IZBORI U BiH

Oporba najavila zajedničkog kandidata protiv Izetbegovića, to bi moglo umanjiti izglede Željka Komšića

Mediji u BiH navode da će to biti Denis Bećirević, dužnosnik SDP-a BiH

Željko Komšić

 Joe Klamar/Afp

Najveće oporbene stranke u BiH najavile su da će čelniku najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću suprotstaviti zajedničkog kandidata u utrci za državni vrh, što bi moglo umanjiti izglede Željka Komšića da četvrti put postane hrvatski član Predsjedništva BiH.

U zajedničkome priopćenju stranaka Narod i pravda, SDP-a BiH i Naše stranke, koje su na vlasti su u gradu i županiji Sarajevo, navodi se kako su dogovorili da će imati zajedničkoga kandidata za Predsjedništvo BiH.

Mediji u BiH navode da će to biti Denis Bećirević, dužnosnik SDP-a BiH koji je aktualni izaslanik u bošnjačkome klubu državnog Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

image

Bakir Izetbegović

Antonio Balić/Cropix

On je na posljednjim općim izborima održanim 2018. osvojio 20.000 glasova manje od Šefika Džaferovića iz SDA.

Svoga kandidata oporbene bošnjačke stranke službeno će predstaviti u subotu. Vjeruju da će njihov kandidat pobijediti na izborima čije je održavanje predviđeno u listopadu ove godine.

"Osigurana je široka potpora bloka oporbenih stranaka koja trasira put pobjedi našeg kandidata", stoji u priopćenju triju stranaka.

Ranije su potporu Bećiroviću kao kandidatu za bošnjačkoga člana Predsjedništva najavile i druge manje oporbene stranke Savez za bolju budućnost BiH, Narodna europska stranka ali i utjecajni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Formalno u SDA nisu donijeli odluku da će njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH biti aktualni predsjednik Bakir Izetbegović, no više dužnosnika istaknulo je njegovo ime u toj utrci.

Dvojica jakih kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva mogli bi nagnati Bošnjake da ne 'rasipaju' glasove na Željka Komšića, koji je, iako hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, dominantno izabran njihovim glasovima.

On je najavio da će se i četvrti put kandidirati za tu poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06