POSJET JUGOSLAVIJI

OPIJEN ŠLJIVOVICOM I JOVANKINOM LJEPOTOM Hruščov ju je pokušao poljubiti u usta na Brijunima

"Insistiram da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula: Ugovor nema nikakvu valjanost ukoliko maršal Tito ne pristane svoju suprugu zamijeniti sa suprugom Nikite Hruščova", našalio se sovjetski vođa
 Ivo Eterović/Globus

Vođu Sovjetskog Saveza Nikitu Hruščova , čvrstu ruku Istočnog bloka u hladnoratovskoj podjeli svijeta, prilikom prve posjete Jugoslaviji Jovanka Broz je fascinirala svojom ljepotom u tolikoj mjeri da ju je čak pokušao poljubiti u usta. Na tu povijesnu anegdotu podsjetio je njemački Welt, pozivajući se na pisanje Der Spiegela iz 1977. godine, gdje je opisano kako je na izletu na Brijune Hruščov opijen od tople noći i šljivovice pokušao poljubiti u usta atraktivnu Titovu suprugu.

Kada mu to nije uspjelo, pozvao je svog pomoćnika Mikojana i rekao mu u šali: "Insistiram da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula: Ugovor nema nikakvu valjanost ukoliko maršal Tito ne pristane svoju suprugu zamijeniti sa suprugom Nikite Hruščova, člana predsjedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza".

Das Welt piše da je Jovanka Broz u političkom smislu zaista bila "sretna okolnost za Jugoslaviju".

"Bila je umjetnica na diplomatskom parketu. Sa svojim glasnim smijehom, masivnim proporcijama i punđom, koja je postala njen zaštitni znak, smatrali su je talentiranim ledolomcem. Ugošćavala je Fidela Castra i Johnna Kennedyja, sprijateljila se sa Indirom Gandi i Gadafijem", piše Das Welt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:59