Crna Gora je puna terorista, a ne samo Cetinje. Ako na prvo hapšenje Crna Gora šuti, kada sva Crna Gora bude vezana, nema toga tko će dići glas. Na to nemamo pravo zbog našeg brata, ni zbog nas ni zbog predaka i potomaka - kazao je Predrag Vušurović na prosvjedu potpore uhićenom Kaluđeroviću koji je sproveden u Podgoricu.

image
Paun Paunovic/cropix

Kaluđerović se brani da je petog rujna prošle godine "jednom momku telefonom rekao da posjeduje dron sa eksplozivom“, ali kako bi odvratio demonstrante, koje je policija rastjerala s barikade na Adžića krivini i koji su se vraćali prema gradu s namjerom da se zapute ka Cetinjskom manastiru.

To je uradio, naglasio je, kako bi spriječio žrtve, jer je "imao određenih saznanja da se u Manastiru nalaze ljudi koji su spremni izazvati krvoproliće i snajperisti koji su planirali pucati u svećenike“.

image
Paun Paunovic/cropix

Crnogorska javnost s nestrpljenjem očekuje početak suđenja Kaluđeroviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:30